BAŞ AĞRISINA İYİ GELEBİLECEK BESİNLER
Baş ağrılarının en sık görülen nedenlerinden biri dehidrasyondur. Vücudun susuz kalması, beyinde geçici bir küçülme yaşanmasına ve bu da ağrıya yol açabilir. Günde yeterli miktarda su içmek ve ağır egzersizlerden sonra veya sıcak havalarda ekstra sıvı almak önemlidir.
Anti-inflamatuar etkilere sahip olan omega-3 yağ asitleri baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmada yardımcı olabilir. Özellikle soğuk su balıkları, keten tohumu ve ceviz gibi besinlerde bulunurlar.
Magnezyum, vücuttaki sinir ve kas fonksiyonları için kritik bir mineraldir. Araştırmalar, magnezyumun migren türü baş ağrılarının önlenmesinde yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yapraklı yeşil sebzeler, tam tahıllar, tohumlar ve bazı kuruyemişler iyi magnezyum kaynaklarıdır.
Açlık kan şekeri düzeylerinin düşmesine ve sonuç olarak baş ağrısına neden olabilir. Düzenli aralıklarla küçük öğünler yemek, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
B vitaminleri, özellikle B2 (riboflavin), B6 ve B12 vitaminleri nörolojik işlevleri destekler ve bazı kişilerde baş ağrısını azaltabilir. Süt ürünleri, yumurta, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzeler B2 vitamini açısından zengindir.
Kafein, vazokonstriksiyon yoluyla (kan damarlarını daraltarak) baş ağrısını hafifletebilir. Ancak, düzenli yüksek miktarda kafein tüketimi baş ağrılarına yol açabilir ve bazı kişilerde kafein çekilmesi baş ağrısı yapabilir.
Zencefilin baş ağrısına karşı olumlu etkileri olabilir, çünkü güçlü anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Ayrıca, zerdeçal gibi diğer anti-inflamatuar baharatlar da baş ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Beyin için birincil enerji kaynağı olan glukozun düşük seviyeleri baş ağrısına neden olabilir. Karmaşık karbonhidratlar (tam tahıllar, sebzeler, bazı meyveler) düzenli bir enerji akışı sağlar ve basit şekerler (şekerli içecekler ve tatlılar) yerine tercih edilmelidir.
BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Vücudun yeterli su almadığı durumlarda dehidrasyon baş ağrısına sebep olabilir. Yeterli ve düzenli uyku alınmaması baş ağrısına neden olabilir. Uzun süre ekran karşısında kalmak veya gözlük/lensten kaynaklanan görme sorunları göz yorgunluğuna ve dolayısıyla baş ağrısına neden olabilir.
Uzun süre aç kalmak veya belirli gıdalara (örneğin, kafein veya alkol) maruz kalmak baş ağrısını tetikleyebilir. Özellikle kadınlarda, menstrüasyon, gebelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler baş ağrısını tetikleyebilir.
Hava basıncındaki değişiklikler bazı insanlarda baş ağrısına neden olabilir. Bazı ilaçlar baş ağrısına neden olabilir veya mevcut baş ağrılarını kötüleştirebilir. Aşırı fiziksel etkinlik, bazen 'egzersiz baş ağrısı' olarak adlandırılan baş ağrısına neden olabilir.
Sinüzit, beyin tümörü, beyin kanaması, ensefalit, menenjit ve yüksek tansiyon gibi çeşitli tıbbi durumlar baş ağrısına yol açabilir. Diyabet, kronik hipertansiyon gibi durumlar baş ağrısına neden olabilir. Alkol, kafein veya nikotin kullanımı veya bu maddelerin kesilmesi baş ağrısı yapabilir.