Kıdem tazminatı hakkında çoğu kişinin yanlış bildiği bir konu var. Genellikle 15 yıl ve 3600 prim şartıyla istifa ederek kıdem tazminatı alınabileceği düşünülüyor. Oysa ki; 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler, 15 yıl ve 3600 gün sigortalılık süresini doldurdu ise SGK'dan "Emeklilik hakkını kazanmıştır" yazısını alarak, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. Fakat 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayanların kıdem tazminatı almaları için 25 yıl ve 4500 gün çalışma şartı var.
15 yıl ve 3600 gün prim şartıyla iş yerinden istifa ederek kıdem tazminatını alabileceğini düşünülüyor. Fakat bu hata yılların birikimini alıp götürebilir. Bu konuda çok ince bir nokta ve 4500 gün şartı var. İşte kıdem tazminatı alma konusundaki şartlar...
İŞ KANUNU BELİRLİYOR
Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminat. Kıdem aynı zamanda işçinin güvencesi niteliğinde. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin de bazı şartlarda kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. Bunların da başında emeklilik hakkıyla istifalar geliyor.
KRİTİK TARİH
1999 burada kritik tarih 8 Eylül 1999. Bu tarihten önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler,SGK'dan "Emeklilik hakkı elde etmiştir" yazısı alarak işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayanlar için aynı şartlar maalesef geçerli değil. Bu konuda hata yapılıyor.
SGK'DAN YAZI ŞART