İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 il valiliğini trafikte yaya önceliği konusunda uyardı. Emniyet ve jandarma trafik birimleri yarından itibaren trafikte yaya önceliği denetimlerini artırıyor. Tüm kolluk personeli görevi esnasında veya dışında, trafik ışığı bulunmayan yaya, okul geçitleriyle kavşaklarda, yayalara öncelik vermeyen sürücülere 'trafik kural ihlali tespit tutanağı' düzenleyebilecek. Yayaların kaldırım yerine taşıt yolunda yürümelerine neden olan kaldırım üstü araçların parklanmalarına izin verilmeyecek.
Trafikte yaya önceliği seferberliği başlıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 ilin valiliğini trafikte yaya önceliği konusunda uyardı.
Emniyet ve Jandarma trafik birimleri yarından itibaren yıl boyunca özellikle kazaların çok yaşandığı Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri başta olmak üzere tüm günlerde cep telefonu kullanımı, emniyet kemeri ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirme-makas atma ihlallerinin yanında trafikte yaya önceliği denetimlerini de artıracak.
Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamayan, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere gereken cezai işlem uygulanacak. Ayrıca tüm kolluk personeli görev esnasında ve dışında, trafik ışığı bulunmayan yaya, okul geçitleri ile kavşaklarda yaya güvenliğinin sağlanması konusunda denetim yapabilecek, yayalara öncelik vermeyen sürücülere “Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı” düzenleyebilecek.
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliği’ne Bakan Süleyman Soylu imzalı “Yaya Önceliği/ Güvenliği” genelgesi gönderdi. Genelgede, 2018 yılında ülke genelinde; kaza yerinde 495, kaza sonrası 30 günlük süreçte hastanede 992 olmak üzere toplam 1.487 yaya trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazaların yaklaşık yüzde 17’si yayaya çarpma şeklinde iken toplam ölümlerin ise yüzde 22,3’ünü yayalar oluşturduğu ifade edildi.
Bakanlık 81 ile gönderdiği genelgede, tüm yol kullanıcılarının, sürücü ve yayaların doğru bilgilendirilmesi, kamuoyunda “yaya önceliği” algısının güçlendirilerek yaya kazalarının azaltılması ve yaya güvenliğinin sağlanması hususunda yapılması gereken çalışmaları şu şekilde sıraladı;
EKSİK VE YENİLENMESİ GEREKEN İŞARETLENMELER TAMALANACAK
Işıklı ve trafik görevlisi bulunan kavşaklarda yayaların ışık ve görevlinin talimatına göre hareket etmesi gerektiği vurgulanacak. Yaya/okul geçitlerindeki yatay ve dikey işaretlemeler kontrol edilerek standartlara uygun olmayanların yenilenmesi ve eksik olanların tamamlatılması için yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlarla koordine sağlanacak.
Sürücülerin bu geçitlere yaklaşırken dikkatlerini çekmek amacıyla “önce yaya” ikonlarının yaya hareketliliğinin yoğun olduğu geçitlerden başlayarak tüm geçitlere uygulanması sağlanacak.Yaya/okul geçitlerinde aylık çalışma programlarında her ekip için görevlendirme yapılarak “sürekli, etkin ve yoğun” şekilde denetimler gerçekleştirilecek.
KALDIRIMLARA ARAC PARK EDİLMESİNE İZİN VERİLMEYECEK, CEP TELEFONU DENETİMLERİ ARTACAK
Yayaların kaldırım yerine taşıt yolunda yürümelerine neden olan kaldırım üstü araç parklanmalarına izin verilmeyecek. Dikkat ve algıyı azaltarak yayaların geç farkedilmesine/farkedilmemesine neden olan cep telefonu ve hızlı araç kullanımı konularında denetimler artırılacak.
TÜM KOLLUK BİRİMİ SORUMLU OLACAK
Ayrıca genelgede, trafik kazasına ve can kayıplarının artmasına neden olan kural ihlallerinin tespit edilmesinde, sürücülerde algılanan yakalanma riskinin oluşturulmasında tek başına trafik zabıtasının yeterli olmadığından, tüm kolluk birimlerinin bir seferberlik ruhuyla etkin bir şekilde görev yapması amacıyla başlatılan “Bu Yolda Hep Birlikteyiz” kampanyasında olduğu gibi yaya güvenliğinin sağlanması konusunda da tüm kolluk personeline görev esnasında ve dışında sorumlu olacak.
YARINDAN İTİBAREN HAFTA SONU DAHİL YAYA ÖNCELİĞİ DENETİMLERİ SIKLAŞACAK
01 Mayıs 2019 tarihinden başlayarak yıl boyunca özellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri başta olmak üzere bütün günlerde, tüm birimlerde çalışan emniyet ve jandarma personelinin cep telefonu kullanımı, emniyet kemeri ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirme-makas atma ihlallerinin yanında “yaya önceliği konusunda seferberlik ruhuyla topyekûn etkin bir şekilde denetimler yapacak.
Kaynak.Habertürk