HAYAT DERSİ
Ünlü otomobil firması Ford'un kurucusu Henry Ford, birisini işe almaya karar vermiş.
Dahi seviyesinde iki aday varmış. İki adayı da akşam yemeğine çıkartmış. Ford, adaylardan bir tanesine işe alındığını, bir tanesine de işe alınmadığını söyleyince, işe alınmayan aday şaşırmış.
Cesaretini toplamış ve demiş ki;
"Bay Ford! Yemek boyunca ne mühendislik hakkında konuştuk, ne arabalar hakkında konuştuk, ne de üniversite eğitimimiz hakkında konuştuk. Bu konular hakkında tek kelime konuşmadık. Sadece gündelik konulardan konuşturdunuz bizi.
Neden beni değil de, diğer arkadaşımı işe alıyorsunuz?" Henry Ford, cevap veriyor;
"İki sebepten dolayı. Birincisi arkadaşın bifteğinin önce tadına baktı sonra üzerine tuz döktü. Sen bunun tam tersini yaptın.
Yani önyargılısın.
İkincisi ve daha önemlisi de şudur;
Gece boyunca arkadaşın bütün garsonlara teşekkür ederek, lütfen diyerek çok kibar bir şekilde davrandı. Ama sen garsonları görmezden geldin ve sadece benimle konuşurken kibardın. Garsonlara karşı kibar değildin.
Şirketime olumlu anlamda katkı yapmasını beklediğim, ileride lider olacağını düşündüğüm bir kişiden sadece üstlerine değil, tüm çalışanlara insan gibi davranmasını beklerim." diyor.
Gerçekten çok büyük bir hayat dersi.
Ülkemizde de eskiden köylüler, çoban seçiminde bu uygulamayı yaparlardı. Köy halkı çoban alacağı zaman bir güzel yemek yedirir, içirir, çobanın yemekte ki davranışlarına bakarlar, ona göre çoban alımı yaparlardı.