KARACİĞER BÜYÜMESİNİN 5 BELİRTİSİ
Karaciğer büyümesi, çoğu zaman altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Enflamasyonla (hepatit), yağlanma veya kanserle karaciğer büyümesi ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca akut enfeksiyona bir yanıt olarak ya da ilerlemiş kronik karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğer büyümesi görülebilmektedir. Kalple ilgili bazı hastalıklarda özellikle kalp yetmezliği durumunda ve bazı kan hastalıklarında hepatomegali görülebilir. Yine karın içi bazı damarların tıkanması durumunda karaciğer büyümesi olabilir. Büyüme hasara neden olabiliyor Karaciğerin büyümesi tehlikeli bir durumun belirtisi olabilmektedir. Bazen karaciğer kısa süreli (akut) bir duruma tepki olarak şişebilmekte ve bir süre sonra kendiliğinden normal boyutlarına dönebilmektedir. Ancak başka bir nedene bağlı olarak başlayan süreç karaciğerde yavaş ama ilerleyici bir hasara neden olabilmektedir. Karaciğer sorunlarında erken teşhis son derece hayati öneme sahiptir. Eğer geç kalınırsa karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişebilir ve tedavi için karaciğer nakli gerekliliği ortaya çıkabilir.
HASTALIĞA BAĞLI BÜYÜMENİN 5 BELİRTİSİ
Genelde bu sorun ile karşı karşıya kalan hastalar bir süre, karaciğerlerinin büyüdüğünü fark edememektedir. Bir süre sonra karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, karnın sağ üst bölgesindeki ağrı sonucu fark edilmektedir. Uzman hekimler fiziki muayene sırasında karaciğer büyümesini fark etmektedir. Karaciğer büyümesi bir hastalığa bağlıysa, çok görülen başka belirtiler de olabilmektedir. 1. Yorgunluk hissi 2. Mide bulantısı veya iştahsızlık 3. Sarılık (cildin ve gözlerin sararması) 4. Koyu renkli idrar ve açık renkli dışkı 5. Ciltte kaşıntı
BÜYÜME VARSA BU HASTALIKLAR NEDEN OLABİLİR
- Hepatit, enfeksiyon veya ilaç hasarına bir yanıt olarak karaciğer büyüyebilir. - Karaciğerde aşırı yağ depolanması varsa (hepatosteatoz yani karaciğer yağlanması) büyüme olacaktır. - Alkolle ilişkili hepatit ve buna bağlı siroz varsa karaciğer büyüyebilir. - Genellikle aşırı dozda ilaç alımına bağlı toksik hepatit, - Hepatit A, B veya C enfeksiyonuna bağlı viral hepatit. - Alkol veya metabolik sendrom nedeniyle yağlı karaciğer hastalığı. - Yaygın bir viral enfeksiyon olan mononükleoz. - Karaciğerde demir birikmesine neden olan hemokromatoz ve bakır birikmesine neden olan Wilson hastalığı gibi genetik hastalıklara bağlı karaciğer büyür. - Karaciğerde yağ birikmesine neden olan nadir bir hastalık: Gaucher hastalığı. - Karaciğer diğer organlardn gelen damarların uğrak bir yeri olduğu için özellikle mide, pankreas ve kalın barsak gibi organların kanserleri karaciğere yayılıp karaciğeri büyütebilir. - Karaciğer kistleri (bu kistler çoğu zaman iyi huyludur ama bazen kedi köpek kist gibi hastalıklar da olabilir). - İyi huylu karaciğer tümörleri (hemanjiyom veya adenom). - Karaciğer kanserleri. - Sistemik kanserler yani diğer organların kanserlerinin karaciğere yayılması. - Lösemi ve lenfoma gibi kan kanserleri karaciğer ve dalağı büyütür. - Safra yolları hastalıkları ve darlıkları. - Kalp yetmezliği. - Budd-Chiari sendromu yani karaciğerden çıkan damarların tıkanması.