DAMARLARDA BİRİKEN DONMUŞ YAĞI TEMİZLİYOR
"Dünya genelinde en çok görülen ve ölümle sonuçlanma riski bulunduran hastalıkların başında kalp ve damar rahatsızlıkları geliyor. Erken yaşlarda edinilen beslenme ve spor alışkanlığı ise bu rahatsızlıkların önüne geçme yöntemlerinden biri. Bazı besinler de, damar tıkanıklarına yol açan sorunları ortadan kaldırıyor ve damarları temizliyor."
YULAF EZMESİ:
Yulaf ezmesi yüksek lif içeriği ile bilinir ve sindirim sisteminin sağlığını destekler. Kahvaltıda yulaf tüketildiğinde veya ekmek tercihini yulaf ekmeğinden yana kullanıldığında kolesterol seviyelerinin dengelendiği görülmüştür.
BADEM:
Badem, tekli doymamış yağlar ve lif bakımından zengin bir atıştırmalıktır. İçerdikleri sağlıklı yağlar kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Günde bir avuç badem tüketmek, hem sağlıklı kilonun korunmasını sağlar hem de kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.
SOMON:
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuar etkilere sahip olabilir ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
ZEYTİNYAĞI:
Zeytin yağı, tekli doymamış yağlar içerir ve kalp sağlığına olumlu etkileri olabilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanmak, doymuş yağları sınırlamaya yardımcı olur.
BAKLAGİLLER:
Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller yüksek lif içeriği ile bilinir. Bu lifler sindirim sistemini destekler ve kolesterolün vücut tarafından emilimini azaltmaya yardımcı olabilir.
ELMA:
Yüksek lif içeriği ve antioksidanlar sayesinde, elma kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda açlık krizlerini de önleyen elma, diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.
ÜZÜM:
Özellikle kırmızı üzüm kabuklarındaki resveratrol adlı bileşik, kolesterol düzeylerini olumlu yönde etkiler. Üzüm aynı zamanda kansere karşı da koruyuculuk sağlar.
AVOKADO:
Sağlıklı yağlar ve lif içeriği sayesinde avokado tüketimi, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Onlarca faydası olan avokado, damar tıkanıklığı sorununa karşı birebir fayda sağlar.
YABAN MERSİNİ:
Yüksek antioksidan içeriğiyle bilinen yaban mersini, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Yaban mersini, besin değerleri sayesinde kanser dahil birçok hastalığa şifa olur.
NAR:
Nar meyvesi, antioksidanlar açısından zengin olup kolesterolü düşürebileceği düşünülen bir diğer meyvedir.
Yüksek miktarda c vitamini içeren nar, kan şekerini düşürücü etki de gösterir.
Kolesterol değerleri kaç olmalı?
Vücudun normal fonksiyonlarının korunması ve kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılabilmesi adına kandaki kolesterol düzeylerinin normal aralıklar içerisinde olması oldukça önemlidir. Sağlıklı olarak nitelendirilen bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olarak tespit edilir.
Yapılan kan testleri sonucunda kolesterol ve trigliserid düzeylerinin belirtilen aralıkların dışında olduğunun tespit edilmesi halinde ise bu durumun nedeni tespit edilerek kişiye uygun tedavinin planlanlanması gerçekleştirilir.
Total kan kolesterolü HDL, LDL ve toplam trigliserit miktraının yaklaşık olarak 5’te 1’ini içeren parametredir. Total kolesterolü yüksek olarak tespit edilen kişilerde LDL değeri için sınır değer, desilitrede 100 miligram olarak belirlenmiştir.
Kolesterol neden yükselir?
Kandaki kolesterol seviyesinin normalin üzerinde olmasının iki farklı nedeni vardır. Bunlardan ilki diyetle vücuda alınan kolesterol miktarının yüksek olmasıdır. Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerle vücuda alınır.
Hayvansal kaynaklı besinlerin aşırı tüketilmesi, trans yağ içeren fast food ve kızartma ürünlerinin sıklıkla tüketilmesi ve hayvansal yağların fazla kullanımı, vücuda yüksek miktarlarda kolesterol alınmasına neden olur. Beslenme dışında kolesterol yüksekliğine katkıda bulunabilecek yaşam tarzı faktörleri hareketsiz yaşam ve tütün kullanımıdır.
Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri
Göğüs ağrısı
Halsizlik ve yorgunluk
Ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşma
Baş dönmesi
Yaraların geç iyileşmesi
Solgun görünümlü cilt
Nefes darlığı
Deri altında yağ birikmesi
Ciltte lekelenmeler
Vücudun bazı bölgelerinde morarmalar
Çoğu yüksek kolesterol vakası sessiz bir seyir izleme eğilimindedir ve bu nedenle hastalık tablosu gelişene kadar belirgin bir semptom ortaya çıkmayabilir. Bu durum rutin kontrollerde kolestrol seviyesinin incelenmesini daha değerli kılar. Özellikle 20 yaşın üzerindeki bireylerde rutin olarak kolestrol seviyelerinin takip altında tutulması önerilir.