BOYUN TUTULMALARINDA 10 ETKİLİ YÖNTEM İLE KORUNUN
Boynu destekleyen kasların aşırı gerilmesi sonucu genellikle ortaya çıkan boyun tutulması hakkında konuşan Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Berrin Akpınar, özellikle mevsim geçişlerinde cereyanda kalmanın bu rahatsızlığa neden olabileceği konusunda uyardı. Doktor Berrin Akpınar, "Genellikle boynu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir cisim kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması, yanlış pozisyonda uyuma, yüksek yastık, kötü seyahat koşulları, başı sürekli sabit tutmak, koltuk gibi sert ve düzensiz yerde uyumak, başı aniden sert bir şekilde bir tarafa çevirmek gibi birçok sebepleri vardır.
Ancak özellikle mevsim geçişlerinde ve yaz günlerinde cereyanda kalmak ve yaygın olarak kullanılan klimalar boyun tutulmasını kolaylaştıran faktörlerin başında gelir. Bu sebeple klimanın sebep olabileceği bu rahatsızlığı önleyebilmek için bulunduğunuz ortamın havası birden değil yavaş yavaş soğutulmalı ve özellikle terledikten sonra klimalı veya esintili ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı, mümkünse pamuklu bir fular ile boyun korunmalıdır" dedi.
"BOYUN TUTULMALARINI HAFİFE ALMAYIN
Yaz günlerinde ve mevsim geçişlerinde terledikten sonra klimalı veya esintili ortamlarda bulunmaktan kaçının, mümkünse pamuklu bir fular ile boynunuzu koruyun.
Fazla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin.
Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda tutmayın.
Bilgisayar veya tezgah başında uzun süre kalmayın, en az 50 dakikada bir ara verin.
Telefonla konuşurken telefonu boynunuzla omzunuz arasına sıkıştırmayın.
Otururken sırtınızı düz tutun ve yaslanın.
Yatak dışında sert veya düzensiz yerlerde uyuyakalmayın.
Aşırı yüksek veya sert yastıkla yatmayın, mümkünse ortopedik yastık kullanın.
Çalışma şart ve koşullarınızı iyi düzenleyin.
Stresten uzak bir yaşam sürün ve boyun kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın."