EN İYİ AĞRI KESİCİDEN BİLE DAHA ETKİLİ
Gülümseme ve gülmenin insan psikolojisine etkisini anlatan Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, gülümsemenin, mutluluk veya bazen karşısındakine cesaret veren bir eylem olduğunu söyledi. Psikolog Dr. Burkovik, "Çok üzüldüğümüz bir zamanda, dikkatimiz farklı yönde olduğunda, mesela iyi bir mizah gösterisi veya bir komedi filmi ile gülmeye başladığımızda ağrıyan yerlerimizdeki ağrıyı bile duymayız" dedi.
BEBEKLER DE GÜLÜMSÜYOR
Psikolog Dr. Burkovik, araştırmaların bebeklerin daha anne karnında gülmeye başladıklarını gösterdiğini söyleyerek "Her ne kadar henüz bilinç olmasa da bazı ultrasonlarda görünen gülümseme görüntüsü ebeveyne de büyük mutluluk katıyor. Bebeklerin doğumdan sonra uyurken gülümsemeleri ise reflekse bağlı. 3'üncü aydan sonra artık bebek bilinçli olarak gülümsemeye cevap vermeye başlıyor" dedi.
GÜLMEK BİNBİR DERDE DEVA
Psikolog Dr. Burkovik, duygusal güçlüklerin insanın beden ve ruh dengesinin bozulmasına sebep olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "'Gülmek her hastalığın devasıdır' denir. Gülmek ile vücudumuzdaki hormon seviyeleri düzenlenir. Çok üzüldüğümüz bir zamanda, dikkatimiz farklı yönde olduğunda, mesela iyi bir mizah gösterisi veya bir komedi filmi ile gülmeye başladığımızda, ağrıyan yerlerimizdeki ağrıyı bile duymayız. Bu yüzden duygusal güçlüklere verdiğimiz anlamı daha ağırlaştırmamak için bazen yoğun düşünmek yerine oluruna bırakmak ve süreç içinde gülümsetecek şeylere odaklanabilmek, onları seçebilmek çok değerlidir