TOPLUMUN YAYGIN HASTALIĞI
Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen Alopesi Areata, her yaşta ve her cinsiyette insanda görülüyor. Genellikle bu hastalığın ilk atakları çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor. Aniden ortaya çıkan ve saç dökülmesiyle başlayan saçkıran hastalığını tetikleyen pek çok etken bulunuyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, saçkıran hastalığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Saçkıran hastalığı toplumda yaygın olarak görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, saçkıran hastalığı ile ilgili ciddi uyarıda bulunarak hastalığın sebeplerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen Alopesi Areata, hastalığının vücudun kendi savunma hücrelerinin kıl köklerine saldırması nedeniyle gelişen geri dönüşümlü, bölgesel ya da yaygın saç/kıl kaybıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Bu hastalık kaş, kirpik, sakal ve vücut kıllarında da dökülmeye yol açıyor. Her yaşta ve her cinsiyette insanda görülüyor. Genellikle ilk atak çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor." dedi.
Saçkıran hastalığının bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Bu hastalıklarda, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve kendi hücreleri ile savaşa girer. Genellikle dış faktör olarak en çok psikoloji ve stres bu hastalığı tetikliyor..Yapılan çalışmalarda alopesi areata hastalarında ruhsal durum,uyum ve anksiyete bozuklukları prevalansının yüksek olduğu bildirilmişdir." ifadelerini kullandı.
Saçkıranın başlangıçta belirti vermeden ortaya çıktığını ifade eden Dr. Klara Bayramova, bu sebeple hastalığın çoğunlukla geç dönemde fark edildiğini vurguladı. Saçkıran başlangıçta belirti vermeden ortaya çıkıyor, çoğunlukla geç dönemde fark ediliyor. Saçkıran hastalığı, saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına sebep olur. Bu hastalığın bulaşıcılık gibi bir durumu söz konusu değildir.. Bu hastalık sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler, saçlı deride ve vücudun diğer kıllı bölümlerinde görülüyor. Bu sorun sıkça tekrarlandığından, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle genç erişkin kişilerde daha sık ortaya çıkıyor. Hastalar ilk ataklarını 20 yaşın altında yaşayabiliyor. Bu hastalıkta önce saçlar aniden dökülür ve daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Saçların döküldüğü yerde sonrasında, beyaz gri renkte saçlar çıkmaya başlar ve döngü bu şekilde devam eder.
Saçkıranın saçlı deri , kaş, kirpik, sakal ya da vücut kıllarında aniden ortaya çıkan yama tarzında saç dökülmesi olarak başladığını söyleyen uzman isim saçkıranın evrelerini şöyle açıklıyor.
Alopesi Areata Totalis: Bu şekilde kalabileceği gibi, bazı hastalarda saçlı derideki tüm saçların dökülmesine yol açabilir. Alopesi Areata Universalis: Tüm vücut kıllarının dökülmesi. Hastalık, kıl folikülleri dışında tırnakları da tutabilir. Tırnaklarda minik çukurcuklar (yüksük tırnak), transvers çöküklükler gibi değişiklikler görülebilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Klara Bayramova, "Saç kıran hastalığı otoimmun bir hastalık olduğu için diğer otoimmun hastalıklarla beraber görülebilir. En güçlü ilişkisi olanlar tiroid bozuklukları ve vitiligodur" dedi ve belirtilerini sıraladı.
Kafa derisinde yuvarlak veya oval şekilde saç dökülmesi (sanki tıraş edilmiş gibi) Kaş ve kirpiklerin kısmen veya tamamen dökülmesi Sakal bölgesinde bir veya daha fazla bölgede kelleşme, Tırnaklarda kızarma, çukurlar ya da çıkıntılar, sertleşme ve/veya kolay kırılma (genellikle saç dökülmesi yoğun olan kişilerde görülür) Hastalığın aktif döneminde plakların sınırında ünlem saç olarak bilinen kısa,kolaylıkla çekilebilen kırık saçlar olduğunu belirten Dr. Klara Bayramova, "İlk plak ortaya çıktıkdan sonra alopesi areatanın seyri kestirilemez. Yeniden saç çıkışı birkaç ay içinde olabilir ve sıklıkla saçlı derideki bir alanda saç çıkışını başka bir alandaki saç dökülmesi takip eder. Bazen 2 gün kadar kısa bir süre içerisinde ani ve diffüz şekilde ortaya çıkıp total saç kaybı (alopesi totalis) veya total saç ve vücut kılları kaybı (alopesi universalis) neden olabilir. Alopesi areatada tedaviler hastalık aktivetesini durdurmaya yönelikdir. Alopesi areata tanısı klinik muayene ve dermoskop adı verilen aletle saçlı derinin incelenmesiyle konur. Nadiren saçlı deriden biyopsi alınması da gerekebilir. Onun için mutlak bir dermatoloğa başvurmak gerekir." dedi.