Hatırlarsanız Kişisel Gelişim Yazılarımızda Manipülasyon ve Başkalarından Onay alma konularını işledik. Bu konuların Hepsi birbiriyle Bağlantılı. Bundan sonraki konumuz ise Dezenformasyon ve Etik üzerine olacak.
Kendinden şüphe duymanın üstesinden nasıl geleceğinizi ve özgüveninizi nasıl artıracağınızı bilmek istiyorsanız, bu makaleyi seveceksiniz.
Kendine güven, biraz çaba ve planı olan herkes tarafından geliştirilebilecek bir beceridir. Kendine güven, hazır olmadığın bir görevi üstlenecek cesaret değildir. Bununla birlikte, öz-bilgi, çevre bilgisi ve eylem planındaki açıklık temelinde beslenen bir nitelik veya becerilerin yarattığı ortak duyguların bileşkesidir.
Bireyin kendine değer vermesi çok önemlidir. Bu saygı, övgüye değer nitelikler veya başarılar hakkındaki Öz Takdir ve Öz Saygı sonucudur.
Kısacası, kendiniz için değerli kalırsanız, cesur hissedersiniz. İnsanın özgüveninin gelişmesinde zihin bedeninin ve çevrenin vazgeçilmez rolü vardır.
Özgüven Nedir:
Kendinize ve yeteneklerinize olan inançtır. Sınır anlamında kendine güven, bir durumla yüzleşebilme ve bununla başa çıkmak için doğru eylemleri gerçekleştirme yeteneği olarak anlaşılabilir. Benlik inancıdır. Hiç kimsenin mükemmel olmadığı, öznel düşüncesinden hareketle kendine güvenen bir bireyin hatalarını kabul etmesi ve başkalarından, deneyimlerinden, öğretilerden yola çıkarak tecrübelenip yeni olasılıkların doğru cevabını ve cesaretini yüksek olasılıkla güvence altına aldığını söyleyebiliriz.
Özgüven kavramı uzun zamandır var olmuştur. Farklı düşünce okulları (din ve alt kümeleri) bu kavramı inançlarının temel fikirlerine dayanarak inşa etmişlerdir. Bununla birlikte, son zamanlarda modern bilim, özgüvenin etkisini anlamak için kapsamlı ve metodolojik olarak sağlam deneylerle çok çaba sarf etmiştir.
Spor ve akademi, bu tür araştırmaların en çok yapıldığı iki alandır. Bir grup bilim adamı, spordaki başarının yüzde altmış ila doksanının zihinsel faktörlerden ve psikolojik ustalıktan kaynaklandığını keşfetti. Bu, son yıllarda zihinsel eğitim için savunuculuğun artmasına yol açmıştır. Örnekler, özgüvenin bilişsel bir yapı olduğunu ve bireyin iç dokusuyla çok ilgisi olduğunu vurgulamaktadır.
İçsel bir yetenek olan özgüven, beslenebilecek ve korunabilecek bir mizaçtır. Motivasyon, olumlu sonuçlar ve deneyim, sağlıklı bir özgüven düzeyinin geliştirilmesinde kilit rol oynamaktadır.
Genellikle cesaretin kaynağı algılanan benlik değerine dayanır. Bu benlik saygısı topluca benlik saygısı olarak adlandırılır. Benlik saygısı, benliğin gerçekçi ve kendini uygulayan görüntüsü olarak anlaşılabilir.
Özgüven Düşmanları
· İstenmeyen Düşünceler ve Endişe
· Şüphe ve aşırı güven
· Tembellik
· Motivasyon ve değişim
Az miktarda eleştirel ve analitik düşünme sağlıklıdır. Kendi planlarımızdan şüphe etmeden ve analiz etmeden iyi kararlar almak zordur. Ancak, çok fazla endişe ve istenmeyen düşünceler sağlıklı değildir.
Araştırmacılar, çok fazla şüphe duyan insanların, mutsuz durumlara yol açan aşırı bilgi işlemeye son verdiklerini bulmuşlardır. Bu nedenle, kişi dikkatli bir şekilde analiz etmekten ve şüphe etmekten kaçınmalı ve güven düzeylerini, zihin varlığını, bilgeliğini ve motivasyonunu dengelemeyi öğrenmelidir.
Endişe de Tembellik de, özgüvenini öldüren başka bir faktörlerdir. Bu görünüşte etkili olmayan özellik sadece zihinsel sorun yaratmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi fiziksel zararlar da getirir. Tembellik, düşük benlik saygısının hem nedeni hem de etkisi olabilir. Kendinizi ilginizi çeken şeylerle meşgul etmeye çalışın, yeni bir şeyler yapın ve kendinize meydan okumaya devam edin.
Motivasyon, kişinin işi sürdürmesine ve değişimlerden kurtulmasına yardımcı olan en önemli bileşenlerden biridir. Motivasyon, içsel veya dışsal olabilen, olumlu bir sonuç odaklı davranış oluşturma ve sürdürme sürecidir. Motivasyon değişimin katalizörüdür ve görevi bırakmak yerine engelleri yansıtacak niteliktedir. Motive olmuş bir kişi görevini bırakmaz. Motivasyon potansiyel olarak değişim ve gelişim için köşe taşıdır.
Kendinden Şüphe Duymanın Üstesinden Nasıl Gelinir:
· Kendine Şefkati Öğrenebilmek
· Güvensizlikleri Gidermek, Sorumlulukları Verebilmeye Çalışmak
· Kin Tutmayı Bırakmak, Affetmeyi Öğrenmek
· Kendinizi Başkalarıyla Karşılaştırmaktan Vazgeçmek
· Kendinizle Olumlu Bir Tavırla İçsel Konuşmalar Yapmak
· Vücuduyla Barışık Olmak, İç ve Dış Güzelliği Ödüllendirmek, Sevmek ve Bakım Yapmak
· Sağlıklı Yaşam Tarzını Benimsemek ve Sağlıklı Gıdalarla Beslenmek
· Spor ve Egzersizi Yaşam Kültürü Haline Getirmek
· Kendini Tanımak ve Kişisel Gelişimi Hayatla Birlikte Yolculuk Olarak Benimsemek
· Soğukkanlı Olmak ve Olaylara İlk Bakışınızı Bu Şekilde Değerlendirmeye Çalışmak
· Uygulama ve Hazırlık Safhasını Bilebilmek
· Dostluğu Doğru Tanımlayacağınız İletişimler ve Destek Ekibine Sahip Olabilmek
· Sizi Olumsuzluklara Sürükleyecek Etken ve İnsanlarla Mesafeli Olmak
· Minimalizmi ve Minimal Yaşamı Benimsemek
· Yansıtma Yaparak Sorun Hiyeraşisinin Etkilerini Azaltmak
· Tüm İçerikleri Yapabilene Kadar Olman Gereken Seni Oynayarak Zaman Kazanmak
Öz-şefkat, kendini geliştirme sürecinde önemli bir bileşendir. Yapabileceğiniz ilk şey, kendinizle sağlıklı bir ilişki kurmada hayati bir adım olan tüm kusurlarla kendinizi kabul etmektir. Yaptığınız tüm hoş olmayan şeyleri yazın ve sonra bu hataların her biri için kendinizi affedin.
Kendi güvensizliklerinizi tanımlamak ve kabul etmek önemlidir. Güvensizlikler sizi diğerlerinden daha aşağı hissetmenize neden olabilir. Aslında, insanların kusurlarınıza odaklanmak için neredeyse hiç zamanları yoktur, bunu yapsalar bile, bu onların görüşüdür ve görüşleri zaten size zarar veremez.
Dikkatli olunması gereken bir diğer önemli şey de kin tutma eylemidir. Bazı insanlar başkalarına kin besler. Kendine güveni güçlü bir insan olmak için bu tür olumsuz yüklerden süratle kurtulmak gerekir.
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak özgüveninizi artırabilir veya engelleyebilir. Eğer kişi senden daha kötü durumdaysa, o zaman mutlu olursun, tam tersi olsaydı küçümsenmiş hissedersin. Eşsiz bir insan olduğunuz gerçeğini kabul etmek en iyisidir ve sizden daha iyi olan, sizden daha kötü olan birine benzer biri olacaktır.
Benliğin takdir edilmesi ve önemsenmesi gerekiyor. İçsel benliğinizi neşelendirme gücüne sahip kişi ilk öncelikle sizsiniz. Bir kâğıt alın ve iyi niteliklerinizi yazın ve kendinize cesaret verici birkaç kelime söyleyin. Stresli olduğunuzda veya depresyonda hissettiğinizde bu konuşmaya devam edin.
Vücudunuza iyi bakmak, kişinin gerçekten gösterebileceği en temel öz bakım eylemidir. Bu kendini takdir etmenin bir yolu. Peeling, Kimyasal olmayan Bakım, Hoş kokular, Odayı Feng Shui ile Düzenlemek, Saçları taramak, Ağız bakteri arındırma seansları, Vücudu fırçalamak gibi tımar hareketleri sadece kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda olumlu bir benlik imajı oluşturmanıza yardımcı olur. İyi elbise kavramı bir zevk meselesidir. İyi bir tarzınızın olması için muhakkak pahalı bir kıyafet giymek anlamına gelmez. Ancak belirli bir durumda sizi prezentabl yapan kumaşlar, elbiseler, sportif veya günlük casual kıyafetlerle bunları küçük bütçelerle başarabilirsiniz. Bu kesinlikle rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.
Yeterli ve sağlıklı yiyecekler yemek önemlidir. Yetişkin bir insanın her gün 2000 ila 3000 kalori enerjiye ihtiyacı olduğu tahmin edilmektedir. Sağlıklı bir gıda, hastalık riskini azaltır ve vücudun işlevlerini geliştirir. Nüfus Sağlığı Yönetimi tarafından 2012 yılında yayınlanan bir araştırma, sağlıksız bir diyet yemenin insanları %66 oranında verimlilik kaybı riskine soktuğunu keşfetti. Gıda, vücut için birincil yakıttır, bu nedenle vücudun uygun şekilde çalışmasını sağlamak için zamanında güvenli yiyecekler tüketin.
İnsan iradesinin ve kararlılığının uyandığımız anda zirvede olduğu tespit edilmiştir. Bu, vücudun sabahları kolayca egzersiz yapmasına yardımcı olur. Beyin, egzersizi stresli bir dövüş veya uçuş durumu olarak görür. Bu nedenle beyin, hoş bir ruh halinden sorumlu olan beyin hücrelerini ve Endorfinleri artıran iki tür hormon BDNF salgılar. Sabahları düzenli egzersiz yapmak sadece kişinin formda kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hoş bir ruh hali verir.
Kendini tanımanın faydaları muazzamdır. İlk olarak, kendinizi ve kendi arzularınızı tanımaktan daha mutlu olacaksınız, böylece bir karar vermeniz durumunda kafanız karışmamış veya kararsız kalmayabilirsiniz. Bu bilgi, içsel benliğinizin arzu ettiği şeylerin ve içsel benliğinizin takdir ettiği değerlerin tam resmini vererek içsel çatışmaların miktarını azaltacaktır. Bu, başkalarına karşı hoşgörünüzü ve anlayışınızı artıracaktır.
Vücudunuz hakkında kendi kendine bilgi sahibi olmak da aynı derecede önemlidir. Vücudunuzu, zihninizi keşfettiğiniz gibi anlayabilirsiniz.
Biz Koçlar bu özelliği farkındalık olarak adlandırırız. Bu, şu anda mevcut olmanın ve belirli bir zamanda benliğin ve çevrenin farkında olmanın temel yeteneğidir. Üretken olmak için sakin ve odaklanmış kalmak gerekir. Zihin varlığının durumun farkında olmaması ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Sonuç, unutkanlık, başarısız iletişim ve önemli ayrıntıları kaçırmak olabilir. Bu durum istenmeyen stres, düşük verimlilik ve ruh hali değişimleri yaratacaktır.
Uygulama, iyileştirme ve ustalık uğruna aynı eylemin tekrarı sürecidir. Gerçek yaşam durumlarının çoğunda başarı, saatlerce süren uygulamaların ve hazırlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ustalık, benlik saygısının artmasına yardımcı olur.
Kendinizi, sizi hiçbir şekilde kısıtlamayan insanlarla ilişkilendirmeniz, ihtiyaç anında size yardım etmeleri önemlidir. Aynı şekilde başkalarının hayatında da olumlu bir fark yaratmaya çalışabilirsiniz. Sosyal destek eylemi, daha sonra güçlü sosyal sermayeye dönüşebilecek güçlü sosyal bağlar geliştirmenize yardımcı olur.
Üzerimizde olumsuz etkisi olan kişiler Enerjinizi emen bir kişi iseniz patronunuz veya eşiniz ise başka bir tekniğe ihtiyacımız olabilir. Yapılacak en iyi şey, karakterinizi oluşturmak ve daha güçlü olmak için enerjilerini kullanmaktır. Onlarla empati kurmaya çalışabilirsin. Negatif enerjilerinin sizi tüketmesine izin vermeyin. Enerjilerinin sizi boğmasına veya olumsuz bir eylemde bulunmanıza izin vermeyin. Yapabileceğiniz bir sonraki şey, olumsuzluğu uzaklaştırmak için mizahı veya belirli bir etkinliği kullanmaya çalışmaktır. Bu pratik gerektirir, ancak mizah olumsuzluktan kurtulmak için güçlü bir ilaçtır.
Çoğu zaman insanların olumsuz düşünceleri vardır. Bazen bu düşünceler psikolojimizi etkiler. Öncelikle iki psikolojik nedenden dolayı pozitif kalmak çok önemlidir. 1.Beyin sağlığı, 2. Uzun süreli olumsuz düşünce sizi olumsuz fiziksel özelliklerle enfekte edebilir. Beyin negatif düşünce ile aşırı yüklendiğinde, bu düşünceyi desteklemek için sinaps geliştirir. Bu Durum Hipertansiyon, kalp krizi, diabet, vb. hastalıkların habercisidir.
Hayattaki En iyi şeylerden biri yaşadığınız süre zarfında vücudunuzun ve ruhunuzun dilini anlamak ve sorunu düzeltmektir. Minimalizm ile farkındalıklarınız artarken, fazlalıklarınızdan kurtularak hem Evrene, hem kendinize faydalar sağlarsınız. Hafifleyerek sorun yüklerinden de kısmen rahatlamış olursunuz.
Daha sonra doğrulamak için iyi bir öz hesap hazırlamanın yanı sıra, günlük yazma eylemi size başka birçok yönden fayda sağlayabilir. Günlük yazma, düşüncelerinizi kelimelerle ifade etmenize yardımcı olur ve bu da durumunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bu size konularda zihinsel netlik sağlar. Daha sonra kendi durumunuza tekrar bakmanızı sağlar.
Bazen kendi ticaretinizde makul derecede iyi olduktan sonra, bazı insanlar özgüven için yeterli saygı geliştiremezler. Sen Olana Kadar Numara Yapabilirsin.
Sonuç Olarak Sevgili Dostlarım,
Güven, uyum içinde oynayan birkaç şeyin sonucudur. Burada beden, düşünce süreci, çevre ve kapasite çok önemli bir faktördür. Doğru, uyumlu, vizyon misyonu ve eylemi geliştirmeyi düşünebiliriz.
Eylem konusunda netliğe sahip olmak birçok sorunu çözebilir. Biraz azimle, aksi belirsiz durumları olumlu eylemlere dönüştürmeyi başarabilir.
Bedenin zihni destekleyebileceği zamanlar vardır. Bu nedenle, kişi bedenin ihtiyaçlarına da saygı duymalı ve özen göstermelidir. Bu Yazılarımız Neticede Sizlerin veya Gereksinim Duyduğuna İnandığınız Kişilerin yaşamda sağlıklı alışkanlıklar ve tutumlar geliştirmesi için kılavuz niteliğindedir. Yeterli motivasyona ve bilgiye sahip olmak, hayatın onlara atacağı değişimlerle yüzleşmek için yeterli cephaneliğe sahip olmaktır.
Özgüven oluşturmanın en önemli ve etkili ancak en zor kısmı tekrarlama veya uygulama eylemidir. Yeterli araç, bilgi ve uygulama olmadan ve tekrar etmeden hiçbir amaca ulaşılamaz.
Kendinden şüphe duymanın nasıl üstesinden gelineceği hakkındaki makalemi okumak için zaman ayırdığınız için teşekkür etmek istiyorum. Umarım içeriği size iyi bir yardımcı olmuştur.
Her türlü soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarımla,
Cihan FULSER
· (Fulser Akademi) YouTube Kanalı ▪️ Podcaster ▪️ Yazar ▪️ Konuşmacı ▪️ Radyo Yayıncısı
· MYK Koç ▪️ Eğitmen ▪️ Danışman ▪️ Fasilitatör ▪️ Gazeteci ▪️ Blogger · LinkedIn https://www.linkedin.com/in/cihanfulser/ · Web Sayfa Cihan Fulser | Danışmanlık & Koçluk & Mentorluk · YouTube https://www.youtube.com/cihanfulser · Instagram https://www.instagram.com/gisar_yuhako