KOVİD KALP HASTALIKLARINI TETİKLEDİ
Kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi nedenlerden dünyada yılda 20 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Özellikle kalp hastalıkları Kovid-19 salgınından sonra daha da arttı. Uzmanlar, Kovid’in kalp kası ve kalp zarı iltihabına neden olabileceğine dikkat çekiyor.
29 Eylül Dünya Kalp Günü öncesinde Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Deniz Kılıç, kalp sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Uzm. Dr. Kılıç, koronavirüs salgınından sonra kalp hastalıklarının ve ölümlerin arttığı yönünde kamuoyunda en çok tartışılan konuyla ilgili ise şunları söyledi: "Kovid-19 damar iç tabaka inflamasyonu yaparak vücutta damar içi pıhtılaşma eğilimine sebep oluyor. Bu nedenle damar tıkanıklıkları oluşabilmektedir. Kovid-19 ayrıca kalp kası ve kalp zarı iltihabına da yol açabilmektedir. Özellikle yaygın kalp kası iltihabı, ani gelişen kalp yetersizliklerine ve ritim bozukluklarına neden olabilmektedir."
MENOPOZ ÖNEMLİ BİR ETKEN
Uzm. Dr. Kılıç, kadın ve erkeklere bakıldığında, özellikle koroner arter hastalığının erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, "Kalp hastalıkları özellikle menopoz öncesi, erken yaşta kadınlarda nadir görülür. Menopoz sonrası kadınlarda görülme sıklığı ise erkeklere yaklaşmaktadır. Erken menopoz kadınlarda kalp damar hastalığı riskini artıran bir durumdur. Sadece erkek nüfusunun seyreldiği 75 yaş üstünde, kalp hastalığı görülme sıklığı kadın ve erkeklerde eşitlenmeye başlamaktadır" dedi. GENÇLERDE KALP KRİZİ ARTIYOR MU? "GENÇ yaşta kalp krizleri son dönemde arttı, bunu nasıl açıklarsınız?" sorusuna ise Uzm. Dr. Kılıç şu yanıtı verdi: "Gençlerde görülen şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon sıklığının artmış olması, hareketsiz yaşam tarzı, tütün, narkotik madde, alkol kullanımının yaygınlaşması gençlerde kalp hastalıkları ve kalpten ölümlerinin sıklığını artırabilmektedir. Kovid pandemisi de ek bir olumsuz etki yaratmıştır."
AİLEDE KALP SORUNU VARSA TAKİP ŞART
KALP sağlığı için önerilerini de sıralayan Uzm. Dr. Kılıç, "Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması, tütün, alkol ve narkotik madde ile çok yoğun kafein tüketiminden uzak durulması gerekir. Düzenli uyku, kilo ve tansiyon takibi önerilir. Ailesinde erken yaşta ani kalp sorunu, ani ölüm görülenlerin sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olmaları, takip altında olmaları önerilir" diye konuştu.
30 DAKİKALIK EGZERSİZLE KALBİNİ KORU
UZM. Dr. Kılıç "Sağlığınızı iyileştirmek ve korumak için yalnızca 30 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite gerektiğini biliyor muydunuz?" diyerek şu önerilerde bulundu:
18-65 yaş arası ve 65 yaş üstü yetişkinler her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite veya en az 75 dakika yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapmayı hedeflemelidir.
Çocuklar ve ergenler her gün en az 60 dakika orta ila yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalıdır.
Egzersizi hayatınızın düzenli bir parçası haline getirmeye çalışın.
Asansör yerine merdivenleri kullanın, otobüsten birkaç durak önce inin ve yolun geri kalanını yürüyün.
Hareketli olmak, hem kardiyovasküler hastalık için risk faktörleri olan stresi azaltmak ve hem de kilo kontrolü için harika bir yoldur.