Kenevir tarımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası herkes tarafından merak edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, kenevir tarımı ile uğraşmak isteyen üreticilere müjdeyi verdi ve "1 Nisan tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerektiğini söyledi." dedi.
Kenevir tarımı ile uğraşmak isteyen üreticilerin 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerektiği açıklandı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı yaptığı açıklamada, "29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü' hakkındaki yönetmelik kapsamında ilimiz tüm ilçeleri ile birlikte 'kenevir üretim' sahası içinde olup; ayrıca izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilir" dedi.
KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?
Yetiştiricilik için müracaat edecek üreticilerimizin bahse konu yönetmeliğin 7. maddesinde düzenlendiği üzere; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine (İlçede kaymakamlık il de ise valiliğe): başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir yönetmelik ekinde yer alan (Ek-1) örneğine uygun başvuru formu, çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, yetiştiricilik izni verilmesini müteakip bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 örneğine uygun taahhütname, üretim yılına ilişkin ÇKS belgesi, üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki, kadastro geçmemiş yerlerde ise ÇKS'ye uygun keşif raporu, nüfus kayıt örneği ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
KENEVİR BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? NE ZAMAN?
Aynı yönetmeliğin 10. maddesi gereği 'Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevir, 2313 sayılı Kanun hükümlerine göre imha edilir ve konu adli mercilere intikal ettirilir' denilmektedir. Bu kapsamda 'kenevir tarımı ile uğraşmak' isteyen üreticilerimizin ilgili mevzuata göre değerlendirilmek üzere 1 Nisan 2019 tarihini geçirmeden izin için gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerekmektedir. Detaylı bilgi için en yakın Tarım ve Orman İl/ İlçe Müdürlüğü'nün ilgili birimine başvurulabilir" dedi.
KENEVİR NEDİR? YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Kenevir'in üretimine Türkiye olarak başlayacağımızı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrasında herkes "Kenevir nedir?" "Kenevir nasıl üretilir?" "Kenevirin faydaları nelerdir?" "Kenevir ne işe yarar?" soruları merak konusu oldu. İşte kenevir hakkında tüm merak edilenler.
KENEVİR NEDİR?
İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya’dır. Ilıman ve tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur.
KENEVİR NE İŞE YARAR?
Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir.
KENEVİRİN FAYDALARI NELERDİR?
Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü Cannabis sativa’dır. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indica’dır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir. Kenevir Türkiye’de yetiştiği yerler: Kastamonu-Samsun-Kocaeli-Adana-Amasya-Kayseri-Sivas-İzmir-Kütahya-Antakya(Yasadışı olarak). Mutedil iklimlerde yetiştirilen, temmuz-ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapılan ve yabani olarak da yol kenarlarında, ekilmemiş alanlarda rastlanan, 50 cm-3 m boylarında, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitki. Esrar otu olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayı pürtüklüdür.
KENEVİR NEDEN YASAKLANDI?
Başkan Erdoğan'ın kenevir üretimi konusunda yaptığı açıklamalardan sonra pek çok kişi 'kenevir neden yasaklandı' sorusuna yanıt arıyor. Kenevir üretiminin Türkiye'de yasaklanmasında pek çok lobi faaliyeti ortaya çıkıyor. Bu lobiler ilaç şirketlerinden petrol şirketlerine kadar devam ediyor. Öyle ki dünyanın en önemli bitkilerinden biri iken, uyuşturucu üretiminde kullanılmasından dolayı yasaklanan kenevir ile yapılabilecekler ise birçok kişiyi şaşırtmaya devam ediyor.
En büyük özelliklerinden biri de 20 dönümlük ağaçlarla kaplı bir orman kadar oksijen üretebiliyor. Sadece bir dönümlük kenevir alanı bile 4 dönümlük ağaçlarla kaplı bir alana eş değer olabiliyor. Yine kenevirin kağıda dönüştürme olayı birçok kişiyi şaşırtan olaylar arasında. Bir kenevirin kağıda dönüşmesi 8 kez olabiliyor.
KENEVİRİN UYUŞTURUCU MUDUR? KENEVİRİN MADDE OLARAK KULLANILMASI
Uyuşturucu ile mücadele adı altında yapılan ve uyuşturucu yapımında kullanılan kenevir kuşkusuz üretim konusunda verilen zararın başlıca sebebidir. Ülkemizin doğasının katledilmesine nasıl yol bir açtığını ancak bu rakamları öğrenince görebiliyoruz.
KENEVİRDEN NE ÜRETİLİR? KENEVİRDEN PLASTİK ÜRETİMİ
Plastik ürünlerinin tamamının, çok daha ucuz ve çok daha pratik yolla kenevirden üretilebildiğinde, gerek ilaç gerekse plastik sektörünün dev şirketlerinin kenevir üretimini engellemek için neden lobi faaliyetlerine giriştiği, kenevir üretiminin basit bir şekilde 'uyuşturucu madde temini' ile izah edilemeyecek boyutlarda başka türlü hesapları içerdiğini görmek mümkün.
KENEVİRDEN PANTOLON BİLE ÜRETİLİYOR
İlk pantolon bile kenevirden üretilmişti, kanvas isminin buradan geldiği ifade edilir.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KENEVİR HAKKINDA NE SÖYLEDİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumunda önemli açıklamalar yaptı. Plastik poşete karşı başlatılan kampanyaya da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, poşet yerine kenevirden imal edilen filelerin kullanılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor" dedi.
Kaynak.Bölgegündem