Stres Testlerini kanalımızda yaptığımız gibi bir gün Kişilik Testi yapacağımıza söz vermiştim. Şimdi bu sözümüzü tutma zamanı geldi. Lafı çok uzatmadan çünkü herhangi bir fazla detay ve açıklama vererek sizleri hiçbir şekilde vereceğiniz bağımsız cevaplardan manipüle etmeden Teste geçmek istiyorum.
Unutmayın bu test kimsenin iyi veya kötü olduğunu eksik veya fazla hissetmesini gerektirmiyor. Bu testler aslında karakter renginizi ortaya çıkmasına imkân veriyor ki kendinizi daha iyi tanımlayarak kişiliğinizi, tutum ve davranışlarınızı geliştirmenize örnek veriyor.
Testte 4 renk ana temasından hareket ediliyor, Sarı, Mavi, Yeşil ve Kırmızı. Bu renklerden hiçbiri diğerinden daha iyi demek değildir. Sadece kişilerin davranış kalıplarını ve olaylar karşısındaki tavırlarını açıklamaya yardımcı olur.
Bu test ayrıca iş, okul ve tüm yaşam boyunca tanışacağınız insanlar hakkında karakteristik yapıları ve atacakları adımları önceden belirlemek adına minik fikirler verebilir. Bu da zaten işin en keyifli bonusu olsa gerektir.
Keyifli Testler dilerim.
PUANLANDIRMA
Her sorunun altında 4 şık yer almaktadır. Soruları cevaplarken size en uygun seçeneğe XX işareti, o seçenekten sonra size en uygun seçeneğe ise X işareti koyun. Seçeneklerden sadece iki şıkka işaret koyun, eğer sadece tek şıkka işaret koyacaksanız o şıkka XX işareti koyun.
Örnek;
Örneğin 1. Soruda sizin cevabınıza en uygun olan seçenek ( B ) şıkkına XX, bundan sonraki şık ( D ) ise ona X işareti koyun.
Not: XX= 2 puan, X= 1 puan olarak değerlendirilir.
Derecelendirmeden sonra A, B, C, D şıklarının puanlarını ayrı ayrı sayın. En son olarak bu şıkların toplam puanlarını kıyaslayın. Hangi gruptaki puanınız ağırlıkta ise baskın karakter özelliklerinizin o gruba girdiği anlaşılacaktır.
Not: Aşağıdaki test sizin ağırlıklı olarak hangi gruba ait olduğunuzu ortaya çıkaracaktır, bu yüzden testi işaretlerken şu anda sahip olduğunuzu işaretleyiniz.
1) Aşağıdakilerden hangisi sizi daha iyi anlatır? a. Güçlü, kararlı, girişken ve doğuştan liderim. Kimseye minnet etmem; düşer kalkar, yoluma devam ederim. b. Hayata anlamlı renkler katar, eğlenceyi severim. Ömür boyu herkesin mutlu ve neşeli olmasını dilerim. c. Her anımı huzurlu ve sakin geçirmek isterim. Kavga-gürültü sevmem, işlerimde en kolay yolu seçerim. d. Her şeyin mükemmel, düzgün ve kusursuz olmasını isterim. İlişkilerimde saygılı ve mesafeli olmayı severim
2) Bir işe motive olmanızı sağlayan en önemli unsur hangisidir? a. Sonuçları düşünmek b. Onaylanmak, takdir edilmek c. Gruptaki arkadaşlarımın desteği d. Etkinlik, düzen ve disiplin
3) Bir işe motive olmanızı sağlayan en önemli unsur hangisidir? a. Sonuçları düşünmek b. Onaylanmak, takdir edilmek c. Gruptaki arkadaşlarımın desteği d. Etkinlik, düzen ve disiplin
4) Çalışma tarzınız hangisine uygundur? a. Yoğun ve hızlıyımdır. Aynı anda birkaç işi bir arada yapabilirim. b. Özgür bir ortamda çalışırım. İnsan ilişkileri odaklıyımdır. c. Ön planda olmayan ama gruba her türlü desteği veren bir yapım vardır. d. Ayrıntıları önemserim ve tek bir konuya odaklanarak çalışırım.
5) Çalışma temponuzu nasıl değerlendiriyorsunuz? a. Hızlı bir tempoda çalışır, çabuk karar almayı severim. b. İşlerin rutin ve sıkıcı olmadığı ortamlarda yüksek motivasyonla çalışırım. c. Nadiren aceleciyimdir. Geç de olsa üstlendiğim işi bitiririm. d. Ayrıntılı düşünerek karar veririm. Ağır ama iş bitirici bir tempoyla çalışırım.
6) Hangisi sizi daha çok rahatsız eder? a. Zaman israfı ve işlerin gecikmesi b. Tekrar gerektiren işler ve monotonluk
c. Çatışma ortamı ve anlaşmazlıklar d. Yanılmak ve yapılan hatanın tekrarlanması
7) Bulunduğunuz gruplarda hangi konumda daha başarılı olursunuz? a. Olaylara yön veren ve otoriteyi kullanan b. İnsanları motive eden ve neşelendiren c. Uzlaştırıcı ve grup içindeki uyumu sağlayan d. Bilgi sağlayıcı, araştırıcı ve olayları takip eden
8) Hangisi sizi daha çok strese sokar? a. Olaylar üzerindeki güç ve kontrolümün azaldığını hissetmek b. Sıkıcı, rutin işler yapılan bir ortamda bulunmak c. Beni aşacağını düşündüğüm sorumluluklar üstlenmek d. Düzensiz ortamlar ve eksik yapılan işler.
9) Bir öğrenci olsanız ve öğretmeniniz sınav kağıdınızı ikinci defa incelediğinde puanınızı artırdığını söylese nasıl bir tepki verirsiniz? a. Bunu zaten hak ettiğimi düşünürüm. b. Çok sevinirim ve sevincimi belli ederim. c. Hocama teşekkür eder ve saygı duyarım. d. Hocamın nerede hata yaptığını merak eder, kağıdımı görmek isterim.
10) Saatler sürecek bir iş toplantısına katılmanız gerektiğinde aşağıdakilerden hangisini benimsersiniz? a. Toplantı başında genellikle konunun ana hatları konuşulduğu için biraz geç girerim. Sonucun belli olmasından hemen sonra da çıkmayı tercih ederim. b. Toplantı eğlenceli bir şekilde devam ederse sonuna kadar kalırım. Toplantı sıkıcı olmaya başladığında erken çıkarım. c. Toplantının huzur içinde geçmesi ve güzel kararlar alınması için üstüme düşeni yaparım. d. Toplantıya tam vaktinde veya vaktinden önce gelirim. Toplantı esnasında notlar alır, sonunda biraz kalarak değerlendirme yaparım.
11) Kendinizde gördüğünüz en zayıf yönünüz hangisidir? a. İşler zamanında ve istediğim gibi yapılmadığında sinirlenmek b. Düzensiz, dağınık ve plansız olmak. c. Kimseye 'hayır' diyememek, başkalarının işine koşarken kendi işimi aksatmak. d. Her şeyin kusursuz ve mükemmel olmasını istemek, insanlarda bunu görmediğimde sinirlenmek.
12) Kendinizde gördüğünüz en güçlü yönünüz hangisidir? a. Kısa sürede karar alıp hemen harekete geçmem b. Girdiğim ortama neşe ve heyecan katabilmem c. Her türlü ortama uyum sağlamam ve çatışmaları önleme gayretim d. Her şeyi planlı, programlı ve düzenli yapmam
13) Aşağıdaki ifadelerden hangisi sizi daha iyi tanımlar? a. Güçlü, kararlı, otoriter ve yönlendirici b. Popüler, neşeli, sevimli ve muzip c. Barışçıl, sevecen, uyumlu ve sakin d. Tertipli, düzenli, disiplinli ve planlı
14) Çalışma masanızda nelere dikkat edersiniz? a. Öncelikli işlerime göre düzenlenmiş sade bir masayı tercih ederim. b. insanlara karmakarışık gelen ama benim aradığım her şeyi kolayca bulduğum bir masada çalışırım. c. Önce masamın üzerine gerekli olan her türlü araç-gereci koyarım, çünkü sık sık kalkarak enerjimi harcamak istemem. d. İyi bir iş çıkarmam için masam son derece derli toplu ve düzenli olmalıdır.
15) Ertesi gün çözülmesi gereken bir problem varsa o akşamki ruh haliniz nasıl olur? a. Çok büyük tedirginlik duymam, çünkü ertesi gün o işi olması gerektiği gibi yapacağımdan eminimdir. b. Çok tedirginlik duymam, çünkü nasıl olsa işler bir şekilde hallolacaktır. c. Sorumluluğun üstümde olmasından dolayı tedirginlik duyarım. d. Tedirginlik duyarım ve gecenin büyük bir bölümünde problemin nasıl çözüleceğiyle ilgili planlar yaparım.
DEĞERLENDİRME
Aldığınız puanların toplamını, şıklara göre aşağıya not ediniz.
A: B: C: D:
Testin Değerlendirmesi
A şıkkındaki puanlarınız ağırlıklı ise siz güçlü kararlı yapıya sahip kırmızı karakterli bir kişisiniz.
B şıkkındaki puanlarınız çok ise siz popüler neşeli sarı karakteri ağır basan bir kişisiniz.
C şıkkındaki puanlarınız çok ise siz barışçıl sevecen yeşil karakterli bir kişisiniz
D şıkkındaki puanlarınız çok ise tertipli düzenli yapıya sahip mavi karakterli bir kişisiniz.
Bu ön testimizden sonra test sonucunda çıkan renkler neleri ifade ediyorlar öğrenelim. Kırmızı, sarı, yeşil ve mavi karakterli olmak ne anlama geliyor neleri ifade ediyor bunlara bakalım.
4 AYRI RENK VE KARAKTER ÖZELLİKLERİ
Geçmişe dönüp bakıldığında insanlar ve onların davranışlarını anlamak için birçok yöntem bulunmuştur. Bu yöntemlerin hepsinin ortak amacı insan ve davranışlarını anlamak ve çözümlemektir. Çünkü dünyada ne kadar insan varsa o kadar da farklı kişilikler var. O yüzden de insanları tanımak, anlamak, davranışlarının altında yatan nedenleri tespit etmek için bir değil, çok farklı yöntem ve teknikler geliştirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar incelendiğinde, bir analizi yapıldığında insanların temelde 4 farklı gruba ayrıldığı görülmektedir. Bu çalışmada biz 4 farklı karakteri sarı, kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere 4 farklı renkle simgeledik.
1. SARI: Çılgın bir renktir, neşeyi ve hareketi simgeler. Çalışmamızda da popüler, neşeli, kabına sığamayan kişileri bu renkle simgeledik.
2. MAVİ: Asaleti ve ciddiyeti simgeleyen bir renktir. Tertipli, düzenli, kuralcı ve disiplini seven insanlar bu gruba girerler.
3. KIRMIZI: Canlı ve dikkat çekici bir renktir. Gücü kararlılığı ve sahiplenmeyi simgeler. Güçlü, kararlı ve yönetme eğilimli kişiler bu renkle simgelenmektedir.
4. YEŞİL: Rahatlatıcı ve huzur verici bir renktir. Sükuneti ve uyumu simgeler.
RENKLERİN TEMEL BELLİ BAŞLI ÖZELLİKLERİ:
• SARI KİŞİLİK: DİKKAT ÇEKİCİ, KONUŞKAN Sarılar, bu 4 ana kategori içinde en kıpır kıpır olanlardır. İlgi çekici ve karizmatik yapılarıyla hemen dikkat çekerler. Dışarıdan bakınca sevimli, hikayeler anlatıp güldüren, gülen birini görürseniz onları hemen tanırsınız. Birebir ilişkilerde çok aktiftirler, yabancılarla hemen kaynaşırlar. Hayaller kurmaya yatkındırlar, vizyonları çok geniştir. Aşırı enerjileri nedeniyle sürekli hareket halinde olmak isterler, herhangi bir noktada çok fazla vakit geçirmekten hoşlanmazlar. Bu yüzden masaya bağlı işleri sevmezler. Sarılar, zihinlerinden geçenleri sıralarken dünyayı unuturlar. Coşkulu, heyecanlı bir şekilde konuşur, anlatırlar ve olumlu tepkiler beklerler.
Bununla birlikte, karşısındakinin uzun konuşmasına tahammül edemez, sözlerini keserler. Bu kişilerin en zayıf yönleri düzensiz oluşları, ayrıntıları ya da isimleri hatırlayamamaları, olayları abartmaları, genellikle ciddi olmayan tavırlar sergilemeleri ve işlerin yapılmasında kolayca başkalarına güvenmeleridir. Çalışma alanları da dağınıktır.
En büyük istekleri sevilmek ve fark edilmektir. Hayata 'beni fark et' mesajı verirler. Yüksek sesle konuşmaları biraz da bu yüzdendir! Renkli kişilikleriyle neşe kaynağı olurlar. En hoşlanmadıkları şeyse kendilerine aldırış edilmemesidir. İyi takipçi değildirler; bir karar alır bunu bir türlü hayata geçiremezler. Kör noktalarını kolay kolay göremezler. Onlara bunları anlatacak ve bunu yaparken de onları kırmayacak dostlara ihtiyaçları vardır. Bu yüzden 'mavi' bir yardımcı veya eşle mutlu olurlar. Ayrıca; konuşmayı çok severler, sık sık bir şeyleri döküp saçarlar, eğlencelidirler, girişkendirler, hüzünlü ortamları sevmezler, unutkanlıkları çoktur, dikkatsizdirler, diğerlerine göre insanlara daha çabuk inanırlar, hazırcevaptırlar, çocuk ruhludurlar, sorunlara ilginç çözümler bulurlar ve çok meraklıdırlar.
• MAVİ KİŞİLİK: DÜZENLİ MÜKEMMELİYETÇİ Maviler, mükemmeliyetçi olduklarından genellikle ideal öğretmenler olurlar. Fakat bazen konuşmalarında uygun sözcüğü bulmak için lafı dolaştırıp dururlar. Doğru kelimeyi bulduklarında ise karşısındaki insan ondan daha fazla rahatlar. Duruşları, üst başları ve her şeyleriyle çok düzenlidirler. Kurallara çok bağlıdırlar. Ancak koydukları kurallar içinde bazen kendileri de boğulabilirler. Bu kişilerin her şeyleri planlıdır. Hesaplı kitaplı kişilerdir hatta bunu da bazen abartırlar. Hassas insanlardın. Diğerlerine nazaran daha kolay depresyona girebilirler. Strese tepkileri kabuğa çekilme, bir kitaba dalma, vazgeçme şeklinde olur. Ayrıntılar konusunda müşkülpesenttirler. Tek başlarına veya sadece birkaç kişiyle birlikte olmaktan hoşlanırlar. Konuştuklarında ses tonları alçaktır. Duygularını açıkça ortaya koymazlar, mantık ağırlıklıdırlar, heyecanları ve duyguları ölçülüdür. Bir çatışma sırasında sakin ve akılcı olabilirler. Her türlü olası tehlikeye karşı tedbirlidirler. Diğer kişilik türlerindeki insanlardan farklı olarak hayata tozpembe bakmazlar, daha derin düşünceli ve karamsardırlar. Diğer insanların, özellikle de sarıların, davranışlarından incinir, alınırlar. Olumsuz bir eleştiri ya da kötü sözün bütün gün etkisi altında kalır ve içlerine atarlar.
Bazıları için hiç önemli olmayan detaylar, maviler için çok önemlidir. Onlar için her şeyin bir prosedürü ve sırası vardır. Bunlara uyulmadığında çok sinirlenirler. Meraklıdırlar ama merakları, sarılar gibi daldan dala ve her şeye atlayan cinsten değildir. Olayların hiçbir zaman gelişigüzel olmadığını düşünür ve her şeyi nedenlere dayandırırlar. '-meli', '-malı' gibi ekleri çok sık kullanırlar. En sık 'yapmalıyım, bitirmeliyim' gibi sözcükler kullanırlar. Ayrıca; riskleri önceden görürler, standartları yüksektir, yeteneklidirler, ciddi ve ağırbaşlıdırlar.
• KIRMIZI KİŞİLİK: BAĞIMSIZ, DİKKAFALI Güçlü, kararlı tiplerdir. 'Az laf çok iş' derler. Sebebi ise, sonuç odaklı olmalarıdır.
Kırmızılar 'sadede gel' sözünü çok kullanırlar. Herkesin kendileri gibi düşünüp kendileri gibi hareket etmesini isterler. Gereksiz konuşma işlerden hoşlanmazlar. Hep yapacak işleri ve alınmış kararları vardır. Kararlarını uygularken gözleri başka bir şey görmez. Genelde kafalarının dikine giderler. Bu kişiler için önemli olan, onlardan hoşnut olmanızdır. Çevreye verdikleri mesajları 'Benim dediğim gibi, ama hemen olsun' şeklindedir. Yüksek ancak gerçekçi hedefler belirlemekten ve sonra bunları gerçekleştirmeye girişmekten büyük zevk duyarlar. Bağımsızdırlar, kendileri adına başkalarının hedef koymasını istemezler. En kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğuna inanırlar. Zaman yönetimi konusunda üstün bir becerileri vardır.
Ayrıca; hep dik durmaya çalışırlar, kimseden yardım istemezler, kendilerini daima haklı görme eğilimleri vardır, eleştirilmekten hoşlanmaz ve hiçbir sözün altında kalmazlar, kararlı ve iş bitiricidirler, küçük yaşlardan itibaren bağımsız hareket etmeye alışıktırlar, yönlendirilmek istemezler, ani kararları ile insanları şaşırtabilirler, lider doğmuşlardır, özgüvenleri yüksektir, iyi organizasyon yaparlar, güçlü istekleri vardır ve asla vazgeçmezler.
• YEŞİL KİŞİLİK: SABIRLI, UYUMLU Yeşiller, orta yollu tiplerdir. Dikkat çekici hatalarda bulunmazlar. En belirgin yönleri her yerde mutlu olabilmeleri ve hallerinden memnuniyet duymalarıdır. Onlar için, 'sabreden derviş, muradına ermiş' derler. Ayırt edilmesi en güç olan ve zor anlaşılan kişilerdir. Dinlenmeyi severler. Akışa uyum gösterirler fakat uyumlu görüntülerine aldanmamak gerekir. Çünkü kolay değişmezler. İçten içe çok inatçıdırlar. Son gün kavramları yoktur. Projeleri yarım kalmış olabilir. Barışçıl ve soğukkanlı olan yeşiller için yapabileceğiniz en güzel şey, onlara saygı göstermektir. Çevrelerine verdikleri mesaj 'lütfen bana saygı gösterin'dir.
Mavilere göre daha uyumlu, heyecanlı bir yapıya sahiptirler. Takım oyuncularıdır. Özellikle küçük gruplar halinde çalışmayı, tek başına çalışmaya tercih ederler. Öne çıkmaya çalışmaz ve nadiren başkalarıyla çatışmaya girerler.
Başkalarını fikirlerini açmaya teşvik etme konusunda beceriklidirler. Uyumlu ilişkilere çok değer verdiklerinden çoğunlukla gergin havayı dağıtırlar. Başkalarının hislerine karşı duyarlıdırlar. İnsanlar onlara güvenerek açılırlar. Otorite kullanma konusunda yufka yüreklidirler kimi zaman bu otoriteyi yanlış kullana bilirler. Kırmızı bir kadın ile yeşil bir erkeğin evliliğinde son söz hep yeşil erkeğe ait olur. Bu söz şudur: 'Peki karıcığım/Kocacığım...' Çok hareketli ortamları sevmezler çünkü bu enerjiyi kendilerinde bulamazlar. Çok rahattırlar. Onların bu derece rahat olmaları kendilerini psikolojik açıdan rahatlatırken etraflarındaki birçok insanı gerer. 'Şimdi olmazsa ne olur sanki, daha sonra yapsak olmaz mı' türü yakınmaları sık sık duyabilirsiniz onlardan. Ayrıca; ince ve düşündürücü espri anlayışına sahiptirler, kendileriyle barışıktırlar, diğer insanlara nazaran soğukkanlıdırlar, çatışmadan çok çekinirler, bir an evvel işlerini bitirip
dinlenmek isterler, doğal arabulucudurlar, hallerinden hep memnun olurlar, çok sabırlıdırlar. İçlerinde bir fırtına koparken dışarıdan sakin görünebilirler ve kimseyi kırmak istemezler.
1.SARI KARAKTERLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
· Girişkendirler
· Ayrıntılar üzerinde düşünmezler
· Çalışma alanları dağınıktır
· Hayata “beni fark et” mesajı verirler
· Onları toparlayacak birine ihtiyaç duyarlar
· Eğlenceli tiplerdir. Her konuda espri yeteneğine sahiptirler
· Çocuklukları eğlenceli ve hareketli geçer
· Konuşmayı çok severler
· Sık sık bir şeyleri döküp saçarlar
· Mutluluk ve enerji yayarlar. Hüzünlü ortamları sevmezler
· Hafızalarında hep renkli şeyler vardır
· Unutkanlıkları çoktur
· Dikkatsizdirler
· Diğerlerine göre insanlara daha çabuk inanırlar
· Sıkıcı ortamların havasını değiştirmekte ustadırlar
· Hazır cevaptırlar
· Çocuk ruhludurlar
· Her zaman parlak fikirleri vardır
· İkna edicidirler
· İnsanlarla çabuk kaynaşıp arkadaş olurlar
· İşleri kolay yoldan halledecek parlak fikirleri vardır
· Sorunlara ilginç çözümler bulurlar
· Çok meraklıdırlar
2.MAVİ KARAKTERLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
· Mükemmeliyetçidirler
· Daima tedbirlidirler
· Her zaman kurallardan yana olurlar
· Derli toplu ve düzenlidirler
· Olayların olumsuz yönlerini görüp kaygılanırlar
· Planlı, programlı tiplerdir
· Detaycı insandırlar
· Meraklıdırlar, araştırmaya yöneliktirler
· “-meli, -malı” gibi ekleri fazlasıyla kullanırlar
· Riskleri önceden görürler
· Ciddi ve ağırbaşlıdırlar
· Standartları yüksektir
· Yeteneklidir
3.KIRMIZI KARAKTERLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
· Hep dik durmaya çalışırlar, kimseden yardım istemeyi sevmezler
· Kendilerini daima haklı görme eğilimleri vardır
· Eleştirilmekten hoşlanmaz ve hiçbir sözün altında kalmazlar
· Kararlı, iş bitirici ve sonuç odaklıdırlar
· Küçük yaştan itibaren bağımsız hareket etmeye alışıktırlar; yönlendirilmek istemezler
· Amaca yöneliktirler; ani kararlarıyla insanları şaşırtabilirler
· Önlerindeki işe aşırı odaklanmaları yüzünden, sonuçlar konusunda yeterli değerlendirmeyi yapamayabilirler
· Adeta lider doğmuşlardır; aksi bir tarzı benimsemek istemezler
· Özgüvenleri yüksektir
· Kendi hedeflerini kendileri gerçekleştirmek isterler
· İş odaklıdırlar ve iyi organize ederler
· Güçlü istekleri vardır ve asla vazgeçmezler
4.YEŞİL KARAKTERLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
· İnce ve düşündürücü espri anlayışına sahiptirler
· Çok rahattırlar
· Kendileriyle barışıktırlar
· Diğer karakterlere nazaran soğukkanlıdırlar
· Çatışmadan çok çekinirler
· Parolaları; evde barış, işyerinde barış ve cihanda barıştır
· Bir an evvel işlerini bitirip dinlenmek isterler
· Doğal arabulucudurlar
· Hallerinden hep memnun olurlar
· Çok sabırlıdırlar
· İçlerinde bir fırtına koparken dışarıdan sakin görünebilirler
· Fazla enerji harcamayı sevmezler
· Kimseyi kırmak istemezler
Umarım Size bu test geleceğinizde çok faydalı projeler yaparken destek verecektir.
Sevgi ve Saygılarımla,
Cihan FULSER
EMCC Accredited Coach & Mentor▪️
Yönetici▪️Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)▪️
Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu{Gisar YUHAKO}