BEBEKLERDE DEMİR EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Demir, vücudumuz için en önemli minerallerden bir tanesidir. Hemoglobinin yapısında bulunur. Hemoglobin ise tüm dokuları oksijen taşınmasında görev alır. Eksikliğinde kansızlık gözlemlenir. Demir eksikliği her yaşta gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Özellikle büyümenin hızlı olduğu dönemlerde eksikliğine sık rastlanır. Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi.
0-24 ay aralığı bebek olarak kabul edilmektedir. Bebeklerde demir elementi gelişimleri ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri için önemlidir. Zeka gelişimi üzerinde de demirin olumlu etkileri vardır. Bebekler hızlı bir büyüme gösterdikleri için demir gereksinimleri daha fazladır. İlk 6 ay anne sütü ile demir gereksinimlerini karşılanabilmektedir. Altıncı ayda ise bebeklerin demir depoları boşalmaktadır. Bu yüzden altıncı aydan itibaren bebek mutlaka ek gıda ile tanışmalıdır. Altıncı aydan sonra anne sütü ağırlıklı beslenen ve ek gıda beslenmesinde demir kaynaklarından zengin beslenmeyen bebeklerde demir eksikliği gözlemlenir. Bebeğinize 1 yaşından önce vereceğiniz inek sütü ise, demir eksikliğine neden olabilir. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebekler 9, 12 ve 15 aylıkken anemi testinden geçmelidir. Bebeklerde çok beyaz ten, düşük enerji, soğuk el ve ayak, sık sık hastalanma, iştahsızlık, kas yorgunluğu ve çabuk yorulma gibi durumlar demir eksikliğinin göstergesidir. Mutlaka doktor kontrolünde istenilen tahliller yapılmalıdır. Eğer demir eksikliği var ise uzman kontrolünde tedaviye başlanılmalıdır. Bebekleriniz İçin Demir Yönünden Zengin Beslenme Önerileri - Ek gıdaya geçişte kıyma, yumurtanın sarısı, tavuk, balık gibi demir içeriği yüksek besinlere öncelik verilmelidir. - Kahvaltılarına mutlaka yumurta ekleyin.
Haşlanmış şekilde yumurtayı yemiyor ise, çırparak yumurtalı sandviç yapmayı deneyin. Omletlerini mutlaka C vitamini kaynağı olan kırmızı ya da yeşil biber ile zenginleştirin. C vitamini demirin emiliminin artmasına yardımcıdır. - Eti kimi bebek çok seviyor kimisi ise hiç sevmiyor. Kırmızı et veya tavuk etini kıymalık çekerek onlara köfteler yapabilirsiniz. Etin yanında 1 bardak portakal suyu ile demirin emilimini arttıracağınızı unutmayın. - Bebeğinizin balıktaki hem demiri hem de omega-3’ü almasını sağlayın. Balıkla sandviç hazırlayabilirsiniz veya rendelenmiş havuç salatasının içerisine ince ince didikleyebilirsiniz. - Ay çekirdeği, antep fıstığı, fındık ve badem gibi kuruyemişler demir yönünden zengindir. Bebeklere kuru yemiş ilaveli ekmek yaparak kuruyemiş yemelerini sağlayabilirsiniz. Kuru yemişleri yer fıstığı ezmesi gibi ezme şeklinde de tükettirebilirsiniz. Ekmeğin üzerine sürdüğünüz yer fıstığı ezmesine meyvelerle süsleyip vermeyi deneyin. - Kuru meyveler iyi birer demir kaynağıdır. Tek başına kuru meyve tüketmeyen bebeğinize kuru meyvelerle kek pişirip verebilirsiniz. - Yeşil yapraklı sebzelere öğünlerinde mutlaka yer verin. Yeşil sebzelerle onlara smoothie hazırlayabilirsiniz veya yaptığınız böreğin içerisine ıspanak koymayı deneyebilirsiniz.