PROJELERİYLE KONUŞAN BİR HÜKÜMETİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen DSİ Tarafından Tamamlanan 369 Adet Tesisin Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında 'Biz seçim döneminde esip gürleyip sonrasında susanlardan değiliz. Eserleriyle projeleriyle konuşan bir hükümetiz.' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;
Bugün geleneksel hale getirdiğimiz DSİ tarafından gerçekleştirilen yatırımların toplu açılış töreni için bir aradayız. Aralarında baraj, içme suyu, sulama tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisin tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserlerin içerisinde 3 tanesi ön plana çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajı ile 280 milyon metreküp su toplanacak. Toplam 1.1 milyar metreküp su toplanacak. İnsanımıza 66 milyon metreküp içme suyu temin edecek. Türkiye'nin 66 ilindeki 113 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacak. Türkiye ekonomisine 5 milyar TL katkı yapacak.
Biz meydanlarda verdiği sözleri göreve gelince unutanlardan değiliz. Biz eserleriyle, yatırımlarıyla konuşan bir hükümetiz. Türkiye'nin 81 ilinde ayak izi olan bir iktidarız. Ülkemizin neresine giderseniz gidin, hükümetimizin bir mührünü mutlaka görürsünüz. Mevcutla hiçbir zaman yetinmiyor, hizmet alanımızı büyütüyoruz.
Bu eserlerde emeği geçen herkese ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.
Üzerinde yaşadığımız yer kürenin 3'te ikisi sularla kaplıdır. Yeryüzündeki toplam tatlı su potansiyelinin ise binde 10’nundan istifade edebilme imkanına sahibiz. Su meselesini hep en stratejik, değerli kaynaklardan biri yapan temel faktör işte budur. Kendi ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde su, sınırsız bir kaynak olarak görülüyor. Bunun yanlış bir ifade olduğunu buradan söylemek istiyorum.
Su sadece sınırsız değil, aynı zamanda giderek azalan bir kaynaktır. Ayrıca iklim değişikliği, kuraklık, sanayileşme ile su üzerindeki baskılar da günden güne artıyor. Buna günden güne artan nüfusu da eklemek lazım. Bugün dünya nüfusu 8 milyarın üzerine çıktı. Yer yüzüne düşen yağış miktarında hiçbir değişiklik olmuyor. İklim krizi derinleştikçe su kaynakları kalite ve miktar yönünden olumsuz etkilenmektedir. İklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada afetlerin sıklığı ve şiddetleri artmaktadır.
Daha fazla konfor arayışı, daha çok tüketim hırsı çevremizde onarılmaz yaralar açmıştır. Tüm insanlık olarak suyu, toprağı, havayı, yeşili bir emanet değil de mülkü gibi gören anlayışın zarının bedelini ödüyoruz.
Sıfır Atık projemizle plastik atıklar sorunlarına kalıcı çözümler bulmaya çalışıyoruz. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşıncaya kadar çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz.
Ülkemizin gıda güvenliğini garantiye alma yolu su kaynaklarını güvenli etkin bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Biz yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke değiliz.
Yıllık ortalama 574 mm yağış miktarı ile dünya ortalaması altında yağış almamıza rağmen hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin boşa harcanacak 1 damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eşdeğerdir. Sularımızı verimli kullanmalı, kaynaklarımızı doğru yönetmeliyiz. İşte evde, bahçede, tarlada ve günlük hayatımızla alacağımız basit tedbirlerle su israfının önüne basitçe geçebiliriz. Buradan 85 milyonun her bir ferdini 1 damla da sen ol parolasıyla yürüttüğümüz su seferberliğimize destek olmaya çağırıyorum.
21 yılda her alanda olduğu gibi tarım ve sulama alanında da tarihi nitelikte adımlar attık. Su gibi aziz milletimizi suyla en iyi şekilde buluşturan yatırımlara ağırlık verdik. Bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Sadece su alanında açtığımız tesis sayısı 10 bin 86’yı geçti. Cumhuriyet tarihinde yapılandan 2 kat depolama tesisi yaptık. Böylece depolanan su miktarını 183 milyar m3’e çıkardık. Ayrıca bin 733 sulama tesisi tamamlayarak bereketli Anadolu topraklarını modern sulamaya kavuşturduk. Arazi toplulaştırmasında 342 projeyle 68 milyon dekar arazide toplulaştırma çalışması gerçekleştirdik. Yerli ve temiz enerji kaynağı olan 65 hidrolik tesisi hizmete aldık. Şehirlerimizi içme suyu yaşamasın diye “81 İl su planlama” projesi hazırladık. 81 ilimizin tamamını membaa kalitesinde su kalitesine ulaşması için 316 içme ve 24 atık su hizmetine kavuşturduk. Daha bunun gibi nice yatırımı, projeyi ülkemize kazandırarak su kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendiriyoruz.
Ne israf edeceğiz ne heba edeceğiz ne de zenginliklerimizin elimizden kayıp gitmesine seyirci kalacağız. Herkes bilmelidir ki başka ülkelere hak olan Türkiye’ye lüks değildir. Yer altı ve yerüstü zenginliklerimizi elbette sorumlu bir anlayışla mutlaka ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bunun için madenimiz varsa ortaya çıkaracağız. Petrolümüz doğalgazımız varsa keşfedeceğiz. Rüzgâr ve güneş enerjisinden azami derecede yararlanacağız. Biz bugüne kadar hamaset değil, eser hizmet ürettik.
"ENFLASYONUN ATEŞİ DÜŞMEYE BAŞLADI"
TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayına ilişkin işgücü istatistikleri doğru yolda olduğumuzun işaretidir. İşsizlik bir önceki ayına göre yarım puan azalışla %85’a düştü. İstihdam edilenler de 216 bin kişi artarak 31 milyon 835 bin kişiye ulaştı. Bu rakamlarla İşsizlik rakamında Kasım 2012’den beri en düşük seviyeyi yakalamış olduk. Enflasyonun ateşi düşmeye başladı. Aldığımız tedbirlerin pozitif etkileri piyasada daha fazla görülüyor.
Erdoğan konuşmasının ardından kentlere canlı bağlantı gerçekleştirerek tesislerin açılışını yaptı