ASKERLİĞE ENGEL HASTALIKLAR NELERDİR? ASKERLİKTEN MUAF OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Erkeklerin zorunlu askerlik görevlerini yerine getirmelerine engel olan bir takım rahatsızlıkların olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Askerliğe engel olan hastalıklara sahip olan kişilere ise çürük raporu verilmektedir.
Kişiye verilen çürük raporu ile askerlik yapamayacağı kesinleşmiş olmaktadır. Askerlik yapmak isteyen ancak bir rahatsızlığı bulunan kişilerin ise bu raporu almaları üzücü bir durum olarak değerlendirilmektedir.
Askerliğe Engel Hastalıklar Nelerdir?
Meydana gelen bazı rahatsızlıkların kişinin askerlik yapmasına engel teşkil ettiğini söylemek mümkün olmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ile askerlik yapabilecek olan ve askerlik yapamayacak olan kişiler için bir sınıflandırma yapılmıştır. Bu kişiler ise A dilimi, B ve D dilimi olarak sınıflandırılmaktadır.
A diliminde yer alan kişilerin askerliğe elverişli oldukları ve sağlık açısından herhangi bir hastalığı veya arızası bulunmadığını söylemek mümkün olmaktadır. B ve D diliminde yer alan kişilerin ise askerliğe elverişli olmayan kişileri ifade ettiği bilinmektedir. B ve D diliminde yer alan ve askerliğe elverişli bulunmayan kişilerin hastalıkları ise şu şekilde ifade edilebilir.
-Sinir ve ruh sağlığı hastalıkları,
-Göz hastalıkları,
-Göğüs hastalıkları,
-Kulak, burun ve boğaz hastalıkları,
-Üreme organı hastalıkları,
-Sindirim sistemi hastalıkları,
-Diş hastalıkları,
-Yüz, boyun, çene ve ağız hastalıkları,
-Göğüs hastalıkları olarak bilinmektedir.
Askerlikten Muaf Olma Şartları Nelerdir?
Askerlik, her Türk erkeğinin zorunlu olarak yerine getirmesi gereken vatani görev olarak bilinmektedir. Askerlik yapılması için bir tecil sebebi veya elverişsiz bir durumun söz konusu olmaması durumunda zorunlu askerlik görevinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu durumların başında ise genel olarak sağlık sorunlarının yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır.
20 yaşına gelmiş olan her sağlıklı Türk erkeğinin askere gitmesi gerekir. Geçerli bir tecil sebebi olmaması veya bir muafiyeti olmaması durumunda ise belirlenen bir zamanda birliğe katılmayan kişinin asker kaçağı olarak nitelendirildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Kişinin askerlikten muaf olması için doktor tarafından yapılan tetkikler sonrasında ''Askerliğe elverişli değildir.'' raporunun alınması gerekmektedir.
Askere Gidecek Olan Kişilere Yapılacak Olan Tetkikler
Askerlik görevi ile yükümlü olan kişilerin, görevlerini yerine getirmek için elverişli olup olmadığının anlaşılması için çeşitli radyolojik testler ve laboratuvar tetkikleri yapılmalıdır.
Tam idrar muayenesi,
Bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit,
Sedimantasyon ve tam kan sayımı,
Kanda üre ve kreatinin, aspartat aminotransferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), alanin aminotransferaz (ALT),
Ultrasonografi,
Anti-HIV, Anti-HCV, HBsAg,
Elektrokardiyografi (EKG),
Açlık kan şekeri
Ekokardiyografi,
Direkt üriner sistem grafisi olarak ifade edilebilir.
Yapılan bu testlerin dışında gerekli görülmesi durumunda farklı laboratuvar tetkiklerinin yapılması da söz konusu olabilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde yer alan maddeye göre askerliğe elverişli olan ve elverişli olmayan kişilerin gruplandırılması söz konusu olmaktadır. Hiç bir sorunu bulunmayan kişilerin Hastalık ve Arızalar listesinin A dilimine girdiği bilinmektedir. Askerlik için elverişli olmayan kişilerin ise B ve D dilimine girdiği bilinmektedir.