SİGARA KULLANIMINDA BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALMA
2008 yılında yapılan kamuya açık tüm kapalı alanlarda, 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin kullanılmasına yönelik yasak ile birlikte Türkiye’de sigara kullanımında önemli denilebilecek oranda azalma görüldü.
Türkiye’de kapalı alanlarda getirilen bu yasa gereği 15 yıldır sigara kullanılmıyor.
Bu konu hakkında Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın Türkiye’de yasağın yürürlüğe girmesinden bu güne önemli değişimler ve etkiler gözlemlendiğini söyledi.
Sigara dumanına maruz kalan insanların korunduğunu, pasif içiciliğin zararlarının azaldığını belirtti.
“Sonuç olarak sigara yasağının uygulanmasıyla birlikte hem çevresel hem de toplumsal sağlık açısından önemli kazanımlar elde edilmiştir ancak bu kazanımların sürdürülebilmesi için sürekli olarak çalışmaya ve denetimleri sıkı tutmaya devam etmemiz gerekmektedir."
"Bu yasak ayrıca toplumun genel sigara içme alışkanlıklarını da etkilemiştir. Kamuoyunda sigara içmenin toplumsal kabul görmemesi ve sigara içenler üzerinde oluşan sosyal baskı artmıştır. Bu durum, sigara içme oranlarında düşüşe yol açmış ve toplum sağlığı açısından olumlu bir gelişmedir."
İfadelerine yer veren Aydın,
2008 ve 2023 yıllarında sigara kullanan kişi sayısında rakamsal belirgin bir değişiklik olmamasına karşın nüfus artışları göz önüne alındığı sigara kullanımında önemli bir azalma olduğunu söyledi. 2008 ve 2023'te sigara içen insan sayısının 14 milyon olduğunu vurgulayan Aydın, 2008 yılında 71 milyon olan ülke nüfusunun 2023 yılında 14 milyon artış sağlayarak 85 milyona ulaştığının vurguladı.