BOĞAZIN İNCİSİ 50 YAŞINDA
Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan ilk köprü olma özelliğine sahip 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 50 yaşında... Tarih boyunca birçok kez gündeme gelen Boğaz'a köprü projesinde ünlü İtalyan mimarlar Michelangelo ve Leonardo Da Vinci'nin de adı geçti
GÜNDE 200 BİN ARAÇ GEÇİYOR
50 yılda 2 milyar 581 milyon araç geçti.
Yıllık ortalama… 51.620.000
Günlük Ortalama… 141.424
Günümüzde, günlük ortalama araç geçişi, yaklaşık 200 bin.
I. DARİUS SAL VE GEMİLERLE KÖPRÜ YAPTI
Tarihin babası olarak kabul edilen Heredot’un yazdığına göre, ünlü Pers Hükümdarı I. Darius, milattan önce 6’ncı yüzyılın ilk çeyreğinde İskitlere karşı yapmış olduğu sefer sırasında orduyu, Sisamlı Mandrokles’in geniş sal ve gemileri yan yana dizip bağlayarak yaptığı yüzer köprüden geçirdi.
LEONARDO DA VINCI BOĞAZ’A KÖPRÜ YAPMAYI ÖNERDİ
29 Mayıs 1453’te İstanbul’un fethinden sonra birçok kez Haliç ve İstanbul Boğazı üzerine kalıcı bir köprü yapılması gündeme geldi. Rivayete göre; Rönesans Dönemi sanatçısı İtalyan Michelangelo, Haliç üzerinde bir köprü yapmak istedi. Leonardo da Vinci ise 1500’lerin başında II. Bayezid’e bir mektup göndererek, Haliç veya Boğaz üzerine bir köprü oturtmayı önerdi.
19’UNCU YÜZYILIN SONLARINDA TÜP GEÇİT FİKRİ OLUŞTU
19’uncu yüzyılın sonlarına doğru ise Anadolu yakasıyla Avrupa yakasının birbirine deniz altından tüp geçitle bağlanması düşünüldü. Sarayburnu ile Üsküdar arasına tüp geçit yapımına ilişkin bir proje Fransız demiryolu mühendislerinden S. Preault tarafından tasarlandı. ‘Denizaltı Çelik Tüneli’ adı verilen bu projede denizin altından geçecek bir tünelle raylı ulaşım hedeflendi.
Ne var ki yüksek maliyeti nedeniyle tüp geçit projesi çizim aşamasından öteye gidemedi.
Ferdinand Arnodin, projelendirdiği köprülerin ve tünelin çizimini bu şekilde yapmıştı.