İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Türk musikisinin yaşayan çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın adını verdiği vapur, İstanbul Boğazı’nda seferlerine başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Türk musikisinin yaşayan çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın adını verdiği vapur, İstanbul Boğazı’nda seferlerine başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İBB Şehir Hatları AŞ’nin filosunda hizmet veren Kalamış vapurunun adını, Ekim ayı toplantısında oy birliğiyle Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca olarak değiştirmişti.
Ünlü bestekar ve ses sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın ismi vapura verildi. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca vapuru, Eminönü-Kadıköy, Karaköy-Kadıköy, Beşiktaş-Kadıköy ve Üsküdar-Eminönü hatlarında seferlere başladı.
Her gün iki kıta arasında binlerce yolcuya hizmet verecek vapur, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın adını İstanbul’da yaşatacak.
1987 yılı Haliç Tersanesi yapımı olan ve bundan sonra Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca adıyla hizmet verecek olan vapur; 56 metre uzunluğunda, 10,6 metre genişliğinde, 14 deniz mili hıza sahip ve 1500 yolcu taşıyabiliyor.
TÜRK MÜZİĞİNİN YAŞAYAN ÇINARI
Türk müziğine beste, saz eserleri, ilahi formunda yaptığı yüzlerce çalışmayla yeri doldurulamaz katkı sunan değerli sanatçı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugüne kadar 300’e yakın ödüle layık görüldü.
1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.
600’Ü AŞKIN BESTESİ BULUNUYOR
İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.
Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında Devlet Sanatçısı ünvanı verildi.
Kaynak.İBB Kurumsal