DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU
Prof. Dr. Arslan "Dijital göz yorgunluğu olarak da bilinen 'Bilgisayar Görme Sendromu' bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer elektronik ekranlar gibi dijital cihazların uzun süreli ve sürekli kullanımından kaynaklanır. Ekranlara bakmak, sürekli odaklanma ve göz hareketi gerektirir; bu da gözleri ve çevredeki kasları zorlayabilir. Genellikle ciddi bir tıbbi durum olarak görülmese de zamanında müdahale edilmezse görmeyle ilgili başka sorunlara neden olabilir. Mevcut görme sorunlarını daha da kötüleştirebilir" dedi.
PANDEMİDE DAHA DA ÇOK ARTTI
Bu sendromun çok yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Arslan "Araştırmacılar bunun dünya çapında 60 milyon insanı etkilediğini tahmin ediyor. Kovid- 19 salgınının başlangıcından önce yetişkinlerin en az yüzde 50'sini etkiliyordu. Pandemi sırasında daha fazla insan çalışmak ve sosyalleşmek için dijital cihazlara güvendi.
Bilgisayar Görme Sendromlu yetişkinlerin sayısı yüzde 78'e yükseldi. Pandemi ayrıca daha fazla çocuğun sendromu yaşamasına neden oldu. Bazı araştırmalara göre pandemi sırasında çocukların yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 60'ı bu sendromla karşılaştı" dedi.
BU KURALLARA UYMANIZ ŞART
Prof. Dr. Arslan, bu sendromdan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı:
EKRANINIZI AYARLAYIN: Ekran ayarlarını değiştirirken ekran parlaklığının rahat olmasına ve gözleri yormamasına dikkat edin.
EKRANI DOĞRU ŞEKİLDE KONUMLANDIRIN: Monitörü gözlerden bir kol boyu uzağa yerleştirin. Gözler ile ekran arasındaki en uygun mesafe yaklaşık 20 inç veya 50 santimetre olmalıdır. Gözlerinizin yorulmasını önlemek için monitörünüzün üst kısmını göz hizasında veya biraz altına yerleştirin. Yansımayı ve parlamayı en aza indirmek için ekranı hafifçe geriye doğru (10-20 derece) eğin.
'20-20-20' KURALINI UYGULAYIN: Dijital bir cihaz üzerinde çalışırken veya ekrana bakarken, ara vermek için her 20 dakikada bir hatırlatıcı ayarlayın. Her mola sırasında ekrandan başka bir yere bakın ve en az 6 metre uzaktaki bir nesneye odaklanın.
SIK SIK GÖZ KIRPIN: Göz kırpmak gözleri nemli tutar ve kurumasını önler.
EKRAN PARLAMASINI AZALTIN: Doğal ışığın neden olduğu parlamayı en aza indirmek için bilgisayar ekranını pencerelere dik olarak konumlandırın. Ekran koruyucuları uygulayın.
MAVİ İŞIKLI GÖZLÜK KULLANIN: Mavi ışık gözlükleri, ekranların yaydığı zararlı mavi ışığa maruz kalmayı en aza indirmek, göz yorgunluğunu azaltmak ve daha iyi uykuya yardımcı olmak için sağlık uzmanları tarafından reçete edilmektedir.
HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
Prof. Dr. Arslan, bu sendromun hangi belirtilerle ortaya çıktığını ise şöyle açıkladı
GÖZ YORGUNLUĞU: Gözlerde sürekli bir yorgunluk veya ağırlık hissi, buna sıklıkla yanma veya kaşıntı hissi eşlik eder.
KURU GÖZLER: Göz yüzeyindeki yetersiz nem, göz kuruluğuna, kumlanmaya veya kaşınmaya neden olabilir.
BULANIK GÖRÜŞ: Nesneler uzaktaysa veya bakış ekrandan uzaklaştırıldığında bulanık görünüyor.
BAŞ AĞRILARI: Alın, şakaklar veya kafatası tabanı çevresinde gerilim tipi baş ağrıları.
ÇİFT GÖRME: Gözleri doğru şekilde hizalamada zorluk, çift görme veya görüntülerde 'gölgelenme' ile sonuçlanır.
IŞIK HASSASİYETİ: Parlak ışığa veya aydınlatma koşullarındaki ani değişikliklere karşı artan hassasiyet.
GÖZ YAŞARMASI VEYA SULU GÖZLER: Gözler 'Bilgisayar Görme Sendromu'nun neden olduğu kuruluğu telafi etmeye çalışırken tepkisel olarak aşırı sulanma ortaya çıkar.
BOYUN VE OMUZ AĞRISI: Dijital cihazları kullanırken kötü duruş, boyun ve omuz kaslarını zorlayarak rahatsızlığa veya sertliğe neden olabilir.