UZMANLARDAN "KUM SİNEĞİ" UYARISI
Havaların ısınmasıyla, özellikle hayvancılık yapılan bölgelerde ortaya çıkan ve halk arasında ‘yakağan’ olarak bilinen kum sinekleriyle ilgili Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur’dan uyarı geldi. Kavur, birçok hastalığa sebep olmasıyla bilinen sineklere karşı ‘dikkatli olunması’ çağrısı yaptı.
Sinekten 5 kat daha küçük, o yüzden gözle görebilmek oldukça zor. Yakağanlarla ilgili uyarılarda bulunan Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, “Yakağanların, bildiğiniz gübrelerin, organik atıkların, bilhassa mesela kanatlı hayvan yetişen bölgelerdeki dışkıların içlerinde kendilerine uygun ortam bulmaktalar. Canlıların popülasyonu bitirilemez, sadece kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı.
Bunun da tek yöntemiyse ilaçlama yapmaktan geçiyor. Halk arasında “yakağan” olarak bilinen kum sinekleri, havaların da ısınmasıyla birlikte, özellikle hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde ortaya çıkmaya başladı. Uzmanlar yakağanları, sineklerden 5 kat daha küçük olduğu için, gözle görebilmenin zor olduğunu söylüyor. Kavur, yakağanlara karşı yapılabilecekleri, “Kırsalda bilhassa zibillerin üzerine, tavukçulukla uğraşan kesimlerse yine tavuk gübrelerinin üzerine larvasit sıkabilirler. Eski taş ahırların çatlakları arasına bu insektisit uygulamalarını yapabilirler” şeklinde sıraladı.
Peki kum sinekleri ne gibi sağlık sorunlarına yol açıyor?
“Şark çıbanı, geçmeyen, yaralara neden olan bir hastalık. Lenf düğümlerinde şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden olan bir hastalık.”
Hakan Kavur öte yandan, yakağanlar için “sivrisineklerle mücadele etmekten daha zor” olduğunu söylüyor. O yüzden düzenli aralıkla ilaçlama yapılmasını tavsiye ediyor.