Yaklaşık 2000 yıllık kaleye çimento ile restorasyon yaptılar.
Çizgi film kalesini andıran tarihi yapı için Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlattı. İstanbul 6 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet kaleyi yerinde incelemeye gidiyor.
2 KEZ ONARILMIŞ
Şile’de Cenevizlilerden kalan Ocaklı Ada’nın üzerinde yer alan 2 bin yıllık kale Şile’nin simgesi niteliğindeydi. Beyaz renkli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğindedir. Saldırı amaçlı mı yoksa gözetleme kulesi olarak mı inşa edildiği hâlâ tartışmalı olan tarihi kaleyi Bizans İmparatoru Andronikas tarafından yaptırıldığı da kaynaklarda belirtiliyor. Uzun yıllar içinde kalenin iki kez onarıldığı biliniyor. Önce Bizanslılar sonra da Osmanlılar kaleyi gözetleme amaçlı kullanabilmek düşüncesiyle onarımdan geçirmişler.
KURUL DENETİMLİ
Son yıllarda ise definecilerin talanına uğrayan tarihi kale Şile Belediyesi tarafından Bekiroğlu inşaata restore (!) ettirildi. Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile hazırlanan onarım projesi İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Belediye onarım işini Bekiroğlu inşaata verdi. Şile Belediye yetkilileri daha önce restorasyon işleri yapan şirketin tecrübeli olduğunu ve koruma kurulunun da denetiminde yapıldığı için restorasyonla ilgili bir şüphe duymadıklarını belirtiyor.
BEYAZ ÇİMENTO ‘HALLEDER’
Fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla orijinali kireçtaşından olan kale yeni haliyle normal taştan ve beyaz çimento ile inşa edilmiş. O nedenle de kale bembeyaz görünüyor. Üzerinde eskitme de yapılmadığından tarihi kale yeniden ayağa kaldırılmış görüntüsü içinde. Eski ve yeni arasında restorasyon gereği bırakılması gereken örnekleme de yapılmamış. Şimdi bakanlık uzmanlarının incelemesi sonucunda kalenin akıbeti belli olacak. Koruma Kurul karalarına uyup uymadığı, kullanılan malzeme, projeye uygunluk uzmanlar tarafından incelenecek.
DENETİM YOK!
Radikal’de yer alan habere göre, koruma Kurulu projeye uygunluğunu denetlememesi ciddi sorunlara yol açıyor. Elbette belediyelerin denetim yapması gerekiyorsa da restorasyon gibi uzmanlık isteyen özel tarihi binalarda mutlaka Koruma Kurul üyeleri, raportörleri onaylanan projeleri yerinde denetlemesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ihale ettiği işlerde bu denetim vazifesini Rölöve Anıtlar Müdürlüğü üstleniyor. Ancak belediye ve kamu kurumlarının yaptığı restorasyonlar da denetim yapılmadığından, sorunlu restorasyonlar ortaya çıkıyor. Şile Belediyesi’nin kendisini “Biz Koruma Kurulu’na güvendik” diye savunması da bunun göstergesi.
Kaynak:Radikal