SALDA GÖLÜ'NDE KURAKLIK TEHLİKESİ
Dünyanın en önemli 100 jeolojik miras listesinde kendine yer bulan, Mars'taki Jezero Kraterine benzerliğiyle dikkati çeken Salda Gölü alarm veriyor.
Turkuaz renkli suyu ve beyaz kumsallarıyla turizm destinasyonlarının başında geliyor Burdur'daki Salda Gölü. Ancak yoğun insan faaliyetleri ve kirlilik önce beyaz adaları kararttı. Ardından gölde kuraklık baş gösterdi.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Salda Gölü dünyanın ender göllerinden bir tanesi. Biz burayı mutlak suretle korumak zorundayız. Son yıllarda yapmış olduğumuz araştırmalarda Salda Gölü'nün 44 kilometrekarelik olan yüzey su aynası aşağı yukarı 41 kilometrenin altına düşmüş vaziyettedir. Bu, Salda Gölü için çok tehlikelidir” şeklinde konuştu.
Salda Gölü’ndeki sıkıntılar bununla da sınır değil. Gölde yüzey ve derinlik kaybı yaşandı. Kıyılarda 18 ila 100 metrelik çekilmeler görüldü. “Topografik özelliğe göre 200 300 metreyi bulan, 50 metreyi bulan kıyıda kurumaların meydana geldiğini belirledik. Bunun yanı sıra buralarda kuruyan alanlarda aşırı şekilde derin yarıkların, obrukumsu yapıların da oluşması Salda Gölü'nde çok ciddi tehlikelerin olduğunun göstergesidir.”
Huni benzeri yapısıyla Türkiye'nin en derin 3’üncü gölü olan Salda'da derinlik de azaldı. En derin nokta 180 metrenin altına düştü.