BATI NİL VİRÜSÜ ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR
Kuşlardan kan emen sivrisinekler virüsü kuşlardan alarak insanlara ve hayvanlara bulaştırmaktadır. Kuşlardan tekrar sivrisineklere, sivrisineklerden de kuşlara bulaşabilen virüsün göçmen kuşlar ile dünya geneline yayılabileceği düşünülmektedir. İnsandan tekrar sivrisineklere bulaşması ise söz konusu değildir. Ancak insandan insana bulaşma normalde olmasa da virüsün; doğum ve emzirme ile anneden bebeğe geçebileceği gibi nadiren organ nakli ve kan transfüzyonu ile bulaşabileceği de unutulmamalıdır.
Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gündür. Batı Nil virüsü ile hastalanmış kişilerin büyük çoğunluğu hiçbir belirti görülmeden hastalığı atlatsa da yaklaşık yüzde 20'sinde ateşli bir dönem gözlenir. Ateşe eklem ağrıları, vücut ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal de eşlik edebilir. Hastalıktan tamamen kurtulan bazı bireylerde bile istisnai olarak uzun süren halsizlik görülebilmekte olup uyku hali, koma ve nadiren ölüm de meydana gelebilir.
Evden çıkmadan önce uygun içerikli sinek kovucuları kullanmak, uzun süreli koruma sağlayabilir. Güneş battıktan sonra dışarıda vakit geçirilecekse uzun kollu giysiler ve pantolon giyilerek risk azaltılabilir. Pencere ve kapılara sineklik takılabilir. Ev içerisinde ve odalarda yeterince hava dolaşımı sağlanıp varsa klima kullanılmalı. Sivrisinekle mücadele kapsamında su birikintilerinin önlenip, sivrisinek sayılarının azaltılması önemlidir. Açık foseptik çukurların kapatılıp, riskli bölgelerde yaşayanların cibinlik kullanmaları gerekmektedir.