Hayatınızı, yaşam modunuzu iyileştirmek için bazı günlük alışkanlıklarla gününüzü iyi yaşamak istiyorsunuz. Fakat bu Enerjiyi nasıl elde edeceğinizi bulamıyorsunuz diyelim. Olabilir ancak bu öğretilerle inanın ne kadar basit ve kolay olduğunu görüp tavsiyelerimi seveceksiniz.
Ayrıca temelde bu soruyu soran insanlar hedeflerinde de kafası karışık, kalbi dağınık bir hal yaşarlar. Bu zor bir durumdur. Yapması gerekenlere odaklanırsanız başarılı ve mutlu yaşamanın sırlarını öğrenecek, kalbinizin, zihninizin ve ruhunuzun bir araya gelerek daha mutlu ve anlamlı bir yaşam yaratmanın yollarını çoğaltarak bulacaksınız.
Bu bir kurtuluş reçetesi gibi düşünmemek gerekir. Sıkıntı çekilmeden, nefsine ve duygularına gem vurmadan her şeyi yapmak ve ulaşmak kolay olsaydı sanırım çalışmak, hedef, zaman, irade, disiplin, inanç, azim gibi ifadelere gerek kalmayan bir edebi sözlük yaşamımız olurdu.
Ama Hayat böyle değil gelin biz değerli ve kıymetli noktaları tespit edip size yeni bir kimlik kazandıracak pozitif argümanları neşredelim.
Hayata bir kişilik ve insani yapı yüklemeyin. Hayat ile savaşmak ve mücadele etmek fikriyle yönelime girenler zaman kavramını, olasılıkları ve kaderi hiç hesaba katmayanlardır. O nedenle Hayatta bazı ön kabullerle yaşamak insanın hayatını daha yaşanır kılar.
Mesela her kitabı okuyamayacağını bilmek. Her yeri gezmenin mümkün olmadığını kabullenmek. Her iyiliğin sahibi olunamayacağını idrak etmek hayatı daha yaşanır kılar.
Ama buradan hiç bilimsel, edebi veya başka konularda kitap okumayın demiyoruz. Algıda seçicilik yaparak ruhunuzu rahatlatamazsınız. Negatiften yüklenerek hayatınızı değiştiremezsiniz. Söylenmek istenenleri genelleştirip veya başkalarının size göre yaşamsal hatalarını ve izdüşümlerini yönlenimle benden kötüler var diyerek olumlayamazsınız yaşamınızı. Bu kaprisli, kıskanç yani haris bir münzevi hayatın dedikodusundan öteye götürmez sizi. Lütfen yapmayınız.
O nedenle Okuyunuz. Okumak zihninizi yeniden şarj edecek, öz motivasyonunuzu artıracak ve hayatı daha eksiksiz ve kendi şartlarınızla yaşamanız için size cesaret verecektir.
Şıpsevdi İnsan, Tüketici İnsan iyi düşünün ve bunlardan uzak kalın. Böylece kapasitesizin farkına varacaksınız. Bu bilinç sizdeki hayata küskünlük, öfke, inançsızlık yani bir nevi kafa karışıklığı ve kalp dağınıklığı bir anlamda daha da hafifletecektir.
Örnek verirsek eğer bir Yazar gördüğünde yazar olmak istemek, Afrika’da gönüllü bir hayvan aktivisti gördüğünde, ya bende olacağım diye tutturmayın. Yani Maymun iştahlı olmayın. Tüketmeyin boş yere ne enerjinizi ne hayallerinizi ne de zamanınızı.
Örnek olarak, Mezun olanı, Ev Satın Alanı, Gelin ve Damadı, Arkadaşının Elindeki Telefonu, Kısacası başkasının Maddi varlığı ile Emek verdiği başardığı manevi hazzı kıskanmak, Ünlüleri Kıskanmak tam olarak hayatınızı zindan edecektir. Olmadığı ve olabilmesi için yapması gerekenleri hedef olarak almadığı bunun için zaman, emek, gayret, sabır, çalışma sarf etmediği şeylere kendini kaptırmak enerji ve zaman hırsızlığından başka bir şey değildir.
Nedenselliğini düşünmeden çabuk ve kolayca ulaşmaya çalışmak fikri insanda tam anlamıyla hayatını faciaya sürükleyen bir travma haline gelir. Ben kimim ve ne yapabilirim sorularını doğru cevaplamak en doğru davranış şeklidir.
Hayatımızı elimize almak ve gerçekleri kabullenip hedeflerinizi oluşturarak hareket etmek sizin kurtuluş reçetenizin ilk adımıdır. Dürüstlük ile sorunlarınızı da, yapabileceklerinizi de tespit edebilirsiniz. Hayatımızın akışının ansızın hiçbir dahlimiz olmadan bile değişebileceğini unutmamalıyız. Bugün dert diye gördüğümüz şeylerin dert olmadığını, bugün bizi şımartan etkenlerin yarın elimizden alınabileceğini bilerek yaşamalıyız. Garantisi olmayan hayatlarımızı her şeyi garantiye alıp yaşamaya çalışmak da hatadır. Bir hastalık, zelzele, dikkatsiz sürücü, yıldırım saymakla bitmeyecek uyaranlarla doludur hayat. Hayatınızı elinize almak derken gerçekleri ve olasılıkları da hesaba katamadıklarınızla kabullenişin bir yansımasıdır.
Yapabileceklerimizi yapalım. Müzik dinleyelim, doğaya yürüyüşe çıkalım, sağlıklı yiyecekler ve içeceklerle vücudumuzu besleyelim. Kendimizle yüzleşip konuşalım bu durumda motivasyonumuzu arttıracak şekilde spiritüel sağlığımızı dinç tutalım.
Hayatın bir yolculuk olduğunu unutmayalım. Hayatta hedef diye koyduğumuz her maddenin tutarlılığını yorumlamaktan zayıflamayalım. Bunun yerine yolculukta duraklar olduğunu ve her benzin istasyonunda, köyde kasabada duraklayarak ilerleyemeyeceğimizi bilerek odaklanalım. Ama kaçırdığımız her hedef bir durak noktası olarak çokça da hayıflanmayalım. Çünkü yolculuğumuzun bitiş menzili zamanımızın tükenmesidir. Zamanı anlayabilmek veya önünde durabilmek yerine keyifli, iyilik dolu ve çalışkan bir gün geçirmenin yollarını arayalım.
Kendinden güçlü ve kudretli konuların manasını Tanrı’nın bize sunduğu yol ve bizim de O yolculuktaki yolcu olduğumuzu düşünerek hayatımızı sorgulayalım. Yorgun, bitkin ve yılmış insanların en büyük sorunu bu kavramla öfkeyle kavga etmeleridir. Aslında amaç yorulduğunda bu ilahi güç ve enerjiyi arayıp bulma amacıyla kendini dinlendirebilmektir.
Bunun için de günah işlememek ve iyi olmak için enerjini pozitivite etmek gerekir diyoruz. Bakınız Dante Alighieri'nin İlahi Komedya'sında sık değindiği konulardan biri Günahlardır.
Hristiyanlık inancındaki Günahların Latince adlarının ilk harflerinden oluşan SALIGIA, yedi ölümcül günah'ın diğer adıdır.
· Kibir, kendini beğenmişlik
· Açgözlülük
· Şehvet
· Kıskançlık, hasetlik
· Oburluk
· Öfke, yıkıcılık, gazap etmek
· Tembellik, miskinlik
İslamiyete de baktığımızda karşımıza yapılması en büyük günah sayılan fiillerden bazıları şunlardır:
· Şirk koşmak,
· Öldürmek,
· İntihar etmek,
· Savaştan kaçmak,
· Büyücülük/büyü yapmak,
· Yalan söylemek ve iftira atmak,
· Rüşvet alıp vermek,
· İsraf yapmak,
· Emanete hıyanet etmek,
· İnsanları çekiştirmek (Gıybet etmek),
Demek ki bu köşe dönüşlerdeki tavırları ve tutumları yapmamaya yönelik yaşamak bizim hayatımızı iyileştirip enerjimizi yükseltecek temel fiillerdir. Peki yapmayacaklarımızı konuştuk durduk. Neleri Yapabiliriz Onları da Aşağıda Belirtiyorum:
İYİLİK VE GÜZEL ENERJİ ALIŞKANLIKLARIMIZ NELERDİR:
· ŞÜKÜR VE ŞÜKRETME PRATİKLERİ
Şükran, ‘iyi hissetmek ' duygusudur. Ne kadar çok sahip olursak, kendimiz hakkında o kadar iyi hissederiz. Ne kadar iyi hissedersek, o kadar enerjik ve motive oluruz. Sonuç olarak daha iyi performans gösteriyoruz. Ne kadar iyi performans gösterirsek o kadar başarılı oluruz ve kendimizi o kadar minnettar hissederiz; kendini gerçekleştiren bir döngü ile sonuçlanır.
Her an, hayatınızda minnettar olduğunuz şeyleri gözlemleyin.
Örneğin, hayatınızın aşkıyla tanıştığınızda, üniversiteden mezun olduğunuzda, en yakın arkadaşlarınızla ilk tanıştığınızda veya ilham verici bir kitap okuduğunuzda. Bunlar için minnettar olmayı öğrenebilmeliyiz.
Şu anki işiniz, harika eviniz, her gün yiyebileceğiniz ve deneyimleyebileceğiniz yiyecekler, sağlığınız, aileniz, arkadaşlarınız, tatilleriniz, yetenekleriniz ve yetenekleriniz için şükredin.
Bunları şükran listenize ekleyin. Her sabah bu şükran listesini bakıp ister okuyun ister dua edin ama göreceksiniz ki, Güne doğru zihniyetle başlamanıza yardımcı olacaktır.
· ÖĞRENMEK VE OKUMA PRATİKLERİ
Başarılı insanlar kitap okuyarak, kurslara katılarak ve seminerlere katılarak kendilerini sürekli eğitiyorlar. Her geçen gün yeni beceriler kazanıyorlar ve bu bilgiyi sürekli gelişmek ve kendilerini daha değerli kılmak için kullanıyorlar.
Okumak için zaman bulmak zorsa, sesli kitapları dinleyin. Bunları dinlemek canlandırıcı olabilir ve zirvede performans göstermeniz için gerçekten motive olmanıza neden olabilir.
· SEVDİKLERİNE ZAMAN AYIRMA PRATİKLERİ
Grant ve Glueck çalışması’ başlıklı 75 yıllık çalışma, mutluluğun en büyük garantisinin sevgi vermek ve almak ve sevdiklerinizle vakit geçirmek olduğunu doğruladı.
Çalışma, Boston'da yaşayan 456 yoksul erkeğin (Hibe çalışması) 268 parlak Harward erkek mezununa (Glueck çalışması) karşı fiziksel ve duygusal refahını izledi.
Sağlıklı ilişkilere sahip olanların daha mutlu ve sağlıklı oldukları sonucuna varılırken, Ölüm, yas ya da boşanma şeklinde bir tür kayıpla karşı karşıya kalanlar ve bunun etkisinden kurtulamayanlar, depresyon da dahil olmak üzere kronik bir hastalık yaşadılar.
Buna göre, güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurmak ve sürdürmek sağlığımız ve mutluluğumuz için hayati öneme sahiptir. Olumlu ve sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışırsanız başarırsınız.
Yakın bir ilişkinin kaybı veya ölümüyle karşı karşıya kaldıysanız, bu duyguları işlemek için danışmanlık veya koçluk almak önemlidir. Aksi takdirde bunların etkisi sağlığınızı bozabilir ve bizi depresyona sürükleyebilir.
· YAŞAM DİZANYNI VE HEDEFLEME PRATİKLERİ Hayallerinizdeki hayatı şimdi nasıl yaşayabileceğinize odaklanın ve bunu şimdi başarmak için bir hedefler listesi oluşturmaya başlayın.
İdeal hayatınızı görselleştirin ve önümüzdeki 4 hafta içinde planlamaya başlayın (örneğin, görmek istediğiniz yerler, yapmak istediğiniz hayır işleri, başlamak istediğiniz iş veya okumak istediğiniz bir kitap).
· ŞÜKÜR VE ŞÜKRETME PRATİKLERİ
Çevrimiçi dünyaya her zaman o kadar bağlı ve bağlıyız ki, zihnimiz sürekli olarak yeniden şarj olmamızı ve rahatlamamızı engelleyen dikkat dağıtıcı ve meşguliyetlerle aşırı hızlanıyor.
Gerçek dünyada var olmaya odaklanın. Size vereceği özgürlük duygusu, gençleşmenize ve öncelikleri stoklamanıza izin verecektir.
Yürüyüşe çıkın, meditasyon yapın, hobi edin, resim yapın ya da bir arkadaşınızla yemeğe çıkın. Tazelenmiş hissetmenizi sağlayacaktır.
· NEGATİF BİLGİ VE HABERLERDEN ARINMA PRATİKLERİ
Televizyon ve gazeteler aklı başında ve dünyaya bağlı hissetmenize yardımcı olabilirken, olumsuzluk bilinçaltında sizi yorgun ve depresif hissetmenize neden olabilir.
Bu sizi bir bütün olarak dünya hakkında karamsar bırakabilir. Bu günlerde küratörlük uygulamaları veya arama motoru ve teknoloji firmaları sayesinde bazı konuları ayrıştırabilir ve kendinize güvenlik duvarı oluşturabilirsiniz. Bu sizi dünya hakkında daha enerjik, canlandırılmış ve iyimser hissetmenizi sağlayacaktır.
· KONFOR BÖLGESİNDEN UZAKLAŞMA PRATİKLERİ Konfor bölgenizin dışında bir şeyler yapmak, güvensiz olduğu anlamına gelmeyecektir. Outdoor sporlar, Yüzme, Yürüyüş, Gönüllü işler vb. yapılacak O kadar şey var ki yeter ki evinizden dışarı adım atmayı ve havanın yüzünüze çarpmasına imkân tanıyın.
· UYKU
Uyku, fiziksel ve zihinsel durumumuz için önemlidir ve çoğu zaman meşgul olduğumuzda veya hayatımızda başka şeyler olduğunda en çok tehlikeye girer. Uyku eksikliği çok sayıda sağlık sorunu yaratır.
En az 7 ila 8 saat uyumak, nasıl hissettiğimiz, enerji seviyemiz için hayati önem taşır ve sonuç olarak günlük hayatımızda ne kadar mutlu hissettiğimizde önemli bir faktördür.
Uyumanın faydaları göz ardı edilemez: uyumak daha güçlü bir hafızaya, daha uzun ömre ve daha iyi yaratıcı yeteneklere katkıda bulunur.
Depresyon ve diğer fiziksel hastalıklar için bir önleme mekanizmasının yanı sıra stres azaltıcıdır.
· KETUM OLMA VE HAYIR DEME PRATİKLERİ
Hayır demek zor. Acı verici ve en önemlisi başka bir insanı hayal kırıklığına uğratma arzumuzdan geliyor.
Ancak öncelikle durum değerlendirmesine kendimizi koymalıyız. Zamanımızı ve enerjimizi harcadığımız yere öncelik vermek anahtardır. Öncelik verdiğimiz gibi, nihayetinde bazı şeylerin önemli olmadığına ve katılmaya ya da yapmaya değmeyeceğine karar veririz.
Buna göre başkasını üzme riskimiz olsa bile cesur olmalı ve bunlara hayır demeliyiz.
· SENİ SEVİYORUM DİYEBİLME PRATİKLERİ
Çok az kişinin bildiği bir hadise de sevdiklerinize onları ne kadar sevdiğinizi söylediğinizde, sizin için hissettikleri sevgi miktarını otomatik olarak artırırlar. Yahut sizin için dikkatli, müşfik, pozitif enerjili, verici ve yardımsever ruh haline bürünürler.
Sonuç olarak, sevginizi ifade etmek harika hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda karşılık verir ve bu harika bir duygudur!
· MİNİMALİST YAŞAM SÜRME PRATİKLERİ
Sadece Eşya, Elbise ve Bijuteriden bahsetmiyorum. Eskimiş arkadaşlıklar, enerjinizi sümüren ilişkiler, sizi törpüleyip olmak istemediğiniz ve size uygun olmayan bir hayatı yaşatmak isteyenleri de kapı dışarı etmelisiniz. Fiziksel mülkler hayatımızı karıştırır, dikkat dağıtıcı şeyler ekler ve bizi hedeflerimizden daha da uzaklaştırır.
· AMAÇ VE GAYE OLUŞTURMA PRATİKLERİ Amacınız sizi her gün yataktan kalkmanız için motive eden şey, sizi bu ekstra mil gitmeye iten şey ve sıkıntı karşısında gülümsemenize izin veren şeydir.
Amacınızı her gün yaşamak, değerlerinizi yaşamak demektir; sonuçta kendinize sadık olmak demektir. Hayata bakış açınızı değiştirecek.
· ORTAK HEDEF VE İLKELİ İNSANLARLA TANIŞMA VE VAKİT GEÇİRME PRATİKLERİ
Hedeflerinize en yakın kişilerle vakit geçirmeye öncelik verin
Buna göre, en çok kiminle vakit geçirdiğinizi ve hedeflerinize ve hayallerinize ulaşmada size yardımcı olup olmadıklarını denetlemek çok önemlidir. Zaman geçirdiğiniz insanlar mutlu, başarılı ve zeki mi yoksa tembel, sönük ve sinir bozucu mu?
Duyguların bulaşıcı olduğunu unutmayın. Evrenden neyi çağırırsa insanlar veya yakınlarındaki sonuçları da yakın paraleldir. Acı, Hastalık, Sefalet ve Mutsuzluk bile olabilir.
Zamanınızı kiminle geçirmeyi seçtiğinize dikkat edin. Hayatı iyileştirmek için günlük alışkanlıklar hakkındaki tavsiyelerimi yerine getirmenizi umuyor ve size kucak dolusu güzellikler ve iyiliklerle dolu bir dünya yaratımı için umut ışığı olmanızı diliyorum.
İyi Şanslar Sevgili İyilik Dostları…
Saygılarımla,
Cihan FULSER
· (Koçların Mekânı) YouTube Kanal Ortağı ▪️ Podcaster ▪️ Video & İçerik Üreticisi
· (Bugün, Hemen, Şimdi!) Radyo Yayıncısı ▪️ Yazar ▪️ Konuşmacı
· Köşe Yazarı ▪️ Gazeteci ▪️ Blogger▪️ Gönüllü {Gisar YUHAKO}
· EMCC Akredite Koç/Mentor (Kariyer, Yönetici, Takım, Satış, Öğrenci, Yaşam Koçu ve Mentor)
· Koç ▪️ Mentor ▪️ Eğitmen ▪️ Liderlik ▪️ Danışman (İş Geliştirme, Marka, Yönetim, Kişisel Gelişim, Satış, Pazarlama)