Dünyadaki bütün okyanuslar ve denizler son yıllarda alarm veriyor. Denizlerdeki plastik atık miktarları, tarihte hiç görülmemiş seviyelere ulaştı. Plastik atıklar doğayı, insanları ve gezegenin geleceğini tehdit ediyor.
Yılda 6 milyon ton plastik denizlere karışıyor
Dünya çapında yılda 300 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu kullanım sonrası da yaklaşık %2'si yani 6 milyon ton kadarının atık olarak denizlere karıştığı tahmin ediliyor. Deniz suyu içinde uzun yıllar kalan plastikler yok olmuyor. Göremeyeceğimiz kadar küçük parçalara bölünüp mikroplastikleri ortaya çıkarıyor. Bu da yiyecekler vasıtasıyla bu plastiklerin insanlara geçme riskini beraberinde getiriyor.
Deniz canlıları plastikleri yiyecek zannediyor
ediyor Denizlerde çözünmesi onlarca yıl alan plastiklerin, küçük parçalara bölünmüş hallerini yunuslar, balinalar ve deniz kuşları yiyecek zannederek yiyorlar. Bu da deniz canlılarının boğularak ölmelerine neden olabiliyor. Karaya vuran bazı deniz canlılarının midelerinden çıkan devasa miktardaki plastik kalıntıları da bu durumun başka bir kanıtıdır.
Plastik atıklar karadan, nehirlerden ve gemilerden geliyor
Denizleri kirleten plastik atıklar birkaç farklı kaynaktan gelebiliyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk'e göre Karadeniz'e atılan 10 kg plastiğin %70'ini yabancı gemiler bırakıyor. Geri kalanı da karadan geliyor. Ayrıca nehirlere ve derelere atılan plastik atıklar da denizlerin kirlenmesinde rol oynuyor. Plastik atık sorunu öyle bir noktaya gelmiştir ki Birleşmiş Milletler 8 Haziran'ı Plastik ve Mikroplastikle Mücadele Günü ilan etmiştir.
Denizlerimize her gün 10 kamyon plastik atıyoruz
Her gün en az 10 kamyonluk plastik atığı denizlerimize bırakıyoruz... Bu da denizlere her gün binlerce tonluk bir yük ve kirlilik getiriyor. Durum öyle bir noktaya geldi ki plastikler, denizlerin en verimli ilk 200 metre derinliğinden 2000 metredeki Finike Denizaltı Dağları'na kadar her yerde bulunabiliyor.
Çözüm yolu tüketim ve ayrıştırmada saklı
Denizleri ve aslında tüm dünyayı, doğayı, gelecek nesilleri korumanın yolu bugünün tüketicilerinden geçiyor. Üretilen plastik atık miktarını en aza indirmek kadar üretilen çöpleri ayrıştırmak ve geri dönüşüm döngüsüne bu şekilde katkı sağlamak da büyük önem taşıyor.
Biz bu konuda ne yapabiliriz?
Üstün ürün performansı sunan ve çevresel ayak izini azaltan ürünleri tercih etmeliyiz. Yüzde 100 geri dönüşümlü plastikten yapılmış, yüzde 100 geri dönüşümlü şişelerde sunulan ürünleri kullanmalıyız.
Karar sizin!
Ya gelecek kuşaklara, çocuklarınıza, torunlarınıza temiz ve sağlıklı bir deniz ekosistemi bırakacaksınız veya onları plastik çöpler, poşetler ve naylonlar içinde yüzdüreceksiniz.
Kaynak.CNNTurk