BİLİNÇSİZ KULLANIMI ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR
Son zamanlarda kas ağrısı, uyku sorunu yaşayan, saçı dökülen, depresyona giren birçok insan çare olarak magnezyuma sarılıyor. Peki, kullanımı bu kadar artan magnezyumun bilinçsiz şekilde tüketilmesinin vücuda ne gibi zararları olabilir? Görüş aldığımız Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, magnezyumun vücuttaki önemli 4. element olduğunu belirtirken, sadece beden değil, kalp, şeker hastalığı, bağırsak alışkanlıkları, ruh sağlığı için de son derece önemli bir mineral olduğunun altını çizdi.
‘BİLİNÇSİZ KULLANILMASIN’
Magnezyum seviyesi yüksek veya normal olanların, bağırsak, şeker, kalp, böbrek hastalığı bulunanların, tansiyonu düşük olanların doktor kontrolü dışında magnezyum kullanmaması gerektiğine dikkat çeken Göral şunları söyledi: “Magnezyum kullanırken, başka bir ilaç alınıyorsa, ilaç etkileşimi açısından mutlaka ilaç prospektüsüne bakılmalı.
Bilinçsizce kullanımı, bulantı, kusma, ishal, yüzde kızarıklık, düşük tansiyon, solunum sıkıntısı, kalp rahatsızlığı, ritim bozukluğu ve ölüme bile neden olabilir.” Magnezyum seviyesi düşükse bu mineralin alınabileceğini söyleyen Göral, “Magnezyum alırken eczacıya değil, hekiminize danışın. Kan tahlillerine göre eğer vücudunuzda eksiklik varsa, hekiminiz size en uygun magnezyumu önerecektir” diye konuştu.
10 ÇEŞİDİ VAR
Sağlıklı bir kişinin günde 280-350 mg arasında magnezyum alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vedat Göral, 10 çeşit magnezyum olduğunu, bunlar içinde magnezyum sitrat ve magnezyum glisinat’ın daha çok tercih edildiğini kaydetti. Kabızlık, gastrit, kalp ritim bozukluğu, huzursuz bacak sendromu, kas spazmı, migren ve depresyon şikâyeti olanlar ile magnezyum seviyesi düşük olan kalp ve şeker hastalarının ilave magnezyum kullanabileceğini dile getiren Göral, “Magnezyum, stres ve depresyonu gidermede etkili. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, uykusuzluk, hissizlik işaretleri varsa, magnezyum düşükse magnezyum kullanılmalı. Unutkanlık ve konsantrasyon kayıplarında da kullanılması önerilmekte” dedi.