YAPAY ZEKADA SON NOKTA
DOKTORSUZ MUAYENEHANE
Doktor da yok hemşire de. Yalnızca bir kabin var bir de hasta. Yapay zeka teknolojileri artık sağlık sektöründe de etkin bir şekilde kullanılıyor. Hatta Amerika’da dünyanın ilk doktorsuz yapay zeka destekli muayenehanesi kuruldu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Çatal konuyla ilgili, “Yapay zeka, rapor okumaya başladı. İnsan radyologlardan daha kesin raporlar vermeye başladılar” derken, Bilişim Uzmanı Eme Özcan da “Bu uygulamada girdiğiniz testler aynı anda doktorunuza gidiyor. Yapay zeka sağlık uygulamalarında özellikle doktorluk muayenehane ile yüzde 90'ın üzerinde başarıya ulaşıp insanlara bu testleri ulaştırmış durumda” ifadelerini kullandı.
Peki carepod adı verilen bu doktorsuz muayenehanede sistem nasıl işliyor?
Emre Özcan bu soruya, “Aslında bir kabin sistemi düşünebilirsiniz bunun içine giriyor insanlar ve insanları bir taramaya alıyor. Kan almadan tansiyon ölçümüne kadar birçok özellik var içerisinde” şeklinde yanıt verdi. Ancak yapay zeka teknolojisinin avantajları kadar riskleri de var. “Bu yapay zeka internet tabanlı bir uygulama olduğu için bu verilerin bir başkasının eline geçmesi durumda çeşitli sorunlarla baş başa kalabiliriz.”
Bilgehan Çatal’a göre yapay zeka hiçbir zaman doktorların yerini tutamayacak. “Yapay zekaların tek başına yapamayacağı şeyler insani şeyler. Doktor hasta ilişkisini yapay zeka kuramaz ne yazık ki. Ama doktor ulaşımının zor olduğu yerlerde hastanın teşhisi hatta tedavileri kullanılabilir. Kabinler oluşturulmuş havalimanlarında ilaç yazma yetkileri yok ama tanı konuyor, ya yanlış tanı koyarlarsa? Bu sefer suçlu kim olacak? Burada bir hata var, o hatanın karşılığı olması gerekiyor ama karşınızda insan olmayan bir şey var böyle etik bir konu var çözmemiz gereken.”