LGS'YE SAYILI GÜNLER KALDI
KİMSEYLE KIYASLAMAYIN: Öğrencilerin en sevmediği durum anne ve babalarının kendilerini başka öğrencilerle kıyaslaması. Dolayısıyla veliler, kesinlikle deneme sınavı sonuçları ya da öğrenci performansı üzerinden kıyaslamalar yapmasın. Başka öğrencileri çocuklarına örnek göstermesin. Bu davranış adayın stresini daha da arttıracak ve sınavı olumsuz etkileyecektir.
RUTİNİ BOZMAYIN: Sınav yaklaşırken ebeveynler evin düzeninde bir takım değişiklikler yapabiliyorlar. Eve misafir davet etmeme, uyku ve yemek düzenini değiştirme, öğrencinin her istediğini yapma gibi bazı rutin dışı davranışlara yönelebiliyorlar. Burada amaçlanan çocuğu rahatlatmak olsa da aile içi rutinlerin bu şekilde bozulması öğrenciye ekstra bir stres yükleyebiliyor.
ANLAYIŞ GÖSTERİN: Öğrenciler sınava yaklaştıkça daha agresif davranabilir. Kendilerinden hiç beklenmeyen ani tepkiler verebilir ya da daha çok sinirli olabilir. Ebeveynlerin bunu anlayışla karşılaması çok önemli. Çocukları ile stresin kaynağı hakkında konuşarak onu rahatlatmaya çalışmak da bir seçenek olabilir.
ÖĞRETMENLE İLETİŞİM: Sınava kalan sayılı günlerde öğrenci performansı açısından endişesi olan veliler, öğretmenlerle doğrudan iletişime geçebilir. Ancak öğrenciyi bu işe katmamak çok önemli. Varsa öğrenci davranışlarındaki değişikliklerin nedenini öğretmenlerden öğrenmeli, onların yönlendirmeleriyle çocuklarına yaklaşımlarını belirlemeliler.
DENEME SINAVLARINA TEŞVİK: Son haftalarda öğrencilerin sınıf ortamında yapacakları denemeler son derece önemli ve değerlendirme açısından çok kıymetli. Ancak son haftalarda öğrenciler bir takım bahaneler de sunarak deneme sınavlarına girmek istemiyor. Veliler, öğrencileri deneme sınavlarına teşvik etmeli.
LGS’de birinci oturum 2 Haziran Pazar günü saat 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek.