ENSTRÜMAN ÇALMANIN İPUÇLARI
Hiç şüphesiz herkeste olduğu gibi bizler de elimize en az bir enstrüman alarak müzisyenlik adımlarımızın kendi içinde tohumlarını atmışızdır.
Gerek gitar gerekse piyano gibi popüler ve temel enstrümanları herkes çalmayı denemiş ama çalma kısmında devamlılık sağlayamadığı için kestirip atmıştır.
Bu yazımızda size enstrüman kullanmanın temel ipuçları hangi yaş skalasında başlanılması gerektiği, enstrümanın kendi içerisindeki zorluklarını ve fiziksel özelliklere göre hangi enstrümana yönelmenizin daha doğru olacağını anlatan bir yazı derliyoruz.
PİYANO
Piyano hem sol hem de fa anahtarıyla iki elinizi de kullanarak çaldığınız tuşlu bir enstrümandır. Müzik dillerinin temellerini öğrenmenizi sağlayan tiz ve bas sesleri keşfedebileceğiniz, keşfederken şan ya da solfej ile de kendinize müzik alt yapısı oluşturabileceğiniz temel bir çalgıdır.
Piyano, tuşlu bir enstrüman olması sebebiyle fiziki olarak fazla efor gerektirmese de zihinsel olarak aynı anda iki anahtar kullanmak sizi biraz da olsa zorlayabilir. Bu zorlanmanın yanında beyin fonksiyonlarının özellikle çocuklarda oldukça geliştiğini söylemek de mümkün.
Piyano fiziki olarak ince ve uzun parmaklarla daha kolay çalınsa da kısa parmaklı iyi bir müzisyen olabileceğinizi söylemeden geçmeyelim.
Her enstrümanda olduğu gibi piyanonun da kendine ait olsa da iyi olur denilen kıstasları var fakat iyi enstrüman çalmak kesinlikle müzisyenin kendi çabasına ve azmine bağlı…
Başlangıç yaşı olarak 6-7 yaş tavsiye ediliyor.
Çocuklarda 2-3 hafta, Gençlerde ise 3-4 ay gibi bir zaman sağlanarak bu çalgıyı öğrenmek mümkün!
Klasik Gitar
Gitara başlamak için ideal bir tercih olarak kabul edilen klasik gitar elektro gitardaki tellerin aksine naylon olması sebebiyle oldukça kolay basılarak çalınabilir.
Bu teller sayesinde iplere daha kolay basar ve daha az parmak ağrısı hissedersiniz.
Her gitar kullanıcısının korkulu rüyası olan nasır elbette ki klasik gitarda da oluşur, fakat bu nasır ilerideki müzik hayatınızda size kolaylık sağlar. İlk zamanlar acı hissetseniz de daha sonraları parmak uçlarınızın uyuşması ve hissizleşmesiyle enstrümanı daha kolay çalabilirsiniz.
Uzun parmakla daha rahat çalınan bu enstrüman elbette ki bu şart koşularak çalınmaz, kısa parmaklarla da doğru akorlara basılarak rahat bir şekilde çalınabilir.
Sol anahtarı kullanarak ve akor öğrenilerek çalınan bu enstrümanı ister evde ister müzik kursuna giderek rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
Profesyonel olmak istemeyen adayların nota öğrenmeden de çalabileceği bu enstrüman profesyonel gitarist adayları için önemlidir.
Başlangıç yaşı önemli olmasa da çocuklar için 4-5 yaş olarak sayılır.
Temel akorları akıcı bir biçimde 6 ay, sonrasında sıkı bir çalışma sağlayarak 2 sene içerisinde zor parçaları çalma noktasına gelebilirsiniz.
Yan Flüt
Üflemeli enstrüman ailesinin üyelerinden sayılan yan flüt diğer aile üyelerinin aksine üfleme konusunda müzisyen adayına zorluk yaşatmaz.
Buna rağmen küçük bir enstrüman olarak sayılsa da bir çok enstrümandan daha çok ses çıkartabilir.
Sol anahtarı kullanılarak çalınan bu enstrümanı nefes problemi yaşamamak adına ayakta çalmanızı öneriyoruz.
Yan flüt çello gibi çok da fiziksel nitelik isteyen bir çalgı olmasa da iyi bir flüt virtüözü olabilmek için dudakların çok ince ya da çok kalın olmaması, üst ve alt dudağın birbirine simetrik olması dişlerin çok geride ya da çok ileride olmaması gibi şartlar aranır.
Bireysel olarak çalınan bu enstrümanı kendinize ait bir yan flüt satın alarak, tercihen bir kurs ya da özel ders alarak ortalama 3-6 ay arasında bu çalgıyı akıcı şekilde çalmayı öğrenebilirsiniz.
Bu enstrümana önerilen başlangıç yaşı ise 10 yaş ve üzeridir.
Keman
Keman her biri ayrı perdede ses verebilen, içeriğinde 4 tel olan yaylı bir çalgıdır.
Sol anahtarı ile çalınan bu enstrümanı, çene ve omuz arasında sabit bir şekilde tutarak çalarsınız.
Keman perdesiz bir enstrüman olması sebebiyle, nota yerlerini iyi bilmek akıcı çalmak için oldukça önemlidir. Bu yerleri düzenli tekrar ederek ustalaşmanız mümkündür.
Diğer enstrümanların aksine çalması en zorlu sayılabilecek enstrümanlardan biridir. Bu sebeple pes etmeden istikrarlı bir şekilde bu çalgıyı kullanmak gerekir.
Keman fiziksel olarak gitar ve çello çalgılarını çaldığınızda oluşabileceği gibi parmak ucu incinmesi ve parmak nasırlaşması yaşatabilir fakat tel kısımlarına bastırılmadan ve uygun aralıklarla çalınarak bu durumun önüne geçilebilir.
Kemanı, bireysel çaba, alınan profesyonel destek ile değişkenlik gösterse de 6-7 ay gibi bir süreçte öğrenilebilirsiniz.
Başlangıç yaşı ise yurt dışında 3-4 sayılırken ülkemizde genellikle 5-6 yaş olarak sayılır.
Bateri
Davul ve zil başta olmak üzere vurmalı çalgı ailesinden sayılan bateri ritmi takip etmekle çalınan bir enstrüman olduğu sayılsa da oldukça yaratıcılık ve özgünlük gerektiren bir enstrümandır.
Temel ekipmanlar edinildikten sonra, temel ritim ve vuruşlar öğrenilerek öğrenilir.
Temel teknikler (tokmak vurma, çapraz tokmak vurma vb.) tekrar edilerek kısa süre içerisinde öğrenilebilir.
Müziği doğru bir şekilde yorumlayabilmek için nota okuma oldukça önemlidir. İyi bir alt yapıyla edinilen müzik teorisi edinmek çalma becerisini geliştirebilir.
Kulaktan nota okunmadan çalındığı bilgisini versek de doğru tekniklere uymak için nota öğrenmenin ve bu teknikle çalmanın önemine dikkat etmelisiniz…
Bateri taşınması zor enstrümanlardan biri olarak sayıldığı için Müzik okulunda bu enstrümana başlanılacaksa kendinize ait bir enstrüman satın almanız gerekmez fakat ev ortamında öğrenilecekse alınması şartı bulunur.
Bateri, yapılan pratiğe ve öğrenme hızına göre değişkenlik gösterse de ortalama 6 ay gibi bir sürede öğrenilir.
Bu enstrümana başlangıç yaşı şartı bulunmasa da çocuğunuzun bu enstrümana başlaması için 5 yaşında olması tavsiye edilir.