YULAFIN FAYDALARI
Son yıllarda özellikle kahvaltı öğününde oldukça sık tercih edilen yulaf, kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok alanda mucizevi çareler sağlıyor. Yulaf, yalnızca iç organlara değil cilt üzerinde de oldukça olumlu etkilere sahip.
Yulafın içerisinde yer alan beta-glukan, kalp hastalıklarına kalkan olabilir. Ayrıca içeriğindeki C vitamini, kalp krizini ve felç olasılığını da en aza indirir.
Yulafta bol miktarda yer alan diyet lifi, kilo vermek isteyenlerin de bir numaralı tercihidir. Öte yandan sindirim sistemine olumlu etkileri bulunur. Yüksek kan şekeri diyabete sebep olur böylelikle insülin hassasiyeti ortaya çıkar.
Yulaf, içerisindeki beta-glukan sayesinde bağırsak ve midede çözelti oluşturur ve bu durum, diyabet hastalarında kan şekerini düşürür. Yulafı tüketmeden önce bir miktar süt ile pişirilebilir, içerisine doğal olabilecek bal ya da pekmez ilave edebilirsiniz.
İlave ettiğiniz tatlandırıcıdan sonra lapa kıvamına gelen yulaf lapasını ister sade şekilde isterseniz üzerine meyve, çikolata ya da chia tohumu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Selenyum, çinko, bakır, tiamin barındıran yulaf, cilt sağlığını destekler. Bu yüzden çok sayıda cilt bakım ürünleri içerisinde yulaf bulunmaktadır. Bunların yanında yulaf, cilde parlaklık katarak cilt tonunun dengelenmesini sağlar. Ciltte oluşabilecek lekelere karşı çeşitli yulaf maskeleri yapılabilir.
Yulafın su ile karıştırılmasıyla elde edilen yulaf ezmesi, gün içerisinde 8-10 yemek kaşığı olacak şekilde tüketilebilir. Yulafta bulunan çinko, cildi temizlemeye ve zararlı bileşenleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda gözenekleri etkili bir şekilde daraltır ve gençleştirici bir etkiye sahiptir.
Yulafın düzenli tüketimi, kolesterol düşürücü etki sağlayarak kalp hastalıkları riskini de en aza indirebilir. Nitrik oksit molekülü, kan damarlarını genişletmeye fayda sağlar ve daha iyi kan akışına yol açar. Bu nedenle yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları her gün mutlaka yulaf tüketmelidir.