ÇANAKKALE'DE TARİH BEZELİ KÜLTÜR YOLU
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2021'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un liderliğinde Beyoğlu Kültür Yolu festivali'ni başlattı. Atatürk Kültür Merkezi'nden (AKM) başlayıp Galataport'a kadar olan 4.1 kilometrelik bir rotada konserlerden sergilere kadar birçok başlıkta düzenlenen festival, büyük bir ilgi görünce bakanlık, yeni bir karar aldı.
KATILIM REKORLARI KIRILINCA GENİŞLETİLDİ
'Türkiye Kültür Yolu Festivalleri' ana başlığı altında Kültür Yolu Festivali, diğer şehirlere yayılmaya başladı. Sergilerden konserlere kadar her kategoride katılım rekorlarının kırılması, şehirlerin ekonomisine ve kültürel gelişimine olan katkısının büyüklüğü görülünce festivalin genişletilmesine karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2028'e kadar olan süreçte festival dizisinin 35 şehre yayılacağını açıkladı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK FESTİVALİ
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri; süresi, çeşitliliği ve kapsama alanı açısından dünyanın en büyük festivali. Doğal olarak Cumhuriyet tarihinin tartışmasız en büyük ve en başarılı kültür-sanat etkinliği.
Düzenlendiği 11 ilin toplam alanı 135.281 km² olan festival dizisi, rekorların kaydedildiği Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek kadar büyük. Düzenlenen şehirlerin toplam nüfusu Türkiye nüfusunun % 25'i olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 5 Ağustos - 12 Kasım arasındaki 99 günü kapsıyor.
İşin ilginç yanı; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Guinness Rekorlar Kitabı'na her yıl başvurma gerekliliğini duyacak olması. Zira; katılacak olan 5 yeni şehirle süresi, çeşitliliği ve kapsama alanı açısından rekor, her yıl tazelenecek.
HEDEF; 2028'E KADAR 35 ŞEHİR
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, gerek organize edildiği şehirlerin, gerekse çevre illerin sakinleri tarafından büyük ilgi gördü. Festivallerin yoğun bir şekilde takip edilmesinin ana nedenlerinden biri etkinlik çeşitliliği. Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali, Sümela Kültür Yolu Festvali ile Palandöken Kültür Yolu Festivali'nde toplam 110'dan fazla noktada düzenlenen bin 200'den fazla etkinliğe 3 milyon 700 bin katılım sağlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nde her yıl 5 yeni şehrin katılımıyla 2028'e kadar olan süreçte festival düzenlenen şehir sayısını 35 olarak hedefledi.
BİR MİSYONU DA ŞEHİRLER ARASINDAKİ SİNERJİYİ ARTIRMAK
Bütün etkinliklerin ücretsiz şekilde gerçekleştirildiği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, şehirlerimizin marka değerini artırmasının yanı sıra bir başka misyonu daha yerine getiriyor. Şehrin içinde ve şehirler arasındaki sinerjinin artmasında önemli rol oynuyor. Zira düzenlendiği şehre komşu olan şehir sakinleri de gerek günübirlik, gerekse daha uzun süreli bir şekilde festivallere katılım sağlıyor.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Hamidiye Tabyası'nda açılan sergi alanlarında gazetecilere eşlik etti.
"AMACINA KISA SÜREDE ULAŞTI
O festivallerden biri de 9 Eylül’de başlayıp bugün sona erecek olan 563.734 nüfusa sahip Çanakkale'de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali...
Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın davetlisi olarak gittiğim festivalde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, sohbetimiz sırasında Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin kısa sürede amacına ulaştığını dile getirdi. Dr. Mumcu, festivallere gösterilen yüksek ilginin ne ölçüde doğru bir iş yapıldığının göstergesi olduğunu söyledi. Dr. Mumcu, ayrıca Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin her yıl daha da genişleyeceğinin altını çizerken yurt dışıyla ilgili çalışmalarının daha da genişletilmesinin bakanlığın gündeminde olduğunu belirtti.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de sohbetimiz sırasında Troya Kültür Yolu Festivali'nin bir misyonunun da Çanakkale'deki tarihi yerlerin önemini vurgulamak olduğunu dile getirdi.