GÜNDE BİR AVUÇ İÇİ TÜKETMENİZ YETERLİ
Araştırmaya göre, güne yumurta yerine bir avuç fındıkla başlamak ve bunu alışkanlık haline getirmek kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 17, diyabet riskini yüzde 18, erken ölüm riskini yüzde 15 azaltıyor.Alman Diyabet Araştırma Merkezi’nden uzmanlar, kırmızı ve işlenmiş et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinden bitki bazlı gıdalara geçişin faydalarını değerlendirmek için 37 çalışmayı analiz etti. Bitki bazlı gıdalar derken, baklagiller, kabuklu yemişler, tam tahıllar, yağlar, meyve ve sebzeler kastedildi.
Sonuçları, BMC Medicine dergisinde yayımlanan incelemeye göre, et ve süt ürünlerini tam tahıllar, fasulye, fındık ve zeytinyağıyla değiştirmek, kardiyovasküler hastalıkları ve tip 2 diyabeti önemli ölçüde azaltabiliyor. İncelemede en önemli konulardan biri de kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtaydı.
Analizde, her güne bir yumurtayla başlamak yerine bir avuç fındıkla veya 25 - 28 gram kuruyemişle başlamanın kalp hastalığı riskini yüzde 17, diyabet riskini yüzde 18, erken ölüm riskini yüzde 15 azalttığı görüldü.50 gram işlenmiş et (bir sosis veya iki parça pastırma) yerine aynı miktarda mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller tüketen kişilerde kalp-damar hastalığına yakalanıp ölme riski yüzde 23 daha düşük çıktı.
BİTKİSELİN FAYDALARI
İşlenmiş et yerine 28 ila 50 gram kuruyemiş, riski yüzde 27’ye kadar düşürüyordu. Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Sabrina Schlesinger, “Bu çalışmamız, kırmızı ve işlenmiş et, yumurta, süt ürünleri, kümes hayvanları ve tereyağı dahil hayvan bazlı diyetlerden fındık, baklagiller, tam tahıllar ve zeytinyağı gibi bitki bazlı gıdalara geçişin potansiyel faydalarını vurguluyor” dedi.
Analizi yapılan diğer ölüm nedenlerinde de et bazlı beslenmenin riski yükselttiği belirlendi. Çalışmada kalp hastalığı riskindeki en büyük azalma (yüzde 36) günde 50 gram et yerine 30 gram tam tahıl tüketenlerde görüldü. Söz konusu hayati farkın nedenleriyse özellikle de işlenmiş kırmızı etin, kalp hastalığını ve diyabet riskini artıran doymuş yağlar içermesi.Ayrıca işlenmiş ette yüksek miktarda sodyum, nitrat ve nitrit gibi kimyasallar bulunabiliyor. Bitki bazlı gıdalar ise sağlığa faydalı lifler, vitaminler, mineraller, antioksidan ve iltihabı azaltan fitokimyasallar gibi temel besinler açısından zengin.