DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Ağız kokusu çekenlerin yemeklerle beraber ya da yemeklerden sonra bir tutam dereotu yemeleri önerilir. Dereotunun kendine has keskin aroması ağız kokusu sorunlarını ortadan kaldırır.
Sindirim problemleri yaşayan ve hazımsızlık sorunu olanların dereotu tüketmeleri önerilir. Dereotunun mide ve bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır.
İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücutta oluşan zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü olarak dereotu tüketilebilir.
Düzenli dereotu tüketimi uykusuzluk ve hıçkırığı önler.
Menopoz dönemindeki kadınların bu dönemi atlatmalarına yardımcı olur.
Yüksek kalsiyum içeriği kemik erimesine iyi gelir.
Emziren annelerin süt kalitesini ve sütün gelmesini arttırır.
Kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarını düzenler.
Dereotu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler. Ayrıca tiroid bezinde oluşan nodüllerin yok edilmesinde etkin bir rolü vardır. Dereotunun tirodleri düzenleyici fonksiyonu aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Hemoroid problemi yaşayanların öğün öncesi dereotu suyu tüketmeleri önerilir. Dereotu tekrar hemoroid oluşumunu engeller.
Adet sancılarının hafiflemesini sağlayan dereotu aynı zamanda çok iyi bir adet söktürücüdür.
Dereotunda yer alan öjenol adlı fenol bileşiğin diyabet hastalarında şeker düşürücü etkiye sahip olduğuna dair araştırmalar vardır.
Dereotu tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli olarak dereotu tüketmeleri önerilir.
Emziren annelerin sütlerinin kalitesini arttırır ve sütlerinin erken azalmasını önler. Taze dereotundan elde edilen dereotu yağı emziren annelerin göğüs yaralarına iyi gelir.