10 günden fazla çalışan bakıcı ve gündelikçiler için yapılan sigortalar işverenler için sağlanan teşvikler kapsamında değerlendiriliyor. Devletin ödeyeceği prim ve vergiler yeni asgari ücrete göre 959 liraya kadar çıkabiliyor.
Evimize gelen gündelikçiler, ya da bahçe işlerinde, hasta veya çocuk bakımında çalıştırdığımız bakıcılar sizi işveren haline getiriyor. Bu da bu insanların sosyal güvenlik çatısı altına almanız anlamı taşıyor. Evinizde çalıştırdığınız gündelikçi haftada bir gün bile gelse onu sigorta yapmanız gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu işlemleri kolaylaştırmış durumda. Cep telefonunuzdan yapacağınız birkaç işlemle sigortayı kolayca başlatabilirsiniz. Bunun için bu tür işlerde çalışanları ikiye ayırmak lazım. 10 günden fazla çalışanlar ve 10 günden az çalışanlar için sigorta işlemleri de farklı uygulanıyor.10 günden az çalışanlar Bir SMS yeterli! 959 liraya kadar devlet ödüyor 10 günden az çalışan gündelikçi ve bakıcılar için SGK'ya bir SMS atarak bile sigorta işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Yine e-devletten de bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Günlük olarak vereceğiniz çok küçük bir miktar ile çalışanınızı güvenceye almış olursunuz. Oluşabilecek bir kaza riskini de böylece karşılamış olursunuz. Bir SMS yeterli! 959 liraya kadar devlet ödüyor Gündelikçi ayda 10 günden fazla çalışıyorsa bu kez durum değişiyor. Bu çalışanlar için asgari ücret üzerinden bildirim yapmanız zorunlu. Aksi halde para cezası karşınıza çıkabilir. Burada ayda kaç gün çalıştırıyorsanız o kadar prim yatırıyorsunuz.
PRİM DEVLETTEN
Bir SMS yeterli! 959 liraya kadar devlet ödüyor 10 günden fazla çalışan bakıcı ve gündelikçiler için yapılan sigortalar işverenler için sağlanan teşvikler kapsamında değerlendiriliyor. Eğer evinizde çalıştırdığınız bakıcı ya da gündelikçi son üç aydır sigortalı çalışmamışsa teşvik uygulanıyor. Çalıştırdığınız kişi 18-29 yaş arasında genç ise ya da 18 yaşından büyük kadın ise uygulanan teşvik süresi 18 aya çıkıyor. İlave istihdamda tüm vergi ve primleri devlet ödüyor. Bir SMS yeterli! 959 liraya kadar devlet ödüyor Ayrıca ödemelerini düzenli olarak yapanlar için 5 puanlık prim indirimi de uygulanıyor. Buna göre teşvik ve çalıştırılan güne göre devletin ödeyeceği prim ve vergiler yeni asgari ücrete göre 959 liraya kadar çıkabiliyor.
YABANCILARA DİKKAT!
Bir SMS yeterli! 959 liraya kadar devlet ödüyor Gündelikçi olarak ayda 10 günden az çalışma hakkı sadece Türk vatandaşları için var. Türkiye'de çok sayıda yabancı uyruklu bakıcı da bulunuyor. Bunların çalışma izni almaları gerekiyor. Ayrıca 10 günden az sigorta uygulaması yabancılar için geçerli olmuyor.
Ev hizmetlerinde çalışanların işe giriş bildirgesi nasıl yapılır?
Ev hizmetlerinde çalışanların işe giriş bildirgesi nasıl yapılır? Merak edilen her şeyi tüm detayları ile haberimizde bulabilirsiniz. Çalıştırılacaklara ilişkin bildirge ilk defa Ek 9. maddeye tabi sigortalı çalıştırılan ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gerekiyor. Bu süre içinde verilmeyen bildirgeler hakkında bir asgari ücret para cezası uygulanıyor. İşten ayrılış halinde onda bir asgari ücret oranında para cezası uygulanmakta. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların işten ayrılışlarını da 10 gün içinde bildirmesi gerekmekte. Bildirgeler verilirken meslek adları da yazılıyor. Her mesleğin Türkiye İş Kurumu tarafından belirlenen bir kodu var. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirgeler verilirken bu kod numaralarına göre bildirimlerin yapılması gerekiyor.10 günden az sigortalı çalıştıranlardan iş yeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi istenmez. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalıştıranların bildirimleriyle ilgili başvuru formunun çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar; ay sonunun hafta tatili, genel ve resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde ise bu günleri takip eden ilk iş günü sonuna kadar verilmesi mümkün.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sigortalının ücreti arttığında, çalışma gün sayısı değiştiğinde bildirgelerin verilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili düzenlemeleri yapabilsin.
Bildirgenin yasal sürede verilmesi önemli bir nokta.
Yasal sürede verilip verilmediği tespit edilirken de adi posta, kargo veya kuruma doğrudan verilmesi halinde evrak kayıtlarına alındığı tarih; iadeli taahhütlü gönderi, Acele Posta Servisi (APS), PTT kargo, PTT Alo Posta ile verilmesi halinde de postaya veya kargoya verildiği tarih SGK’ya verildiği tarih olarak kabul ediliyor. Yanınızda çalıştırdığınız kişinin bilgilerini de yazdıktan sonra bu bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi ciddi bir kolaylık sağlayacaktır. Prime esas kazanç, eksik gün nedeni kuruma bildirildiğinde istirahat, gözaltına alınma, tutukluluk, genel hayatı etkileyen olay, doğal afet, birden fazla diğer devamsızlık, kısa çalışma ödeneğine işaretlenmesi halinde belgelerin bildirgelere eklenmesi gerekiyor.
BİLDİRGE NASIL TEMİN EDİLECEK?
Matbu form örneklerini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan temin etmek mümkün. Bildirgelere ulaşabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmek gerekmiyor, internet üzerinden de bulmanız mümkün. Kaynak: 10 günden daha az çalışanlar, 10 günden daha fazla çalışanlara teşvik nedir? Devlet ne kadar teşvik veriyor?
Kaynak.Bölgegündem