SESSİZ İSTİFA GERÇEK ADIYLA SESSİZ BIRAKMA (QUIET QUITTING) NEDİR? HAYATIMIZA NASIL BU KADAR HIZLA GİRDİ?
Yabancı dilden bir şeyleri ülkemize tercüme eden insanların kiminin sektörü veya terminolojiyi bilmemesi yahut bilerek daha çok vurgulayacak bir toplumsal yapıyı etkileyecek tanım bulması tanzimattan beri devam ediyor.
Dili Sadeleştirelim derken içinden çıkılmaz hale gidenlerden bahsetmiyorum. Bilakis dile eklenecek bir tanımın gerçek kanlı canlı bir realite adı Türkçe de varken neden başka kelime buluyorlar ki?
Sessiz istifa daha vurgulu olması sevimsiz ve çirkinliği aynı zamanda kaba bir karanlık ruh haline girerek kişileri bunalımda tutmaya yönelik gibi geliyor bana. Bu tanımın gerçek adı dünyada Sessiz Bırakma diye kullanılır. Yani anlamını ve maksadını aşmayan bir tamlama halinde.
İstifa bir konu, konum, yetki ve sorumlulukların hepsinden çıkıp şartlar oluşacağı süre içerisinde işyerinde maddi ve manevi taleplerini anlaşmadan sonra nihayetlendirme ve fiziken olmama halidir.
Bırakma ise çaresizliğin ve klastrofobik bir durumdan çıkış için yardım beklendiğinin simgesidir. Kişi fiziken iştedir. Ve bir çok işi yapmaktadır. Ancak kendi gelişimsel durumunu sınırlı tutmakta, yeni iş ve projeleri almaktan ve onları renklendirmekten kaçınmakta, vasat bir çalışma hayatı ile hareket etmektedir. Vasat çalışmaları kendileri için de hoş olmadığı için üzüntülerinin anlaşılabileceği anı ve şartları beklemektedirler. Yani bu çalışanlar aslında iyi ve yeteneklidir.
Bu terim biraz yanlış bir isimdir demiştik, çünkü sessiz bırakanlar işlerinden uzaklaşmazlar. Bunun yerine, TikTok kullanıcısı zaidleppelin'in Temmuz ayında 3 milyondan fazla ilgi toplayan ve ifadeyi popülerleştirmeye yardımcı olan bir yazısında söylediği gibi, “işte yukarıda ve öteye gitme fikrini” bırakarak koşuşturma kültüründen vazgeçiyorlar. Eğilim, işyerinin kurallarını yeniden yazmak için mücadele eden Gen Z ve bin yıllık bilgi çalışanlarıyla güçlü bir şekilde rezonansa giriyor.
Çalışanlar işleriyle ilişkilerini yeniden değerlendirmeye devam ettikçe” Sessiz bırakma " popülerlik kazanıyor. Sessiz bırakma, sosyal medyayı fırtınaya sürüklüyor.
Esneklik konusundaki çatışmalar ve işin hayatlarına nasıl uyması gerektiğine dair yaygın bir yeniden değerlendirme nedeniyle 2021'de her ay ortalama 4 milyon çalışanın işten ayrıldığını gören “Büyük İstifa” nın ardından geliyor.
Ayrıca, birçok şirket çalışanları ofislere geri getirmek için başka bir adım atmaya hazırlanırken, yöneticiler ve çalışanlar arasındaki en yoğun gerginlik anında kazanlar kaynıyor.
Sessiz İstifa veya Sesiz Bırakma sonucu verimliliğin azalması veya “ekipten çekilme, iletişimi ve etkileşimi yalnızca gerekli olanla sınırlama” olmaktadır. Çalışanların işle ilgisizlik olarak tezahür edebilir veya girdiyi paylaşmaktan ziyade sessiz kalabilirler bu da sıkıntının belirginleşmesidir.
“Sessiz bırakma, sosyal medyada bir eğilim haline gelmekte olduğu gibi, çalışanlar notları karşılaştırmaya başladıkça ve verdiğinden daha fazlasını alan işle ilgili benzer deneyimlere sahip olduklarını fark ettikçe işyerinde bulaşıcı bir tutum haline gelebilir.”
Yöneticiler bunu “uyumsuz veya profesyonel olmayan” olarak yorumlayabilirken, Yetkililer bunun işçileri bazen bilinçsiz halde olarak bile daha az acı çekecek, daha motive ve daha meşgul hissetmenin yollarını aradığının " bir başka işareti olduğunu söylerler.
İşverenler nasıl yanıt vermeli?
İşverenlerin öncelikle sessiz bırakmanın “sınır koymaktan daha fazlası” olduğunu kabul etmeleri gerekiyor. Ve Harekete geçip şefkat ve anlayış alarmını çalıştırarak sorumlu yöneticileri dahil herkesi bu durumda dinleyerek anket ve değerlendirmelerle geri dönüşler alması gerekiyor.
Bu, pandeminin kuyruk ucunda birçok kişinin yaşadığı yorgun ve sinirli duygular olduğunu unutmamak gerekir.
İK departmanları, çalışanları neyin motive ettiği ve onları neyin terk etmeye ittiği hakkında bir fikir edinmek için derinlemesine giriş ve çıkış görüşmeleri yapmalıdır.
Yöneticilerin çalışmadıkları zamanlarda e-postalara yanıt vermeyerek çalışanlarına ve ailesine zaman ayırarak örnek olabilirsiniz. Ve bir çalışan akşam için oturumu kapattığında, yöneticiler acil olmayan geç mesajlar göndermekten kaçınmalıdır
Çalışanları bilgisayarlarından tamamen ayrılmaya teşvik etmek için. En doğrusu ve insancılı ilk olarak budur.
Ofis yogası ve zihinsel sağlık günleri gibi sağlıkla ilgili avantajlar salgın sırasında popülaritesini artırırken işverenlerin bu konuyu gözden kaçırmaması gerekir ve kendi programlarını oluşturmaya başlamalıdırlar.
Unutulmamalıdır ki; Sessizce istifa eden çalışanlar da muhtemelen psikolojik olarak güvensiz bir ortamda sessizce acı çekenlerdir.
Bunun dışında yine diğer bazı anlamlı değişikliklerin iş yüklerini daha sürdürülebilir hale getirmekten ve çalışanların sadece kariyer geliştirme fırsatlarının ötesinde ileriye dönük bir ilerleme duygusu hissetmelerini sağlayacaktır.
İnsanlar yeni beceriler ve deneyimler kazanarak, işleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olarak ve gerçekten takdir edildiklerini hissederek yerine getirir.
İşverenlerin ilerleme için fırsatlar sunmaları ve insanların tüm yaşamları boyunca çalışmaya karşı perspektif içinde çalışmaya teşvik edildiklerini hissettikleri bir kültür yaratmaları gerekiyor.
İnsanların yaşamlarını ve kimliklerini etrafında döndürmeye gerek kalmadan işte meşgul olabileceklerini ve motive olabileceklerini kabul etmek önemlidir.
Sessiz Bırakma veya popüler adıyla Sessiz İstifa, çalışanların belirli çalışma saatleri içinde çalıştığı ve yalnızca bu saatler içinde işle ilgili faaliyetlerde bulunduğu bir iş-kural uygulamasıdır. İsmine rağmen, sessiz bırakma felsefesi, bir işi doğrudan bırakmakla değil, tam olarak işin gerektirdiği şeyi yapmakla bağlantılıdır.
Sessiz bırakma savunucuları da bunu ücretinize göre hareket etmek olarak adlandırır.
Sonuç:
Sessiz bırakma terimi 2022'de yaygınlaştırılsa da, sessiz bırakmanın yönleri işyerinde ve popüler kültürde çok daha uzun süredir var olmuştur. Office Space (1999) filminde sessiz bırakma ile uğraşan bir karakter tasvir edilmiştir; Filmde Ron Livingston'un karakteri Peter Gibbons, iş kavramını tamamen terk eder ve onun için gereken asgari miktarı yapar.
Nisan 2021'de Çin'de tang ping ("düz yalan") olarak bilinen bir hareket ortaya çıktı. Tang ping, sessiz bırakma ile birçok ortak özelliği paylaşır.
Felsefenin altında yatan realite ise: "Sessiz bırakma" terimi, kaynağa bağlı olarak farklı anlam tonlarına sahiptir. Bireysel katkıda bulunanlar, aksi takdirde "makul sınırlar koyan meşgul işçiler" açısından düşünebilirken, işverenleri onları "kasıtlı olarak düşük performans gösteren tembel" olarak görebilirler.
Diğer bir bakış açısı, "sessiz bırakmayı, işten kurala" ayırarak, sessiz bırakmanın temel amacının işyerini bozmak değil, mesleki tükenmişlikten (Occupataional Burnout) kaçınmak ve kişinin ruh sağlığına ve kişisel refahına daha fazla dikkat etmek olduğunu öne sürüyor.
Son Tavsiyemiz. Bu dünyada her şey çalışmak değildir. Tüm Hayatın güzellikleriyle birlikte şirketlerin çalışanlırını motive edecek yeterince ödeme yapması, onlara boş zaman vermesi, yeteneklerini geliştirmeleri için programlar uygulaması, Sosyal aktivitelerde aileleri ile birlikte olmaları, küçük jestler, tatil izin gibi imkanlarının verilmesi ile birlikte prim ve teşvik amaçlı proseslerle vizyonları ve yaratıcılıklarını arttırmalarına teşvik edecek sevgi ortamı yaratırlar ise yani her şeyi bölüşme ve işi işte bırakma ve hakkı hakka verme kuralı uygulanırsa her şey çözülür.
Unutmayın sizin yaşadığınız kötü ve acı ızdıraplı deneyimleri çalışanlarınızdan beklemeyin. Müşfik ve iyi kalpli bir işveren ile çalışmak gibisi yoktur. O kazancın birlikte bölüşülmesi hem keyif hem de uzun ve mutlu bir hayatın temelidir. Benden Söylemesi.
BONUSLARIMIZ:
Sessiz ateşlemeyi duydunuz mu desem? (Quiet Firing)
'Sessiz bırakma' (Quiet Quitting)’in tam tersi, bir işverenin kasıtlı olarak yalnızca asgari ücret ve faydalar sunduğu ve istenmeyen bir çalışanın istifa edeceği umuduyla herhangi bir ilerlemeyi reddettiği 'sessiz işten çıkarmadır.
Bu ifade aynı zamanda işverenlerin bir işçinin gönüllü olarak istifa etmelerini teşvik etme sorumluluklarının kapsamını azaltması anlamına da gelebilir.
Sessiz işe alma (Quiet Hiring) Deyimi ise ; yani "Sessiz işe alma", işverenlerin çalışkan çalışanlara ek sorumluluklar verme stratejisini tanımlamak için kullanılan başka bir terimdir.
Her türlü soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarımla,
Cihan FULSER
· (Fulser Akademi) YouTube Kanalı ▪️ Podcaster ▪️ Yazar ▪️ Konuşmacı ▪️ Radyo Yayıncısı
· MYK Koç ▪️ Eğitmen ▪️ Danışman ▪️ Fasilitatör ▪️ Gazeteci ▪️ Blogger · LinkedIn https://www.linkedin.com/in/cihanfulser/ · Web Sayfa Cihan Fulser | Danışmanlık & Koçluk & Mentorluk · YouTube https://www.youtube.com/cihanfulser · Instagram https://www.instagram.com/gisar_yuhako