KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞINA DİKKAT
Binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan kedilerin insanların ruh haline sonsuz sayıda olumlu etkilerini ve yararlarını unutmamakla birlikte kedi tırmığı hastalığına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, evde bakılan kedilere gerekli bakım ve tedavi uygulandığında hastalık riskinin de azaldığını söyledi.
Dr. Seçkin, "Kedi tırmığı hastalığında bartonella isimli bir bakteri etkendir. Çoğu zaman kedilerden bulaşsa da köpeklerden de geçebilir. Kedilere bir pire ısırığı ya da başka kedilerle kavgadan geçer. Bu bakteriyi taşıyan kedinin tırmaladığı, ısırdığı ya da yaladığı kişinin lenf bezleri şişer, ağrılı ve kırmızıdır, irin akabilir. Çocuklarda en sık kronik lenf bezi büyüklüğünden sorumludur. Başta kedi tırmığı olmak üzere kuduz, çeşitli parazitler, giardia, camphylobacter gibi kanlı ishale yol açabilen çeşitli bakteriler, toksoplazma ve ciltte mantar kediden insana bulaşabilmektedir.
BİR YAŞ ALTI VE SOKAKTA YAŞAYAN KEDİLERE DİKKAT!
Kedi tırmığı hastalığını en çok bir yaşından küçük, sokakta ya da barınakta yaşayan, pirelenmiş veya pire tedavisi gören kedilerden bulaştığını söyleyerek, "Kediler çoğu zaman oldukça sağlıklı gözükür. Ancak gözlerde kızarıklık, ateş, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve lenf bezleri şişliği olabilir" dedi.
Hastalık tanısının kan testinde antikor ya da PCR bakılarak konulduğunu söyleyen Seçkin, tedavi konusunda şunları söyledi: "Hafif hastalar kendiliğinden düzelir. Vakaların yüzde 25’inde hastalık daha ağır seyredebilir. Bu vakalarda antibiyotik kullanılır, birkaç farklı antibiyotiğin arka arkaya kullanılması gerekebilir."