GENETİK OLARAK KİLO ALMAYA ELVERİŞLİ OLABİLİRSİNİZ
Kilo almamak için beslenme düzenine dikkat etmek ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre obez ebeveynlerin çocuklarının obez olma olasılığı, zayıf ebeveynlerin çocuklarından daha fazla. Bu nedenle uzmanlar öğün atlamamanızı, mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmenizi, sebze ve meyve tüketimine önem vermenizi; bol su, kuru baklagil ve lifli besinler yemenizi öneriyor. Öte yandan genetik bileşenler de kilo alma duyarlılığınıza etki edebilmektedir.
ABD’de yayımlanan son rakamlara göre ülkedeki yetişkin kişilerin yaklaşık yüzde 42'si obez, diğer yüzde 31'i ise aşırı kilolu. Cambridge Üniversitesi'nden ünlü genetikçi Giles Yeo, CNN sağlık muhabiri Dr. Sanjay Gupta'ya açıklamalarda bulundu.
"Obezitenin bir beyin sorunu olduğu artık çok açık. Bu, beynimizin açlığı etkilemesiyle ilgili bir sorun" ifadelerini kullanan Yeo, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yani açlık hissi midenizden gelse de bir beyin senaryosudur. Artık obezitenin beyninizin ne yediğinizi ve nasıl yediğinizi etkilemesi olduğunu biliyoruz.”
Genetik, yağ hücrelerinizin ne kadar yağ depolayabileceği konusunda önemli bir rol oynar ve aynı zamanda beynimizin açlık sinyalini ne sıklıkta ve ne kadar güçlü gönderdiğini de etkiler. İşte obezite araştırmalarında öncü olan Giles Yeo’nun konuya ilişkin verdiği 5 ipucu:
“KİLO VERMENİN KOLAY OLDUĞU MESAJINI VERENLER YALAN SÖYLÜYOR”
Kilo vermek kolay değildir. Uzman isim, konuya ilişkin kaleme aldığı kitapta "Size kilo vermenin kolay olduğunu söyleyen herkes yalan söylüyor" ifadesine yer verdi. Uzman isim, eğer kilo vermekte zorlanıyorsanız, "Bunun kötü olduğunuz için değil, 'kolay olmaması gerektiği' için olduğunu anlayın" ifadesini kullandı.
YEMEK YERKEN ÖLÇÜLÜ OLMAYI DENEYİN
Her şeyden biraz daha az yiyin. Yemek yerken ölçülü olmayı deneyin.
PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN, LİFLİ GIDALAR TÜKETİN
"Sindirilmesi daha uzun süren yiyecekler kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar" ifadesini kullanan uzman isim, protein ağırlıklı beslenmeyi ve lifli gıdaların daha sık tüketilmesini önerdi.
“KÖRÜ KÖRÜNE KALORİ SAYMAYIN!”
Sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getiren kişiler zamanla kalori hesabı yapmaya başlayabilir. Uzman isim, "Körü körüne kalori saymayın" ifadesini kullandı. Bir başka deyişle yiyeceğin sadece bir yönünü değil, tamamının değerini düşünmek gerekli. Uzman isim şu ifadelere yer verdi:
"Neden? Çünkü kalori size yiyeceğin miktarını anlatır; size yemeğin besin kalitesi hakkında bilgi vermezler. Kalori sayımı size orada ne kadar protein, ne kadar lif, ne kadar tuz, ne kadar mikro besin maddesi bulunduğunu söylemez.
“YEMEĞİMİZİ SEVMEMİZ LAZIM”
Gıda ortamımızı düzeltmemiz gerektiğini düşünüyorum; Bazı insanların daha az yemek yemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama yemekten korkuyorsanız… şöyle düşünmeye başlarsınız: 'Ah, bunu kesmem lazım, bunu kesmem lazım.'
Biraz daha az yemek yememiz gerektiğini düşünüyorum. Ama yemeğimizi sevmemiz gerektiğini düşünüyorum.”