Şımarıklar, kültürel yönden yoksun, karakter olarak zayıf, içi ile dışı bir olmayanlardır. Meşhur olmak için gerekirse kör olur doğruyu görmezler, sağır olur doğruyu işitmezler. Mallarına ve mülklerine güvenirler.
Şımarıkların bir diğer özelliği de kalplerinin katılığı, şahsi düşünmeleri ve şöhrete düşkünlükleri ve hırslı olmalardır. Hiç ölmeyecekmiş gibi her türlü adaletsizliği yaparlar. Şan ve şöhret sahibi olmak için farklı ve üstün bir makama gelmek isterler.
Şımarıklar, sahip oldukları makam, mevki, para, güzellik ve yetenek gibi özelliklerin başkalarında olmadığını ve bu özelliklerle dünyadaki her şeye ulaşabileceklerini düşünürler. Basit insanlara mahsus bu ve benzeri davranışlarla başkalarına tepeden bakarlar, küçük görürler.
Kendilerini tek ve mükemmel gördükleri için hep önde olmak isterler. Ufak şeylerle mutlu olmazlar, geleceklerini düşünmeden gösteriş yaparlar. Hava atmak ve egolarını tatmin etmek için de markalı giyinmekten, eğlenmekten, gönüllerince yaşayıp israftan çekinmezler.
Kendini bilmeyen, görgüsüz, basit insanlardır. Bulundukları yerde herkesten kendilerini övmelerini ve beğenmelerini beklerler. Gözleri açtır. Her dedikleri olsun isterler. Başkalarının yaptıklarını da hiç beğenmezler ve hava atmayı severler. Sevgiye, saygıya değer vermezler.
Şımarıklar kötü huylu olurlar, her şeye çok basit bir açıdan bakarlar. İstediklerini çaba harcamadan kolaylıkla elde ettikleri için kendi yanlışlarını görmezler. Uydurulmuş şeylere inanırlar. Haklıların ve ezilenlerin yanında olmazlar. İyileri destekleyip kötülerle mücadele etmezler.
Şımarıklar, söz dinlemezler. Benmerkezci düşünce yapısıyla başkalarını küçük gören sinsi huy ile yaşayan, sorumluluk duyguları gelişmemiş tembel kimselerdir. İstediklerini aldıklarında susarlar, alamadıkları zaman kapris yaparlar ve hemen isyan ederler.
Toplumun ortak yaşama kurallarına aldırmadıkları gibi hiçe sayarlar ve utanmadan, sıkılmadan her istediklerinin olmasını isterler. Bu kişiler, elindekilerle hiçbir şekilde yetinmezler, sahip olduklarıyla asla tatmin olmazlar ve hak ettiklerinden fazlasını isterler.
Davranışları ve sözleri olgunluktan uzak olduğu gibi yaşlarının gerektiği gibi yaşamazlar. Akıllarının estiği gibi aşırı ve taşkın davranışlarda bulunurlar. Bir dediklerinin iki olmasını istemeyen karakterleri bozuk ve kendilerini bir şey zanneden kimselerdir.
Şımarıklar, güçlü olmak için dünyalık hırsına kapılırlar. Sahip olduklarından güç alarak insanlar üzerinde yaptırım uygularlar. Çıkarları olmadan hiçbir şey yapmadıkları gibi paylaşımı da sevmezler. Haksız olduklarında da üste çıkmak için her yolu denerler.
Şımarıklar, kendilerine de başkalarına da faydaları olmayan, had bilmeden ve emek vermeden kazanmayı severler. Ölçüsüz, tutarsız ve uygunsuz davranışlar sergilerler ve eksik yanlarının gözler önüne serilmesini sevmezler.
Şımarıklar, kendilerinden daha fazla topluma zarar verirler zira şımarıklık aslında bir karakter zayıflığıdır ki karakter toplumların ve gelecek nesillerin ayakta kalmasının köşe taşıdır.
T.C.Bilal GÜRER