ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MARUZ KALINAN GÜNEŞ
Yaz aylarının keyfini çıkarırken güneşin zararlı etkilerinden korunmak, özellikle de çocuklar için büyük önem taşıyor. Dermatolog Dr. Babür Süer, çocukluk döneminde maruz kalınan güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıyor. Dr. Babür Süer'in verdiği bilgiye göre "melanom" dünyadaki en tehlikeli cilt kanseridir ve yapılan çalışmalar, bu kanser türünün çocukluk döneminde güneş yanığı geçiren kişilerde çok daha sık görüldüğünü kanıtlamıştır. Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre, 18 yaşından önce en az bir kez güneş yanığı yaşayan kişilerde melanom adı verilen en ölümcül cilt kanseri türüne yakalanma riski 2 kat artıyor.
Bebekleri ve 1 yaşından küçük çocukları doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
2 yaş ve üzeri çocuklar için geniş spektrumlu, en az 30 SPF güneş kremi kullanın. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce kremi bolca sürün ve her 2 saatte bir tekrarlayın.
Çocuklara şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu giysiler giydirin
Mümkün olduğunca gölgede vakit geçirin. Özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler (10.00-16.00) arasında çocukları güneşten uzak tutun.
Çocukluk döneminde alınan önlemler, ileri yaşlarda cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle ailelerin güneşten korunma konusunda bilinçlenmesi ve çocuklarına bu alışkanlıkları kazandırması büyük önem taşıyor. Dr. Babür Süer, konuyla ilgili olarak, "Unutmayın güneş yanığı, sadece ciltte kızarıklık ve acıya neden olmaz, ilerleyen yaşlarda cilt kanserine de yol açabilir. Bu nedenle, çocukları güneşten korumak ve güneş koruyucu krem kullanımı konusunda bilinçli olmak kritik önem taşımaktadır" dedi. Cilt kanseri taraması ile erken teşhis ve tedavi şansınızı artırabilirsiniz. Cilt kanseri taraması hakkında bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.