BAŞ DÖNMESİNİN 11 FARKLI NEDENİ
Baş dönmesi, kendi başına bağımsız bir hastalık işareti olabileceği gibi başka organların bozukluklarından da kaynaklanabiliyor, önemli bazı hastalıkların ilk ve tek belirtisi olarak da ortaya çıkabiliyor. Ayrıca başımız sadece bedensel meselelerimiz nedeniyle de dönmüyor. Ruhsal, psikolojik problemlerimiz, uykusuzluklarımız, yorgunluklarımız, yönetemediğimiz streslerimiz, hatta depresyon derecesine varabilen sinsi ve ilerleyici ruhsal çökkünlük hallerimiz de başımızı döndürebiliyor. Ve tabii ki bir de “KRİSTALLER MESELESİ” var! Ve o kristaller yer değiştirince de dengemiz anında ve fena halde altüst olabiliyor. Kısacası konu baş dönmesi olduğunda da insan bedeni ve ruhu tam bir muamma. Ve hâlâ bu konuda da keşfetmediğimiz, keşfedemediğimiz pek çok ayrıntı var. Neyseki baş dönmesindeki o ayrıntılardan biri yakın tarihlerde çözümlenebildi: Çoğu baş dönmesi probleminin iç kulaktaki denge organında bulunan o mini minnacık mikroskopik kristaller yüzünden oluştuğu ortaya çıktı. Özetle kristal meselesi çoook önemli...
KİMDİR, NEDİR O KRİSTALLER
Dengemizi sağlayan 3 önemli ayrıntı var. Sağlam bir beyin ve beyincik, problemsiz kulaklar ve sağlıklı gözler! Kulaklar bu üçlü içinde dengeyi bozmaya en çok yol açan duyu organımız. Sorun çoğu zaman da iç kulaktaki denge kanallarının içinde yer alan yer çekimine duyarlı kristal partiküllerden kaynaklanıyor. Bunlar başın belli pozisyonlarında yer değiştirdiklerinde bazen yer çekimine yenildikleri için kanallar içinde hareket ediyor. Denge organı içindeki o kristaller yerlerinden koparak dengemizi sağlayan küçük denge tüycüklerinin üstüne yerleşiyor ve normalde bizim her hareketimizde bizimle birlikte hareket etmesi gereken o tüycükler hareket edemez hale geliyor. Neticede de tüycükler hareket edemediği için dengemiz bozuluyor, her şey altüst oluyor. Bu durumda kişilerin başları dönüyor, dengeleri altüst bozuluyor. Bu durum bazen yatakta sağdan sola dönerken, bazen başı hızla geriye atarken, bazılarında da yere eğilip bir şey almak istenirken meydana gelebiliyor. Neyseki yaklaşık 1 dakika aynı pozisyonda kaldığınızda -genelde- baş dönmesi kendiliğinden geçebiliyor. Kısacası “kristal oynaması” ile ilişkili bu tür baş dönmeleri -vertigo atakları- başın pozisyonunu değiştirdiğiniz anda ortaya çıkan bir problem.
KRİSTALLER NEDEN OYNUYOR.İç kulaktaki denge kanallarının içinde yer alan yer çekimine duyarlı kristal partiküllerinin bazı kişilerden ne zaman ve neden yer değiştirdiklerini net ve açık olarak bilmiyoruz. Kafa travmalarının, büyük üzüntü ve streslerin, hatta virütik enfeksiyonların bu işe yol açabileceği belirtiliyor. Konu KBB uzmanlık alanını içerdiği için çok fazla detay bilmediğimi de belirteyim.
KBB UZMANLARINA BAŞVURUN
Eğer bir gün sizin de başınıza böyle bir problem gelirse öncelikle bir KBB uzmanına başvurun. Kulak Burun Boğaz uzmanları sorunu anlayabilmek için sizi bir dizi muayeneden geçiriyor. Yer değiştiren o mikro kristalleri teşhis edebilmek için belirli bazı manevralar yaptırıyorlar. Bu manevralar hem probleme teşhis konmasını sağlıyor hem de problemi çözüyor. Çoğu zaman o uzmanın size yaptırdığı manevradan sonra başka bir tedaviye gerek duymadan normale dönüyorsunuz. Ama üzülerek belirteyim: Aynı problemin sık sık tekrarlama ihtimali de oldukça yüksek. Aynı sorun başınıza gelen herhangi bir darbede yine tekrarlayabiliyor. Bu nedenle işin uzmanı KBB doktoru ile konuyu detaylı konuşmak ve işbirliği yapmak şart. Diğer taraftan tabii ki baş dönmesine yol açan başka sorunlar da var. Hatta o sorunlar için bir nöroloji, göz hastalıkları, ruh sağlığı uzmanı ile de görüşmek zorunda kalabilirsiniz.
BAŞ DÖNMESİNİN FARKLI NEDENLERİ
Baş dönmesi atakları sadece denge kanallarındaki o mikro kristallerin yer değiştirmesinden kaynaklanmıyor. Başka bazı sorunlar da başımızı döndürebiliyor. Mesela mı?
1- Tansiyon oynamaları, kan basıncındaki ani değişimler.
2- Kansızlık sorunu, özellikle demir ve B12 vitamini eksikliği hali.
3- Kalp sorunları özellikle kalp ritim bozuklukları.
4- Uykusuzluk, uyku problemleri.
5- Stres ve/veya panik halleri.
6- Depresyon durumu, derin kaygı dönemleri.
7- Ateşli hastalıklar.8- Hızlı ve aşırı su kaybı.
9- Sağlığa zararlı alkol tüketimi.
10- Çok fazla kahve ve çikolata (kafeine duyarlı kişilerde).
11- Menier sendromu.