Şile Demirtaşpaşa Anaokulu Okul Dışarda Etkinlikleri düzenledi. 23 Mayıs "Okul Dışarda Günü" kapsamında Demirtaşpaşa Anaokulu, Şehit Levent Birben Anaokulunu ağırladı. Okul bahçesinde geleneksel yağ satarım bal satarım oyununu oynandı.
Dünya çapında bugüne kadar 110 ülkeden 6 milyon çocuğa ulaşan Okul Dışarıda Günü, bu yıl Aktif Yaşam Derneği tarafından ikinci kez gerçekleştiriliyor. OMO'nun dünya çapında destekçisi olduğu ve açık havada oynayarak, keşfederek ve deneyimleyerek öğrenmenin önemine dikkat çeken Okul Dışarıda Günü'ne bu yıl dünyadan 1,7 milyon, Türkiye'den ise 650 bine yakın çocuk katılıyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın farklı ülkelerinde Mayıs ve Ekim aylarında düzenlenen Okul Dışarıda Günü'ne ise toplam 3,5 milyon, Türkiye'den 500 bine yakın çocuk katılmış; Türkiye Endonezya ve İngiltere-İrlanda ile birlikte en çok katılımın olduğu üç ülkeden biri olmuştu.
Bu yılın odağında çevre bilinci, geri dönüşüm ve yeniden kullanım var
Okul Dışarıda Günü'ne katılan öğretmenler, ebeveynler ve paydaşlar dersleri açık havaya taşırken Aktif Yaşam Derneği'nin Okul Dışarıda Günü sözcülerinden Prof. Dr. Belma Tuğrul ile hazırladığı, açık havada aktivite ve oyun önerilerinden oluşan rehber içeriklerinden faydalanıyor. İçeriklerde çocuklar aracılığıyla yetişkinler arasında çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmak ve çocukların oynadığı alanların çevresel temizliğine dikkat çekmek amacıyla bu yıl ilk kez çevre bilinci, geri dönüşüm ve yeniden kullanım başlıklarına da yer veriliyor.
Sınıf içi eğitim ile açık havada deneyimleyerek öğrenme birbirini tamamlıyor
“Okul Dışarıda” ifadesinin okulun dört duvardan fazlası olduğunu anlattığını söyleyen Çocuk Gelişimi ve Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Belma Tuğrul, “Çocukların okulun ve öğrenmenin gerçek yaşamla bağını kurabilecek deneyime dayalı yaratıcı öğrenme fırsatıyla buluşmaları çok önemli. Sınıf içi eğitim ile açık havada deneyimleyerek öğrenme birbirini tamamlıyor. Bu deneyimin tüm yıla yayılmasını dilerim” dedi.
Açık havada zaman geçirmek çocukların doğayla ve çevreyle ilişkisini güçlendirir
Dr. Yankı Yazgan da çocukların açık havada oynamaya imkân buldukları ‘gerçek oyun' olarak adlandırılan oyun tipi sayesinde sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak pozitif yönde gelişeceğine; oyun kurarak, oyun oynayarak ve yaparak empati kurmayı, sorun çözmeyi, geleceği planlamayı, öfkelerini ve zamanlarını yönetmeyi öğreneceğine dikkat çekti. Yazgan ayrıca açık havada zaman geçirmenin çocukları çevreye daha duyarlı ve bilinçli bireyler olmasına, toplum ve dünya adına tutumlu olmayı öğrenmesine katkı sağlayacağını söyledi.