Şile’yi sevenler ve Şile’de yaşayanlar bir araya gelerek “Şile Sivil İnisiyatifi”ni kurdu. İnisiyatifin ilk taleplerinden biri, 162 yaşındaki Şile Feneri’nin akıbetinin, Şile Kalesi ile aynı olmaması…
Şile, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ve Karadeniz kıyısında şirin bir ilçe… Denizi, plajları, koyları, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve balık lokantaları sayesinde tatilcilerin, özellikle de İstanbullu günübirlikçilerin akın ettiği yerlerin neredeyse başında geliyor.
Tarihte Philee, Shila, Aschil, Artena, Kilio ve Kalpe gibi isimlerle anılan Şile’nin, Antik Yunanca’da yaban çiçeği anlamına geldiği belirtiliyor. Tarihi eski çağlara uzanan ilçenin en önemli iki sembolünden birisi Şile Kalesi…
Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen bu kaleyi, “Sünger Bob’a benzeyen kale” diye hatırlatabiliriz. 2015’teki restorasyon sonrasındaki haliyle eleştirilere, hatta esprilere konu olan Şile Kalesi, maalesef tüm dünyada da “kötü restorasyon örneği” olarak gösterilmekten kurtulamadı.
Şile’nin bir diğer sembol yapısı ise geçmişte pullara, kartpostallara, günümüzde de sosyal medya fotoğraflarına konu olan Şile Feneri… Şile Feneri, Türkiye’nin uluslararası standartlardaki en büyük, feneri olma özelliğini taşıyor.
Sultan Abdülmecid döneminde Fransızlara verilen imtiyazlar neticesinde 1859 yılında yaptırılan Şile Feneri, 60 metreyi bulan kayaların üzerine inşa edilmiş ve 19 metre yüksekliğe sahip. Bin watt’lık elektrik lambası sayesinde ışığının görüş mesafesi, 20 deniz miline, yani yaklaşık 32 kilometreye ulaşıyor.
Müze haline getirilen yanındaki lojman binasında önceden kullanılan tarihi fenerler, gaz lambaları ve gemiciliğe dair objeler sergileniyor.
Gündüzleri de rahat seçilebilmesi için yatay siyah beyaz renklere boyanan Şile Feneri’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmalarıyla siyah beyaz rengi ortadan kalkacak kulenin, asıl rengi olan taş rengine dönüşmesi bekleniyor. Bunun üzerine fenerin akıbetinin Şile Kalesi gibi olmasını istemeyen Şile Sivil İnisiyatifi, geçtiğimiz günlerde bir anket düzenledi.
Şile için yapılacak her şey; Şile’de yaşayanlar, Şile’yi sevenlere ve düşünenlere rağmen olmamalıdır. Onlarla birlikte ve fikirleri alınarak yapılmalıdır” diyen Şile Sivil İnisifiyatifi’nin anketinde fenerin şimdi renkleriyle mi yoksa gri haliyle mi daha güzel olduğunu sordu
Ankette fenerin mevcut hali yüzde 51, gri hali yüzde 49 oy aldı. Bunun üzerine Şile’nin markası haline gelen ve sanatı, tarihiyle özdeşleşen fenerin siyah beyaz olarak kalmasını talep eden inisiyatif, konuyla ilgili imza kampanyası düzenleyeceğini ve tüm demokratik haklarını kullanacağını duyurdu.
Ayrıca Ocaklı Ada’da olduğu gibi bu tip restorasyon facialarının önüne geçebilmek adına Şile ile özdeşleşmiş tarihi tüm yapıların restorasyonunda halk oylamasına başvurulması talep edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ayazma Plajı hakkında sadece “Şile ve İstanbullular için çok önemli karar aldık” şeklinde açıklama yapıldığına dikkat çeken inisiyatif, yetkililerin cevaplaması talebiyle 25 soru sormuştu. Şile Belediyesi ile görüşmeyi başaran inisiyatif yetkilileri, proje içeriği hakkında bilgi aldı ve önümüzdeki günlerde de gelişmeleri takip edeceklerini aktardı.
Gazete Duvar :(HABER: SERPİL KURTAY)