BÜTÜN KRİTERLERİ DEĞERLENDİRİN
Yoğun bir hazırlık döneminin ardından sınava giren üniversite adayları, şimdi de hayatlarının seçimini yapacakları tercih aşamasına geldiler. Eğitimciler, bütün bir yıl gösterilen çabanın sonuçlarının alınacağı bu süreçte; adayların telaşa kapılmamaları ve doğru tercih için acele etmemeleri konusunda uzmanlar uyarıyor.
“Maçı hem sahada hem masada kazanın”
Sevgili üniversite adayları, tercih konusunda ilk ve öncelikli önerim; soğukkanlı olmanız ve bu dönemde olabildiğince yaşamlarınızı sadeleştirmeniz yönünde olacak. Sadeleştirmekten kastım; tercih dönemine odaklanıp hiçbir bilgi ve detayı atlamadan sınav başarınızı doğru bir kararla pekiştirin. Diğer bir deyişle maçı hem sahada hem de masada kazanın.
Destek alın ama son kararı siz verin
Mesleklerin de insanlar gibi farklı özellikleri ve şartları vardır. Bu nedenle öncelikle hangi özelliklere ve yeteneklere sahip olduğunuzu saptamanız çok önemlidir. “Ben neleri yapabilirim/yapabiliyorum?”, “Seçeceğim meslek ve bölümden beklentilerim nedir?” sorularının cevaplarını doğru bulabilirseniz sağlıklı bir tercihte bulunmuş olursunuz. Bu durum mutlu ve başarılı olma ihtimalinizi de arttırır.
“Tercih kurbanı” olmayın
“Puanım ziyan olmasın”, “Aile mesleğini sürdürmek için x bölümünü seçtim”, “Y bölümü geleceğin en popüler mesleği imiş” ya da “ben z şehrinde kesinlikle okuyamam’” gibi düşüncelerin tek kıstasmış gibi verildiği kararlar en sık rastlanan hatalardır. İlk bakışta oldukça masum görünen bu telkinler, sonrasında telafisi oldukça zor hasarlar oluşturabilir. Çevrenizde ‘tercih kurbanı oldum’ ifadesini sıklıkla duymuşsunuzdur. Bu nedenle her yıl binlerce öğrenci yeniden sınavlara girerek meslek ve bölüm tercihlerini değiştiriyor. Ailelerin, rehber öğretmenlerin ve meslek uzmanlarının fikir ve deneyimleri tabi ki çok önemli. Ancak, seçtiğiniz zaman pişman olmayacağınız, kişilik özelliklerinizle özdeşleştirebileceğiniz kısaca mutlu olabileceğiniz mesleği seçmeniz ve seçimin sorumluluğunu üstlenmeniz birincil amacınız olmalıdır.
Geçmiş yıllarda birçok aday, bilindik üniversite ve bölümleri tercih etme eğilimindeydi. Son yıllarda üniversite, bölüm ve mesleki uzmanlık alanlarının sayıca artıp çeşitlenmesiyle yabancı dil olanakları, çift diploma imkânları, üniversitenin yurt dışı ve iş dünyasıyla ortak çalışmaları daha etkili olmaya başladı.
Tercih yaparken bunlara dikkat!
Her tercih döneminde birçok öğrencinin sürenin azlığından, yeterince araştırma yapamamaktan şikâyet ederek tercih haklarından ve üniversiteye yerleşme fırsatından vazgeçtiğini biliyoruz. Bu nedenle tercih etmek isteyeceğiniz üniversite, bölümler ve özel koşullarla ilgili ayrıntılı ve net bilgilere ulaşmak için özellikle zaman ayırmanızı öneririz. Bu konuda üniversitelerin web sitelerinden, tanıtım dokümanlarından, daha önce yerleşmiş tanıdık öğrencilerin düşüncelerinden bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, YKS ile ilgili uzman rehber öğretmenlerin ve tercih danışmanlarının hem teknik bilgilerinden hem de deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Başarı sırası, taban puanı, puan türü, kontenjan, özel şartlar gibi sınava ait terimler de önceden öğrenilmesi yararınıza olur. Tercih sıralamalarınızı önce isteklerinize, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamasına göre yapın. Kontenjan ve tercih eğilimlerindeki değişiklikleri göz önünde bulundurarak geniş bir yelpazede bir liste oluşturarak yerleşme olasılığınızı arttırın diğer deyişle açıkta kalma riskinizi en aza indirin.