ASTIM HASTALARI YAZIN SICAK HAVA VE NEME DİKKAT ETMELİ
Yazın artan nem miktarı alerjenlerin ortaya çıkmasına neden olur. Sıcak hava, ev tozu akar ve lif mantarlarının artışı astımın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle astımlı hastaların yaz aylarında da tedavilerine, doktorların söylediği şekilde, devam etmesi ve kontrollerini aksatmamaları gerekir.
Polenler astım hastalarının korkulu rüyasıdır. Sanılanın aksine polenler sadece bahar aylarında değil, yaz boyu ve sonbahar dönemine dek yayılma gösterebilirler.
Polen alerjisi olanların, polenlerin yoğun olduğu dönemde mümkün olduğu kadar dış ortamlarda bulunmamaları ya da maske takmaları önemlidir. Araba ve evde cam açmak yerine filtresi iyi olan klimaların kullanılması ve filtrelerin belirli aralıklarla değiştirilmesi rahatlatıcı olacaktır. Polenler çoğunlukla sabah saatlerinde etkili olur. Bu saatlerde evi havalandırmak amacıyla cam açılmamalı ve dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıdan eve gelindiğinde ise giysiler hemen değiştirilmeli, mümkünse burun içi dahi yıkanarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması, yapışan polenlerin temizlenmesi açısından faydalı olacaktır.
Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir.
Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer kimyasal dezenfektanlar astım ataklarını tetikleyebilir. Özellikle kapalı havuzlar için bu risk çok daha fazladır. Oysaki deniz astım hastaları için doğal bir tedavi ortamıdır. Deniz suyu içerdiği mineral tuzları nedeniyle astım hastaları için idealdir.
Astımlı hastaların yolculuk sırasında polen tutucu hava filtreleri olan otomobiller tercih etmesi gerekir, otomobilin bakımı sırasında polen filtreleri değiştirilmelidir.
Polen veya bitki örtüsünün fazla olduğu yerler tercih edilmemelidir.
Otel seçiminde sigara içilmeyen oda ve ortamlar tercih edilmeli, tesisin oda parfümü kullanmaması konusunda gerekli uyarılar yapılmalıdır.
Eğer hastanın akar alerjisi varsa, akar geçirmeyen yatak ve yastık kılıfı götürülmelidir.
Halı kullanılmayan otel odaları tercih edilmelidir.
Kalınacak otel, ev vs’de hava filtreli klimaların sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.