KÜÇÜK DİLİN UZAMASININ NEDENLERİ
Küçük dil uzamasının nedenleri arasında alkol, sigara, kas gevşeticiler, antidepresan ilaçları, yorgunluk, alerjik reaksiyonlar ve solunum yolu enfeksiyonları vardır. Yumuşak bir dokudan oluştuğu için hassas bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı da birçok etkene bağlı olarak uzaması görülebilir.
Belirtiler arasında ise nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanma ve tahriş hissi, uyuşukluk, horlama ve uyku apnesi vardır. Küçük dil uzamasının tedavisi için uzmanlar genelde yaşam şeklinde değişiklikler yapılmasını uygun görmektedir.
Günlük sıvı tüketimini artırmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, uyku saatlerini düzene sokmak ve zararlı maddelerden uzak durmak gerekir. Eğer yaşam kalitesinin düzeltilmesi küçük dil uzaması tedavisinde etkili olmuyorsa cerrahi teknikler tercih edilebilir.
Bunun için küçük dil ameliyatının yapılması gerekir. Küçük dil ameliyatının genel ya da lokal anestezi altında yapılması mümkündür. Bu sırada hasta hiçbir şey hissetmez ve küçük dilin ucu ya lazer yardımı ile küçültülür ya da ucu kesilerek kısaltılır.
Küçük Dil Uzaması Tehlikeli mi?
Küçük dil uzaması enfeksiyon ya da alerjik durumlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Küçük dil tıp dilinde uvala olarak adlandırılır. Ağız bölgesinin arka kısmında, bademciklerin arasında yer alan ve yumuşak damağın bitişinde bulunan tek parça bir yapıdır.
Bu yumuşak doku kaslardan meydana gelir ve kemik gibi sert dokuları da içermez. Bazı kişilerde doğumdan kaynaklı iki parça şeklinde görülmesi mümkündür. Tıkanıklığa bağlı olarak hava akışının engellenmesi mümkündür. Bundan dolayı nefes alma konusunda zorluk yaşatacağından uyku sırasında ortaya çıkması tehlikeli olabilir.
Küçük dil kişilerin doğru konuşmalarına ve enfeksiyonların vücuda girmesine engel olmaktadır. Tükürük bezleri sayesinde tükürük üretimine katkıda bulunmak ve ağız kuruluğunu önlemek de küçük dilin görevlerindendir. Küçük dilin uzaması kolay tedavi edildiğinden riskli değildir fakat bazen cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Bu nedenle erkenden teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir.