Piyasaya doping etkisi yapacak olan karar, enflasyonu aşağı çekecek, faizlerin gerilemesini sağlayacak
Ağustostaki kur saldırısının ardından alınan proaktif önlemlerin etkisi, Yeni Ekonomi Programı'na duyulan güven ve Merkez Bankası'nın duruşuyla başlayan toparlanma sürecine bir destek daha geldi.
Konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde geçen yılın son iki ayında devreye alınan ve bu ay sona erecek vergi indirimleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla uzatıldı. Yurtiçi pazarda zayıf olan talepte daralmanın önüne geçilecek. İndirimler, enflasyonda düşüşü hızlandıracak. Böylece, Merkez Bankası'nın da faiz indiriminde eli güçlenecek.
Tapu harçlarını yüzde 3'e indiren ve konut alımında KDV'yi yüzde 18'den 8'e düşüren uygulama yıl sonuna kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV sıfırlanırken, mobilyada ise KDV yüzde 18'den 8'e geriledi. Beyaz eşya ve mobilyada indirim temmuza kadar devam edecek.
Otomobil ve hafif ticari araç satışlarında geçen yıl kasımda devreye alınan ÖTV ve KDV indirimi de ikinci defa uzatılarak haziran sonuna kadar geçerli hale getirildi. Buna göre, vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarda, ÖTV oranı yüzde 45'ten 30'a, 70 bin-120 bin arası olan araçlarda yüzde 50'den 35'e düştü.
Otomobillerdeki ÖTV indirimi de haziran sonuna kadar sürecek. 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek.
GAYRİMENKUL
Altan Elmas/ KONUTDER: İnşaat sektörüne verilen bu teşvik çok önemli. Son dönemde konut satışlarında daralma yaşanıyordu. Özellikle KDV'deki 10 puanlık indirim büyük metrekareli daireleri seçme konusunda çok belirleyici. Tapu harcı ve KDV indirimi tüketiciyi ve satışları direkt ilgilendiriyor. Bu indirim oranlarının yıl sonuna kadar uzatılması da konut satışlarını olumlu etkileyecek.
Nazmi Durbakayım/ İNDER: Bu karar, sektörde doping etkisi yarattı. Geçtiğimiz altı ay içerisinde konut fiyatlarına herhangi bir zam yapılmadığını, maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıtılmadığının altını çizmek istiyorum. Bu yükün altında ezilmemek için çabalayan sektörde, ertelenen maliyet artışlarının sonbahara doğru konut fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Bu nedenle harç ve KDV indirimi, fiyat artışından doğacak etkinin şiddetini azaltacak.
Feyzullah Yetgin/GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin: Sektöre can suyu oldu. Gayrimenkul sektörü olarak hükümetimize müteşekkiriz. Bu düzenleme konut satışlarına büyük ivme kazandıracak. Ancak sektör olarak KDV indiriminin ertelenmesinin yanı sıra daha makul bir oranda tek KDV'li düzenlemeye geçilmesini talep ediyoruz.
OTOMOTİV
Haydar Yenigün/Otomotiv Sanayi Derneği: Kasım ayından itibaren devreye alınan ÖTV ve KDV indirimleri, devam eden 5 aylık süreçte pazar daralmasını azaltıcı bir etki yaratmıştı. Bizler, seçimden sonra ekonomideki genel gidişatın daha iyi olacağını öngörüyorduk. Seçimlerden hemen önce gelen ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması kararı bu öngörümüzü daha da kuvvetlendirdi. Pazar 400-450 bin civarında gerçekleşir.
Ali Bilaloğlu/ Otomotiv Distribütörleri Derneği: Hazine ve Maliye Bakanlığı'na otomotiv sektörüne verdikleri destek için müteşekkiriz. İndirimlerin uzatılması seçim sonrası ekonominin dengelenmesine de olumlu yansır.
Ali Haydar Bozkurt/ Toyota Türkiye: Piyasanın hareketlenmesinin beklendiği yaz dönemi öncesinde, bu kararın hayata geçmesinin olumlu katkısı olacağını ve hatırı sayılır bir canlanma yaşanacağını öngörüyoruz.
MOBİLYA
Ahmet Güleç/Mobilya Dernekleri Federasyonu: KDV indirimi bahar döneminde sektörü hareketlendirir. İlk indirimde satışlarda geçen yıla oranla yüzde 10'luk artış yaşandı. Şimdi alınan karar ile 30 Haziran'a kadarki süreç için yüzde 30'luk bir artış bekliyoruz.
Mustafa Balcı/Türkiye Mobilya ve Sanayicileri Derneği: Yapılan düzenleme sektöre bahar müjdesi oldu. Ekonomimizin büyümesi için de istikrarlı bir adım olduğu kanaatindeyim.
Nuri Gürcan/ Mobilya Sanayi İşadamları Derneği: KDV indiriminin haziran sonuna kadar devam etmesiyle birlikte ciromuzda 40 milyar TL'ye ulaşabiliriz. Sektörümüze can suyu olduğuna inandığımız bir hamle ve sabit olmasını istiyoruz. KDV indirimiyle birlikte iç piyasadaki daralmadan dolayı satışlarımızda düşüş yaşayacağımız bir dönemde sabit tutabildik.
BEYAZ EŞYA
Mehmet Tüfekçi/Arçelik: Sektörü rahatlatan bir karar oldu. Özellikle düğün mevsimi öncesi çeyiz alışverişleri ve sezon itibarıyla klima satışlarımıza olumlu yansır.
Bülent Gürcan/ Teknosa: Tüketiciyi rahatlatacak ve iç piyasayı canlandıracak olumlu bir karar. Beyaz eşya, küçük ev aletleri ve klima ürünlerindeki avantajın özellikle çeyiz dönemine denk gelmesi, evlenecek çiftleri de sevindirecek. Sezon hareketliliği, ÖTV oranının 0 olarak devam etmesiyle artacaktır. İlgili ürün gruplarında çift haneli büyümeler bekliyoruz.
İsmail Erdoğan/Züccaciyeler Derneği: Martla birlikte düğün sezonunun da başladığını göz önüne alacak olursak sektörde hareketlenme meydana gelecektir. Geçtiğimiz dönemde satışlar yüzde 30 artmıştı. ÖTV indirimleri olmasaydı iç pazarda ciddi bir küçülme yaşayabilirdik.
BÜTÇEYE NEGATİF YANSIMAZ
İndirimlerin uzatılmasının bütçeye etkisinin 9 milyar TL civarında olacağı belirtiliyor. Ancak bu tutarın tamamı bütçeye negatif etki olarak yansımayacak. Hatta tüketimdeki kayıpların sınırlanması ve ekonomik aktivitenin canlanmasının etkisiyle maliyetin ihmal edilebilir düzeyde kalacağına vurgu yapılıyor.
ENFLASYONU 1 PUAN AŞAĞI ÇEKMİŞTİ
ÖTV ve KDV indirimlerinin 2018 yılsonu enflasyonunu yaklaşık 1 puan aşağı çektiği hesaplanıyor. İndirimlerin uzatılmasının da enflasyona etkisi olacak.
Kaynak.Sabah