Kimlik kartlarına 'Elektronik sertifika' yüklenerek çevrimiçi alışverişten dijital bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden noterlik hizmetlerine ve hatta sosyal medya hesaplarının yönetilmesine kadar birçok alanda yeni TC Kimlik Kartları kullanılabilecek.
YENİ TC KİMLİK KARTLARI NE İŞE YARAR?
Başkanlığını Ali Taha Koç’un yaptığı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü kimlik kartlarında elektronik sertifika yükleme çalışmasında sona gelindi. Uluslararası standartlarda elektronik imza alt yapısına sahip olan kimlik kartlarının bu işlevleri yeni sistemle aktif hale getirilecek. Her türlü elektronik imza işlemi, kimlik kartı kullanılarak yapılabilecek. Elektronik ortamda imza gerektiren her türlü işlem evden çıkmadan internet üzerinden gerçekleştirebilecek.
TC KİMLİK KARTLARI NERELERDE KULLANILABİLİR? KULLANIM ALANLARI NELER?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan rapora göre, Eylül 2018 itibarıyla 3 milyon elektronik ve 535 bin mobil imza olmak üzere toplam 3 milyon 628 elektronik sertifika oluşturulduğu ifade edildi. Dijital Dönüşüm Ofisi, 82 milyon nüfus içinde bu sayının çok düşük bir rakam olduğunu vurgulayarak çalışmalarına hız verdi. Yapılan çalışmalar kapsamında tüm vatandaşların TC kimlik kartlarına nitelikli elektronik sertifika yüklemesi yapılacak. Böylece toplam sertifika sayısı artırılmış olacak ve elektronik ortamda oluşturulan dokümanlar imzalanabilecek.
YENİ TC KİMLİK KARTI BANKA KARTI YERİNE GEÇİYOR MU?
Yapılacak bu yüklemeler ile TC Kimlik Kartı’nın elektronik ortamda sunduğu kimlik doğrulama ile bütün kartların yerine kullanılabilecek. Bankamatik kartları, kredi kartları, mağaza kartları gibi tüm kartlar kimlik kartına yüklenebilecek. Bankalarla yapılacak olan entegrasyon çalışmaları ile, bundan sonra bir bankadan para çekmek için kredi kartı yerine kimlik kartı yeterli olacak. Bankamatiklerden veya internet bankacılığından kimlik doğrulayarak hesaba ulaşabilecek ve istenilen tüm işlemler yapılabilecek.
KİMLİK KARTLARI HANGİ ALANLARDA KULLANILABİLİR?
Çalışmalarda e-Devlet üzerinden yapılan abonelik işlemleri de kimlik kartları aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Söz konusu kartlar ile çevrimiçi alışverişten dijital bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden noterlik hizmetlerine kadar tüm işlemler artık kimlik kartı doğrulaması ile internetten yapılabilecek.
YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Eski tip kimlik kartlarını, yeni tip çipli kimlik kartlarıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar başvuruların nasıl yapılacağını sorguluyor. Yeni kimlik kartı başvurusu yapmak oldukça kolay bir yolla gerçekleşebiliyor. İşte, yeni kimlik kartı başvuru detayları. Kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?
Kimlik kartı başvurusu nüfus cüzdanı / kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo199 Çağrı merkezinden ya da https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki T.C.Kimlik Kartı Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
Genel Müdürlük https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web portalı ya da Alo199 Çağrı Merkezi dışında randevusuz olarak da yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere kimlik kartı müracaatı yapılabilir.Kimlik Kartında kullanılacak fotoğraf nasıl olmalıdır?Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak biyometrik olması gereklidir.Kimlik kartı başvurusunda kişinin ibraz ettiği fotoğraf taranarak sisteme kaydedildikten sonra başvuru sahibine iade edilir. Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan ve biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmez.
Nüfusa kayıtlı olunan yer, medeni hal, kan grubu ve din bilgisi gibi bilgiler kart üzerinde neden yok?Kişilerin nüfus olayları ile ilgili yapılan işlemler anlık olarak KPS (Kimlik Paylaşım Sistemi) üzerinden Kimlik Paylaşım Sistemini kullanan kurum ve kuruluşlarla paylaşıldığından ve kurum ve kuruluşlarda T.C.kimlik numarası ile iş ve işlemler yürütüldüğünden kimlik kartı yüzeyinde nüfusa kayıtlı olunan yer, medeni hal, kan grubu ve din bilgisi gibi bilgiler kart üzerinde bulunan yonga içinde yer almaktadır.
Başvuru esnasında neler yapacağım ve işlemler ne kadar sürüyor?
Başvuru esnasında İlçe Nüfus Müdürlüğü personeli gerekli yönlendirmeleri yapar. Başvuru sırasında nüfus müdürlüklerinde kimlik ve adres bilgileri kontrol edilerek, gerekirse güncellemeler gerçekleştirilir. İmza ve fotoğraf formuna imza alınır, fotoğrafı taranır ve biyometrik veriler (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) alınarak başvuru formunun çıktısı ilgiliye onaylatıldıktan sonra veri tabanına kaydedilerek başvuru işlemi tamamlanır. Bu esnada teslim edilen PIN zarfında bulunan 6 haneli şifrenin saklanması önemlidir. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmaz ve ilçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK'lar kullanılarak değiştirilebilir.
YENİ KİMLİK KARTI İÇİN GEREKENLER NEDİR?
Nüfus Cüzdanı Yerine Yeni Kimlik Almak İçin Gerekli Belgeler1- Şuan kullandığınız Nüfus Cüzdanınız. Nüfus Cüzdanı olmayan kişiler diğer kimlikleri de yanında götürebilir : Sürücü Belgesi, Pasaport, TSK Kimlik Kartı, Evlilik Cüzdanı, Pasaport, Avukatlık Kimlik Kartı, Öğretmen Kimliği, Hakim Savcı Kimliği, Sarı Basın Kartı2- Bir adet biometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)3- 22,5 TL değişim ücreti (Bu ücreti başvurunuzdan önce yatırmanız gereklidir.
Kaynak.Bölgegündem