Engelli olmak biliyorsunuz ki sağlıklı toplumlar içinde bazı temel aktivite ve aksiyonları yapmasına mâni insanlar grubunu ihtiva eder.
İnsanların bazı aktivite ve aksiyonları yaşamların da sürekli ve düzenli yapabilmeleri için bazen teknolojiye, bazen ilaçlara, bazen özel ihtimam veya bakıma, bazen de ortopedik aletlere ihtiyaç duyar.
Her ne ihtiyacı olursa olsun en çok sevgi, şefkat, anlayış, ihtimam, bakım, huzur ve sükûnet içinde bir çevrenin sıcak, önyargısız yardımseverliğinin desteğini beklerler.
Bu bazen aile, bazen çevre, bazen yaşanılan ortam, bazen iş ortamı, bazen de hukuk ve sosyal adalet mekanizmalarının koyduğu pozitif ayrımcılıkla kurallar bütünüdür.
Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.
Engelli olmanın birçok çeşidi var. 85 milyon ülkemizde de ulusal engelli veri sisteminin şubat ayına göre 2,5 milyonu aştı. Bunun 700 binden fazlasını da ağır engelli hastalar oluşturuyor. Engellilerin Ülke Nüfusu içinde %3,5 gibiyken her 34 kişiden birinin engelli olduğunu hatırlamamız gerekiyor.
Türkiye’de Engelli İstatistik Bülteni 2022 Şubat ayı raporuna göre; Engelli olarak yetkili hastanelerden rapor alarak ulusal veri sistemine kayıtlı olan:
Görme engelli kişi sayısı; 215.076 toplam oran içinde 9,53
İşitme engelli kişi sayısı; 179.867 toplam oran içinde 7,97
Dil ve konuşma engelli kişi; 33.686 toplam oran içinde 1,49
Ortopedik engelli sayısı; 311.131toplam oran içinde 13,78
Ruhsal ve duygusal engelli kişi; 170.927 toplam oran içinde 7,57
Zihinsel engelli kişi sayısı; 385.313 toplam oran içinde 17,07
Süreğen hastalık engelli kişi; 917.259 toplam oran içinde 40,63
Diğer engelli kişi sayısı; 44.248toplam oran içinde 1,96
Sayılar ve Veriler aslında bize gerçekliği tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Engelliler için birçok gün ve hafta kutlaması mevcut mesela;
Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bugünde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır. Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işlenir. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.
10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı
11 Mayıs Görmeyenler günü
12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları günü
13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Engelliler günü
15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.
Bu kadar belirli gün ve saate rağmen ne oluyor da engellilerin toplumsal entegrasyonunu sağlamak da zorlanıyoruz derseniz yine kendi toplumumuzun aynasına bakmamız lazım. Toplam istihdama katılabilen engelli oranı son derece düşük. Kamu bu konuda kotalarını doldururken, özel şirketler mümkün mertebe bu kotalarını doldurmuyor ve engelli insanları istihdama katmaya öncülük edemiyor.
Engelliler iş yaşamına daha çok temsil edilirlerse bundan ülkemizin en çok faydalanacağını belirtmemiz lazım. O zaman bu haftayı daha iyi değerlendirmek hepimizin elindedir.
Güzel Bir Haftamız olsun.
Cihan FULSER
EMCC Accredited Coach & Mentor▪️Yönetici▪️
Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)▪️
Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu
{Gisar YUHAKO}