HAYDARPAŞA GARI HAYATA DÖNÜYOR
İstanbul Kadıköy’de, Sultan İkinci Abdülhamid’in emriyle 116 yıl önce açılan ve Marmaray devreye girdikten sonra uzun süredir atıl bekleyen tarihi Haydarpaşa Gar Binası yeni çehresiyle yeniden günyüzüne çıkmaya hazırlanıyor.
YANGINDA ÇATISI ÇÖKTÜ
Haydarpaşa Garı’nın 28 Kasım 2010’da çıkan yangında çatısı çöküp dördüncü katı tamamen kullanılmaz hale gelmişti. Yapının büyük hasar görmesi sonrası, Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğü tarihi dokuya da zarar vermeden 2 etap halinde yürütülen restorasyon sürecine başladı.
SAAT YERİNE TAKILDI
Zemin iyileştirme ve olası bir büyük depreme yönelik yapısal güçlendirme imalatları tamamlanan Tarihi Haydarpaşa Garı’nın simgesi olan ve çıkan yangında motoruyla diğer mekanizmaları zarar gören saat bakımı yapılarak yerine takıldı.
Marmaray’ın Boğaz geçişinin 2013 yılında açılmasıyla birlikte Haydarpaşa Garı atıl hale geldi.
YÜZDE 90 TAMAMLANDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu dün Haydarpaşa Gar Binası’nın da içinde bulunduğu Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Bakan Uraloğlu, “Arkelojik kazılar yüzde 90 oranında tamamlandı. Haydarpaşa Gar sahasında, dünyada ve Türkiye’de ilk olacak arkeopark projesini bu yıl içinde tamamlıyoruz. Toplam 475 bin metrekarelik proje alanının 400 bin metrekaresi arkeolojik park, 75 bin metrekaresi de demiryolu ve işletme alanları olacak” dedi.
İSTANBUL’UN GİRİŞ KAPISI
Yapımına 30 Mayıs 1906’da başlanıp, 2 yıl gibi bir sürede inşa edilerek 19 Mayıs 1908’de tamamlanan Haydarpaşa Garı, o günden bu yana İstanbul’un en görkemli sembol yapılarından biri oldu. Daha önceleri Haydarpaşa’ya kadar gelen trenler buradaki liman üzerinden gemilerle taşınarak İstanbul Boğazı’nı aşıp karşı da Sirkeci’ye geçerek yollarına devam ediyordu.